Batáty jako příkrm. Máte zkušenost s přípravou?

tazule
27. dub 2010

V jedné chytré knize jsem vyčetla, že jsou batáty velice výživné a vhodné pro první příkrmy. Máte některá zkušenosti s jejich přípravou? Já jsem to zatím zkoušela kombinovat s mrkví (jako náhražku za brambor) a s brokolicí. Také mám dotaz, zda jste připravené jídla také zmrazovaly? A co jejich pěstování.....zkoušel to někdo? Díky moc za každou radu 🙂

delfi
3. kvě 2010

tazule: ahoj já dělám malýmu batáty celkem pravidelně a chutnaj mu. kombinuju to se všemi možnými druhy zeleniny, ale protože batáty jsou dost sladký, tak tu další zeleninu dávám už nesladkou (takže ne mrkev, cuketu...) běžně dělám se špenátem. pro první příkrmy bych je udělala třeba s tou brokolicí, květákem...jinak to jídlo běžně zamražuju, ale pak vždy nechám rozmrazit volně nebo v ledničce a je to v poho (ale já mrazim i jídlo s bramborem...)

tazule
autor
4. kvě 2010

Děkuju za radu. Měla jsem právě největší obavy z toho zamrazování. Musím to teda vyzkoušet. A zkoušela jste využít batáty i v klasických receptech? Jako např. místo brambor ve francouzských bramborách apod.?

kocicinka
5. kvě 2010

Také je vařím. V kombinaci s nějakou přílohou- jáhly, rýže.Dříve jsem je dávala samotné, kombinace s jinou zel. by také šla, ale nevím s čím, protože zrovna brokolice syna nadýmá a květák mi nechce. Občas k nim přimíchám nějakou tu skleničku.
Ale nemrazím, připravuji jídlo každý den čerstvé.

delfi
7. kvě 2010

tazule: no to jsem ještě nezkoušela ty franc. brambory (ale to je spíš moje neznalost, dík za inspiraci a klidně bych je udělala i z těch batátů), myslíš jako pro malýho? jinak já moc vařit neumím, takže spíš míchám co mě napadne, než nějaký klas. recepty.ale určo se to dá použít i místo brombor, prostě jako jakákoliv jiná příloha.

kachen
24. kvě 2012

Tak bataty jsou mnohem vyzivnejsi a zdravejsi nez brambory. Uz jsem to psala v Zaciname s prikrmy. S mrazenim ti neporadim, pac u nas se hned vsechno sezere. Oni se obecne uvari rychleji nez normalni brambory a jsou takovy vic rozpadajici se (nebo jak bych to popsala), takze do francouzskych brambor si je moc predstavit nedokazu. I tou sladkou chuti by mne tam moc nesedely. Vyborna je kombinace s kedlubnou nebo i namichat jako kasi s normalnim bramborem. Nejlepsi priprava je zabalit bataty do alobalu, predtim je propichat vidlickou, dat pect do trouby a po upeceni vydlabat duzinu, a tu pouzit. My je jime casto. Davam je nekdy i na zdravotni verzi cottage pie (ve zkratce: mlety hovezi +dalsi prisady + brkase nahoru a zapect).