Mimi nechce příkrmy. Jenom pije mlíčko

tezu
14. led 2011

Ahoj, zajímalo by mě, jestli máte někdo podobnou zkušenost jako já nebo jestli dělám něco špatně?🙂 Moje 8 měsíční miminko pořád nechce příkrmy. Zkoušíme to už 2 měsíce. Zelenina, zelenina s masem, polívčička, kašička, kupovaná sklenička, bio nebio, prostě nic. Ochutná, a pak už nechce. Už ví co je lžička, otvírá pusinku, ochutná, ale nechce jist. Ani smíchaný s mlíkem, ani do skleničky se savičkou, kterou zná od mala, radši hladoví do večera a pak nevydržím já a dám mlíko. Má UM. Navíc ani nechce pít. Maximálně trošku vody po lžičkách, ale jestli to dá jednu polívkovou lžíci, tak je to hodně. Nechutná jí ani banán nebo jablíčko, jen přesnídávky sní asi jednu lžičku po opravdu malých troškách. Zatím prospívá, ale nechci dojít až do stavu kdy bude hubnout, a příkrmy odmítat, radši bych jí nějak převezla. Nemáte někdo nějakou radu? Díky🙂

jenny73
14. led 2011

@tezu Ahoj! Myslela jsem, že ti budu moct poradit, ale jak koukám, tak asi ne....malej sice nejdřív taky příkrm nechtěl, ale to se jednalo o mrkev, úplně na začátku, ale pak mu zachutnala zelenina s kuřetem a jablky, jak to bylo sladké a potom pomalu začal zeleninu celkem bez problémů všechnu. Navíc se sladkým-přesnídávky, kaše, ovoce, to jsme problém neměli....jen na kaši jsem měla blbý dudlík, ale jak jsem koupila jiný, bylo po problému. Když jsme na začátku bojovali s tou zeleninou, Dr. mi řekla, že prostě MUSÍ. Dělala jsem u toho opičky, abych odvedla pozornost, jednou ho krmila na klíně, jednou ve stoličce, zkoušela co mu zachutná....až jsme se chytli.
Tak mi nezbývá než ti držet palce 😉

tezu
autor
14. led 2011

@jenny73 Ahhoj🙂 A jedl ti hned lžičkou, nebo jsi mu to nejdřív dávala do lahvičky, naředěný třeba mlíkem? Já mám ještě problém, že ji musím držet na klíně, protože v sedátku se vzteká, a tak ty opičky na ní moc nejde dělat🙂

kach82
14. led 2011

@tezu moc ti asi neporadím, s tímhle zkušenost nemam, my máme doma žroutíka. Ale když občas stávkuje, tak pomáhá taťka. Jak na něj při krmení není zvyklá, tak je z něj tak vyvalená, že zapomene i to, že už nechtěla papat a otvírá pusinku i polyká. Nebo jí teda různě rozesmívám, aby otevřela pusu, pomáhají písničky nebo bafaní... 🙂 Přeji hodně štěstí, ať malé zachutná a tobě pevný nervi 🙂

jenny73
14. led 2011

@tezu nejdřív jsem si to snažila zjednodušit a klidně jsem mu dala řídkou přesnídávku z láhve 😀 ale to bylo snad jen 2x, on začal ze lžičky docela hezky, ta pak nebyl problém. Dělala jsem takový věci, jako že jsem mu do zeleniny přimíchala ovoce, aby to bylo sladší a tak, ale to ti asi moc nepomůže, když nechce ani to ovoce....malýmu třeba banán chutnal hned, od začátku. A opičky dělám dodnes, zpívám jako blázen, se lžičkou dělám ééro....ale teď už to není potřeba tak často 😉

tezu
autor
14. led 2011

@kach82 Díky, je víkend, tak tatínka vyzkouším, to je dobrej nápad🙂 Sice už jsme to zkoušeli, ale třeba to teď po čase bude lepší.

tezu
autor
14. led 2011

@jenny73 A když to dostal do pusinky, tak to spolknul? Mne se totiz pak vztekala a jednoduse to vyplivla ven. Ale michat zeleninu a ovoce me nenapadlo, to taky zkusim. Jen nevim, jestli treba neni problem i v tom sezeni a jesti ji nemam naucit na zidlicku, i kdyz sama se jeste neposadi. Nebo to je hloupost?

