Dvouletý syn nechce vzít do ruky jídlo
Máme 2.letého syna a odmítá vzít do ruky jídlo a dát ho do pusy,když je to na lžičce tak zbaští pomačkané a tak dlouho dokud ho budu krmit,ale jakmile mu chci dát rohlík ,chleba,sušenku bojí se jí a neveme to do ruky a ani pusu neotevře neveme ani hrníček s pitím jen svoji flašku .Přitom,když si hraje tak hračky do pusy dává ,mě veme triko a žužleho ,už nevym jak ho přesvědčit,aby otevřel pusu na jídlo,pozbyrá každy drobeček a přineseho ,ani nemluvy a neukazuje.
@zyoma Tak ono se s těma dětma dá pracovat asi těžko,hlavně pro cizí lidi to je problém,ale musí to umět pravda,my když jsme byli na té kontrole,to vlastně spadá do rizikové poradny pro nedonošence,tak tam byla mladá,hodná paní doktorka,ale neuměl to s nima,nejednala na jejich úrovni,ale přes stůl,nejdřív jim ukázala hračky v krabici,pak hned po nich chtěla něco jiného,jenže oni nechtěli a chtěli ty hračky,taky byli unavení z cesty autem,jenže v tu dobu ještě ani neukazovali,nic moc nedělali,takže to fakt na ten autismus vypadalo,ale jak už jsem psala,během měsíce dohnali vše krom toho mluvení,sama jsem tam byla i překvapená,protože dítě s kterým jsem si myslela že nebude problém spolupracovalo hůř než ten s kterým jsem si myslela že to bude v pohodě. No a když jsme byli kolem roka na očním tak i tam nám říkala doktorka že se jeden hůř soustředí,takže možná fakt budou mít nějakou poruchu pozornosti spojenou s tou dysfázií,těžko říct,dokud nezačnou mluvit tak to bude asi těžké rozpoznat,já jen nechci aby mi před třetím rokem už automaticky dostali diagnosu autismus a pak je nevezmou ani do normální školky kvůli tomu že maj diagnozu,že by jim nedali ani šanci to zkusit.
@marca22 no on byl celkove opozdeny ve vyvoji,kvuli dalsim x nemocem a operacim,takze to se tak neda rict.Ted uz je vporadku,co se tyce vyvoje,ale to hrani nevim.Jen vim,ze umi projevit emoce.
@madiva ve 14 mesicich. Moc se nesmala, nechtela se tulit a nedivala se do oci. Zadala jsem do vyhledavace nediva se do oci a hned mi vyjel autismus. Sedelo v ten moment fakt vsechno, tak to jsem se citila fakt strasne, ale zrovna po 14 mesici se to zlomilo, zacala se divat do oci, tulit se, smat se... Ale podezreni na diagnozu zustava stejne no...
@marca22 taky jsem si rekla, ze nechci aby ji stanovili diagnozu driv nez ve 3 letech. Furt si rikam, ze jeste neco za pul roku dozeneme... Ted zacneme zkouset se dorozumivat pres karticky, neumi ani slovo,ackolliv zvatla... Na jare mozna zacneme zase chodit na logo, ale nekam kde maji vic zkusenosti.
@madiva ja mam prostredni dcerku, ktera byla a je take velice skoupa na socialni interakci. Ocni kontakt i ted (je ji 6) nic moc...je svje, ted ve skole resime PPP, protoze se zacala uzavirat ve skole do sebe a misto uceni si utika do vlastniho sveta. Ale proc to pisu...byla jsem s ni u logopedky, kde stacilo sice jen jedno sezeni, ale ve vysledku uz umi poradne mluvit, ale logopedka je i psycholozka a padlo podezreni na elektivni mutismus...a to ji videla doslova pul hodiny, ale je znama, jak vyborny diagnostik, takze se tim budeme zaobirat vice....u ni se problemy se sl zasobou a timto porad svadely na to, ze je z dvojjazycne rodiny a asi to bude mit trosku hlubsi koreny....kazdopadne tvuj syn je jeste moc malinky na nejake zavery🙂
@zyoma Tak ale to že se od začátku vyvíjí pomaleji není ukazatel ničeho podle mě,například dcerka mojí kamarádky byla od začátku hodně opožděná,v roce začala sedět,chodit sama až skoro ve dvou letech,přitom je normální dokonce je jen o 3 měsíce starší než moji kluci a chodí už do školky,myslím si že ten pohyb neznamená nic. Například moji kluci byli zase vždycky pohybově napřed,začali brzy sedět a chodit už v 11.m,jak jsou na tom rozumově nedokážu odhadnout,na něco jim to strašně pálí,jiné věci nechápou a přijdou mi jak zabednění. Podle toho jak mluví tak bych je odhadla na rok a půl když je tedy srovnám s holčičkou od kamarádky,no ale zase si nemyslím že by 18měsíční dítě umělo strčit klíče do zámku a odemknout,zamknout,že by umělo chodit samo po schodech a různé další věci které mi do toho nezapadají,myslím že rozum je vepředu a řeč zaostává,proto jsem psala o té dysfázii.
