Ako na príkrmy?
Ahoj, zakladám túto diskusiu zo zaujímavosti. Dodržiavali ste "tabulky", že jahody deťom až v roku, vždy jednu novú potravinu naraz a podobne? Mne príde, že sa tie odporúčania veľmi líšia. Osobne "dodrživam" len to, že nesolím, nekorením (je na UM, takže príkrmy od piateho mesiaca sa snažíme dávať). Samozrejme, nedávam malému v polroku hrsť orieškov a grep na raňajky, ale nezavádzam potraviny po jednom a už mal aj tie jahôdky a včera som mu dala trochu bazalky a dostala som sprda, že až od 8 mesiacov sa môže. Tak ma zaujíma, jak to majú iný 🙂 🙂
@ah1234 Podle mě nejdůležitější je teda nesolit a nespěchat s příkrmy. Když dítě projevilo zájem, tak jsem dala ochutnat, ale kojené děti se rozjí většinou mnohem později než na půl roce.
Zařazovala jsem teda postupně nejdřív ovoce a zeleninu. Pak i maso/žloutek. Pak bílek. Pak obiloviny a ořechy. Nakonec jogurt, med, troška hub. Podle toho, co jsem si kde načetla a zjistila, ale taky dost podle intuice. Neřešila jsem absolutně, že by se neměly dávat jahody, citrusy atd., nemáme v rodině žádné alergie a syn ostatně taky nikdy reakce neměl. Nedávala jsem jeden druh potraviny tři dny za sebou. Bylinky jsem dávala naopak od začátku.
@bayt jo a inak my mame v rodine ABKM (ktoru ma aj maly) a celiakiu, tak teda lepok som zaviedla zvlast, pre istotu. Ale inak to moc neriesim, doktorka vylozene kladla na srdce ze aspon 4 dni len jeden novy druh potraviny, ale tak zatial nemame problem. Ale je to zaujimave. pride mi ze100 ludi 100 nazorov :D

Ahoj mám 3 děti poslední je 6 týdnů s příkrmy jsem začínala na doporučení pana doktora nejdříve první mrkvičku myslím, že ve 4 měsících pak jsme jeli už normálně podle jak bylo psáno na skleničkách. Od 6.měsíce jsem už mohla dávat doma vařené jídlo. pak jsme zkoušeli rohlík kvůli lepku a jahody nám byly doporučené až v 1. roce také vajíčka a houby dokonce až ve 3 letech. Jinak každou novou potravinu chce pan doktor dávat zvláštˇ kvůli možným alergiím. Jinak s příkrmy začínám pozvolna s vynecháním 1.kojení jinak od 4.měsíce kvůli tomu, že je menší riziko vzniku alergie právě na nějakou potravinu