jenny73
14. led 2011

@tezu My máme takovou tu stoličku, co je i ještě pro nesedící, ale někdy mi v ní taky jíst nechce, tak ho krmím na klíně, ale to jen výjimečně. Jinak mi občas jídlo plive pořád, teď nám asi rostou zuby, nejí celý den a když už něco vezme do pusy, tak mi to vyplivne, ale jinak když začal příkrmy, spíš mi nechtěl otevírat pusu, musela jsem na něj trochu násilím, ale myslím, že polykal bez problémů, hlavně to, co mu chutnalo 😉

tezu
autor
14. led 2011

@jenny73 Aha, to my nemáme, jen lehátko na zemi a tam jíst odmítá. Ale díky za rady. Zdá se, že moc mlsounů není...nebo dělám ně 😒 co špatně..

jenny73
14. led 2011

@tezu nic neděláš špatně 😀 koukni, kolik je tu diskusí...jedno dítě nespí, druhé nejí, třetí zas něco....mám kamarádku, její malá do roka jediné co pozřela z příkrmů, bylo jablko rozvařené s pudinkem...tak hlavně klid, žádné dítě ještě dobrovolně hlady neumřelo 😉

triowax
14. led 2011

Ahoj

Neřekla bych, že děláš něco špatně. Jen to prostě některým mimčům trvá dýl. Starší už má skoro pět, tak si to moc nepamatuju, ale nechtěl taky, nic, všechno plival a byl raději hlady. Ale stejně jednou začal, jen už si ani za boha nevzpomenu, jak jsme ho obelstili.

tezu
autor
16. led 2011

@triowax Tak to je jediny na co se spoleham, ze nakonec se proste jednou naji. Skoda ze si nevzpomenes, me by prave zajimaly ty konkretni zkusenosti, jak a cim a kdy se konecne ty nejedlici zacli krmit.

tezu
autor
16. led 2011

@jenny73 vida, pudink by me taky nenapadlo davat, to jsou veci 😕

triowax
16. led 2011

@tezu mam pocit, ze jsem michala zeleinový prikrm do zeleninove kase sunarka.
mela ji rada, nahodou jsem ji koupila, ze ji zkusim, tu jedla. Tak jsem do ni k obedu primichala zeleninu a ubirala kase a pridavala zeleninovy prikrm.

triowax
16. led 2011

a té mladší jsem to zeleniny pridavala hodne mlika.

tezu
autor
16. led 2011

@triowax to asi bude fakt dobra kase, sunarku mi doporucila i doktorka, jenom ji nikde nemeli 😖

triowax
16. led 2011

ja ji brala v rosmanovi. jinak na netu urcite neke najdes.

tuliska
16. led 2011

@tezu díky za založení této diskuze, už jsem něco podobného chtěla udělat taky. Mám úplně stejný problém, jen mému synovi je už deset měsíců, ale příkrmy stále nechce. Přesně jak jsi to psala ty, kupované, vařené, ovoce, zelenina, kaše, bio nebio - nic nechce. Momentálně mu dávám příkrm 3-4 krát denně, ráno a odpoledne jogurt samotný nebo s ovocem, toho sní tak čtyři lžičky, v poledne maso se zeleninou, taky tak čtyři lžičky, večer kaše s jablíčkem, toho sní občas tak deset lžiček. Takže to všechno ochutná a chvilinku vydrží, pak prostě nechce. Od těch osmi měsíců, na kterých jsi teď ty, se to trochu zlepšilo, ale pořád je to dost špatné. Nepomáhají opičky, ani různé podvody s jinou lžičkou apod. Pořád ho kojím a to tak, že víceméně plně, protože množství jídla za den, které sní, je opravdu minimální. Tak doufám v to, že až bude mít rok a jídelníček bude trochu pestřejší, třeba mu něco zachutná. Zatím mu asi stačí mlíčko. Já osobně nemám to srdce nedat mu mlíčko, když na oběd nic nesnědl. Jo a čaj mi taky nepije. Dávám mu ho do lahvičky, ale nedá ani tu lžičku.