@zyoma A tu jemnou a hrubou motoriku trénujete nějak? Kreslení,stavebnice apod nebo nechce nic dělat?Tady je to třeba moc pěkně popsané jak to všechno po sobě jde od narození tak třeba v tom poznáš co malá dělá a co ne a já z toho beru i inspirace co mám s nimi všechno trénovat. http://www.spckaminek.websnadno.cz/Jemna-motori... teď jsme ve fázi kdy už umí vše,jen si neumí sami umýt ruce protože máme umyvadlo moc vysoko,ale zase si vynesou nočník to je taky fajn,ale to všechno opravdu dohnali až v poslední době.
@marca22 tak hruba je to na tom nejlip, na to, ze zacala chodit pozde, ucime se chodit po schodech, snazi se no, ale treba skakat jeste neumi, i kdyz ji to ukazuju na posteli atd. Odrazedla se vylozene boji...
Co se tyce jemne, treba lego ma rada, ale kosty jen rozpojuje, neumi jeste spojit, pastelky nebo vubec ke kresleni ma vylozene odpor, ale zkousime to... Je jeste hrozne nerozhodna a tvrdohlava, to ji taky brzdi. Samoobsluha u nas je hrozne slaba, ta me trapi nejvic hned po mluve. Tam s ni proste nehnu.
Diky za odkaz, urcite se podivam 🙂
Tohle obdoby,už má od té doby co začal lozit tak kouká do pračky,už přes rok hoto drží.
Nepomáhá je vyloženě zaměřenej na to ,aby se ta pračka točila jinak mě jen k ní dotlačí a chce at ji zapnu prádla takového si nevšímá.Vydrží cely ciklus někdy odděhne se podívat do obyváku a za chvíli utíká z pátky.
@vrtelka Tak to opravdu není v pořádku ☹ no a když mu jí teda nepustíš tak ječí? Jak dlouho to tak vydrží,je to chvilková scéna nebo hodinové řvaní? Možná by bylo dobrý ho to odnaučit,pokud to půjde a neřval by kvůli tomu celý den,prostě ho nechat chvíli vyřvat,třeba by na to přišel že si to nevykřičí.
Řve jen chvíli snažím se ho něčím jinym zaujmout tak si dá říct ,ale včera si to nenechal vymluvyt,že se prát nebude to řval dokud sem ji nepustila.
@vrtelka nechci se opakovat, ale bylo by dobre se obratit na odborniky, autisticke rysy tam jsou vyrazne... Autisty pracka casto strasne fascinuje, a i kdyby autismus nemel, je fakt dobry se spojit napriklad s ranou peci, oni vedej jak poradit v takovych vecech.... My ted s tou ranou peci zacali a myslim, ze je to fajn.
@marca22 pokud ma autismus, tak tohle na nej platit bohuzel nebude. Maji i tak problem s pochopenim vseho, tohle fakt fungovat nebude. Tim samozrejme nechci kritizovat nebo tak tvoji snahu pomoct, to je od tebe moc hezke. Jen aby maminka ze sebe nemela pocit, ze ji nejde vychova a syn aby z toho nebyl jeste vic nestastny, pracka ho muze fascinovat a zaroven uklidnovat, tak aby se to spis nezhorsilo... Uvedu jiny priklad, dite nechce pit z jine lahvicky, nebo jist jine jidlo, nekdo poradi at ted tu flasku nedava a hotovo, a az bude mit zizen, tak se napije. U norm. ditete by to mozna zafungovalo, autista proste pit nebude. Nemusi citit potrebu pit. Napr. vcera jsem byla na seminari, tam byl jeden priklad,ze starsi dite nechtelo pit, rekli mu, ze musi vypit za den 1,5 litru. Tak on to vypil naraz, protoze ten prijem vody nevnima, tak si rekl, ze to odbyde jednou a ma na den hotovo 🙂 tak mu museli udelat harmonogram, kde pil napr. kazde 2 hodiny 300 ml. Tim chci rict, ze maji trochu jine chapani a musi se vedet jak na ne.