jasekd
16. led 2011

Ahoj holky, s jidlem celkem problemy nemame, ale to piti je taky za trest. Malej je od cca 4 mesicu jen na UM a od te doby jsem se do nej snazila dostat i jine piti, a nic moc. Nam se skutecne osvedcila ta lzicka, proste to do nej hazim mezi lzickama jidla, nekdy to spolkne ochotne a chce dalsi, nekdy prska, nekdy breci, kdyz vidi lzicku s cajem... Co pomohlo, kdyz fakt nechtel, o vikendu bejt na nej dva. Jeden lzicku jidla, druhej hned na to caj, nestihal se vztekat 😀 Takhle do nej nahazim i 200-250 ml za den, coz je na nas super vykon 🙂 Vodu nechce vubec, ona ta prevarena (ja prevaruju vodu z kohoutku a prevarovala bych i kojeneckou) fakt neni nic moc. Varim slabe caje. Kupodivu nechtel ani ty dobry ovocny piti, tak jsem se na ne vykaslala, akorat cukr navic a nic z toho. S jidlem, ze zacatku jsem si myslela, jak budou super ty presnidavky ovocny, chutnaji i mne, ale tvaril se divne, ale ted je ma asi nejradsi. Zkousela jsi bananovou presnidavku, treba Hello? Je fakt sladka a hladsi, nez kdyz mixnes banan doma. Z flasky bych to nedavala, muj se treba vztekal, kdyz to bylo moc naredene, tak jim to nechutna. Moc nejedou brambory. Mixovala bych najemno, kousky vubec, kdyz je takovejhle problem. Malymu kupodivu dost chutnala cervena repa, co spousta dospelych neji, a brokolice. Do jogurtu bych zatim nedavala ovoce, mela jsem pocit, jak to vylepsuju, a akorat se desne poblil (slupka z boruvky), proste jen hladkej bilej jogurt. Kdyz se zacne kroutit a hazet hlavou, nechavame krknout, malej ma GER. A je mu pres 9 mesicu a taky jeste nesedi, takze taky lehatko, hodne zvednute. Do zidlicky bych neposazovala, kdyz nesedi. Jednak to neni zdravy, i kdyz chapu, ze clovek uz chce zkusit vsechno, jednak tam bude balancovat a na jidlo uz se vubec nebude soustredit.

dzejn81
16. led 2011

ahoj holky tak naše malá odmítala cokoliv do 9.měsíce, bojovali jsme šíleným způsobem, nakonec jsem pustila na pc maxipsa fíka abych udržela její pozornost na něco jiného než že jí strkám do pusy jídlo. no já vím, že se to dělat nemá, ale to byla jediná možnost jak do ní dostat jídlo. dnes už maxipsa nepotřebujeme a papáme v pohodě. taky máme tu židličku co se dá sklopit do pololehu takže bych se jí určitě nebála do takové židličky dát, naše malá mi dělala větší problém v lehátku, v židličce se jí líbilo víc. a bílou activii sladkou jsi zkoušela nebo nějaké jogurty, ale nenechala bych ji hladovět dala bych jí vždycky třeba za hodinu mléko, já jsem to tak dělávala měla jsem strach,že má malá hlad. když jsem jí to mléko dala hned po těch pár lžičkách příkrmu tak zvracela, ale tak za hoďku už to bylo v pohodě. nezoufej, ona na to jednou přijde že je to lepší než pořád jen mléko 🙂 🙂 🙂

tezu
autor
16. led 2011

@tuliska No tak to mam radost, ze nejsem sama🙂 Ne, ze bych ti prala ty problemy, ale cloveku je lip, kdyz v tom neni sam🙂 A zkousel ajsi ho vyhladovet? Nedat mu treba do vecera nic nez ten prikrm?

martaska78
16. led 2011

Ahojky, holky určitě nejste sami. Malá je taky nejedlík, asi ji budu muset kojit do 15 😀 . Teprve na roce to začalo trochu líp,ale aby (dodnes) snědla celý oběd to nehrozí. Malý byl stejný "mizera" a to mi dává naději, že se to časem naučí. Prostě jí to mlíko chutná nejvíc a pokud jí to stačí, tak asi jíst pořádně nebude, ale nechci ji kvůli tomu odstavovat, hlavně teď před tou chřipkovou epidemií. Nevím jak ale malej se to fakt naučil sám, jen to chtělo trpělivost, prostě nabízet a nejraději to měl od nás z talíře asi abychom ho nešidili. 😉 . U malé to taky tak zkouším.

tezu
autor
16. led 2011

No a jak je to s tim pitim? Mne doktorka radila, at k obedu dam prikrm a nepridam mliko, aby mela hlad a naucila se snist zeleninu, jenze ona i pak nepije ani caj ani vodu tak se bojim, ze bude mit malo tekutin a radsi jsem toho nechala a mliko vzdycky dam.

tezu
autor
16. led 2011

A jinak dekuju za reakce, jak je videt, tak nakonec se rozjedli vsichni a cim, to uz si stejne malokdo pamatuje, z cehoz vyplyva, ze to asi nebylo nic zvlastniho, ale proste se za cas chytnou na to, se treba uz mockrat zkouselo driv a marne🙂 Tak ja budu zkouset a zkouset a zkouset... 😎

jenny73
17. led 2011

@tezu Ahoj! Ještě mě o víkendu něco napadlo.... jak malej začal jíst zeleninu.....jedl jí tak, jako tady někdo psal, 3, 4 lžičky a konec. Potom onemocněl, všechno zvracel a tak byl asi 3 dny jen na čaji, potom pomalu přecházel na mlíko, to měl dalších několik dní a potom mi pro něj přinesli zeleninovou polívku....no říkala jsem si, to bude boj...malej sprdnul celou misku a žádal si ještě. Prostě mu asi tak vyhládlo, že prostě snědl, co dostal. Od té doby jí zeleninu moc pěkně, třeba mě moc překvapilo, jak mu chutnala brokolice.
A k pití - dokud měl hodně mlíka přes den, nepil ani nic jiného...potom jsme začali se slabým čajíkem a moc ho bavilo, když jsem mu to dala do malinké lahvičky s oušky a mohl si to pít sám. A teď, když už jí příkrmy, dostane žízeň a pije i vodu. Hodně v noci, ale i pšes den...nají se, pak chvíli leze, dostane žízeň, začne kničet, tak mu buď dám napít já, nebo mu nechám tu malou lahvičku - chvíli pije, pak si s tím hraje, ale moc ho to baví, tak ho nechám.
....tak asi hlad a žízeň ho naučili 😉

kauculacek
17. led 2011

Když jsem byla na kontrole a sestřička mě začala říkat, co o a jak o příkrmech, zmínila se taky o tom, že každý rok se najde tak 1 děcko (někdy i 2), které příkrmy odmítá úplně. Nechce absolutně vůbec nic, v žádné formě.. ☹ A že dokonce zažila holčičku, která si vzala až někdy v 10měsících.. A že se s tím nedá nic dělat, jen prostě zkoušet a zkoušet 😕
Tak držím pěsti, ať co nejdřív zachutná 🙂

Nebo mě napadá zkusit ho krmit a mít ho na klíně, ale to už si určitě zkoušela..

tezu
autor
17. led 2011

Ona mi právě jí jenom na klíně. Resp. v lehátku se začne vztekat hned jak jí dávám bryndák a když vidí lžičku tak začne brečet. Takže jí mám na klíně a to mi pěkně sedí a otvírá pusinku, ale jen na ty tři lžičky, a pak už ne, ani po chvilce, ani když jí odvádím pozornost, prostě se vzteká a začala by brečet, tak to už jí radši nechám bejt, aby se toho nezačala bát.
Hrníček máme taky, rovnou ten kouzelnej od Aventu, ale nepije z něj, jen si s ním chvíli hraje a většinou ho nějakým záhadným způsobem rozšroubuje a vyleje🙂 Takže pití do ní prostě nedostanu. No a po nemoci je taky, zrovna se začíná docela rozjídat, a tak dneska uvidím, třeba to bude lepší. Jo a mám skvělou zprávu, včera poprvé ochutnala vařený brambory jenom samotný a se žloutkem, a vypadalo, že jí to i chutná! Huráá🙂 Bohužel, zeleninová Sunarka není k sehnání, tak dneska zkusím třeba vločky nebo jogurt a uvidíme🙂

jenny73
17. led 2011

@tezu hele odkud jsi?? Já koupila sunarku s mrkví a cuketou, když jsme začínali, přimíchávala jsem mu to do ovocné kaše, abych do něj dostala alespoň nějakou zeleninu. A v té krabici byly 2 sáčky po 50g, my načali jen jeden a druhý se mi tu neotevřený válí.....ráda přenechám...kdyžtak napiš do IP adresu a já ti to pošlu...ochutnáte a uvidíte - když zachutná, můžeme se domluvit, že kdybych jí viděla, koupila bych ti jí apod. 😉

tezu
autor
17. led 2011

@jenny73 Moc dekuju, ale ja jsem z Hradce, tady se to snad nekde koupi, jenom kdyz jsem to ted shanela v patek a dneska, tak zadna lekarna v okoli, ani rossman, ani dm ani tesco to nemelo, tak mi pripada jako by to prestali vyrabet a nevim kde to jeste zkusit🙂

eloana
17. led 2011

@tezu Ahoj dle me to je o diteti..... dcera prikrmy nechtela- bylo to vzdy lzicka a rychle prso ,aby alespon neco snedla.....poradne zacla az po roce klasicnou nasi stravu -ale upravenou pro dite(koreni ,soleni)
syn je nyni opak -jedlik- sni vse prikrmy kupovane ,delane doma - vzhledem k tomu, ze jiz muzou lepek od pul roku -tak dneska jsem mu dala ochutnat rohlik se sunkou -uz ani nemixujeme -oproti dceri naprosta pohoda
a prikrmy delam stejne
moc jsem neporadila,, ale tak me napadlo treba to malinkato prisol -kamaradce to jedla az kdyz ty polivcicky trosicku prisolila

jenny73
17. led 2011

@tezu ...tak uvidíš, kdyby něco, klidně se na mě obrať, ale raděj do IP, tady nejsem často 😉