@zyoma Tak tohle samozdřejmně vím,jen jsem myslela že to mamince pomůže udělat si obrázek o tom jestli může mít opravdu autismus nebo jestli má jen nějaký zažitý rituál který si vydupává,ono některý rituály můžou děti vyžadovat až do 3 let a je to normální,je jasný že když na něj klasické výchovné metody které autisti nechápou nezafungují tak je opravdu něco v nepořádku.
Jezdí nám raná péče Tam tam ,kvůli nedoslychavosti nosí naslouchátka,ale to,už jsem zde psala tak to všichni svádí na to,že nemůže rozumět,když je na tom sluchově na urovni 7.měsíců možná mín dobře slyší od prosince,kdy mu zpravyly nastavení sluchadel,ale při jeho ztrátě slyšel na zavolání i bez sluchadel a reagoval na určité zvuky i bez nich na Wera vyšetření byla ztráta ještě větčí tam mu naměřily,až 55-60db ztrátu,ale myslím si ,že to nemá spolu žádnou souvislost.přeci i dítě co špatně slyší bude mít snahu jíst samo a opakovat věci co vydí.
@vrtelka je pravda, ze tam opravdu muze byt problem kvuli sluchu... A uz to ma spravne nastavene? Obvykle se rika, ze kdyz dite dostane naslouchatko, tak se snazi rychle dohnat... Fakt mi hodne pripomina dceru, i kdyz tam jsou rozdily, treba ze dcera jeste neukazuje na zviratka vubec, ale zase nema tak silne stereotypni zajmy (pracka, auta), toci obcas koleckem, nebo ted zjistila, ze muze kulate veci na podlaze roztacet, ale nedela to hjodfinu v kuse... Jinak s tim jidlem uplne stejny problem. Dela mu vetsi problem zmeny? Vadi mu spolecnost deti? Desi ho urcite zvuky? Ja nevim no, tezko rict, nejsou 2 stejne autisty, kazdy je jiny. Ale obvykle aby mohla byt tato diagnoza stanovena, tak musi splnovat problemy ve 3 oblastech: komunikacni problemy (rec, ukazovani...), socialni problemy ( dite nevi jak se zapojit, nevyhledava spolecnost, nedela pa pa...), a posledni stereotypni zajmy, vyzadovani radu, hraje si jen s par vecma dokola, nehraje s s hrackami tak jak ma, chybi predstavivost, napodobeni....
Kazdopadne uz se o tom da najit lecos na internetu. Kazdopadne mas vic deti, tak zkusenost uz nejakou mas, podle toho se rozhodni.
O autismu jsem si četla a něco mi na něj pasuje a něco ne.Má skvělou pozornost to si ho chválí i na logopedii paní říkala,že se sním bude dobře pracovat.Vydrží jí sedět na klíně a pozorovat jak mu ukazuje zvířátka a sem tam něco z opakovat i znakuvku se docela rychle něco naučil,ale ted momentálně se sním nedá hnout .Podle sourozenců je uplně jinde ve vyvoji než oni ani schody nezvládá a holky,už uměli i říkanky nebo mě doplnovali při čtení a jedli všechno .
@vrtelka ale kluka nemůžeš srovnávat s holkama,kdybych měla všechny kluky v rodině srovnávat s holkama tak jsou autisti nebo opoždění všichni. No zeptám se ještě na jednu věc,očkování v roce a půl nebo nějaké poslední měl jaké? Kdy sis začala všímat že je něco jinak? Je zvláštní už od narození? Hodně uvádí že tyhle děti bývají neobvykle klidné,že moc nebrečí,nevyžadují pozornost,kontakt už od malička nebo jsou naopak strašně uřvaní a nikdo nevím proč.

@marca22 byli jsme na logu par hodin, ale uz tam nechodime, protoze nemeli zkusenosti s takovymi detmi, takze to bylo onicem.... Taky rikali, ze jsme prisli brzo. Ale myslim si, ze tim to neni, proste to neumeli no. Taky si myslim, ze to je jen zpomaleny vyvoj, tim jak jsou 2.