icon

Nedostanu do 2letého kluka za celý den oběd

pita1
15. dub 2017

Maminky, ráda bych znala váš názor - kluk 2 roky 8 měsíců - vůbec nechce jíst namazaný chleba, obědy atd. Má rád jen těstoviny, rýži, knedlík s jakoukoliv omáčkou - to sní klidně plnej talíř. Maso do něj nedostanu. ... Nechci řešit, že nechce jíst, slyšela jsem od jiných, že jsou na tom ještě hůř, že nesní ani rajče. ALE: např. dneska se mu nelíbil oběd, vyloženě vzhledově (lasagne se špenátem). Za celý den jsem jej nedonutila se toho dotknout, měl před sebou inspiraci v podobě lízátka, Nutelly a já nevím čeho, ale nic. Zařekla jsem se, že nic jinýho nedostane, dokud nesní aspoň něco. Dopadlo to tak, že snědl v 8 ráno plátek beránka a dva perníčky a pak až v 18:00!!! s pláčem suchej rohlík (chtěl Nutellu) a již zmíněnou misku rajčat, a to jen protože už jsem to prostě nevydržela mu nic nedat. DOTAZ: mám jej nechávat takto hladovět??? To je přece blbost. Ale už tak mi přijde, že si dost vyskakuje - "tohle nechci papat, to mi nechutná...bla bla bla". Často to řekne i na tu omáčku a rozmyslí si to třeba až ve tři odpoledne, kdy se konečně naobědvá. Kdybych mu dala Pribiňák nebo já nevím co, tak to sní, ale já přece potřebuji, aby jedl obědy. Děkuji za názor.

Strana
z2
letadlo13
17. dub 2017

@pita1 nečetla jsem celou diskusi, ale syn má 2 a kousek a sladké zná (kousek čokolády a domácí lipánek, sušené brusinky, datle), ale taky do něho dostat oběd je věc, nebo jídlo obecně. A necpu mu jídlo, když mu nechutná, maso, špenát atd. už vůbec ne, pokud nechce. Ale sladké není, pokud nesní jídlo. Nechce omáčku, tak ať sní těstoviny a sýr, ale ne, že nebude obědvat a pak se vytáhne něco lepšího. Ať nejí, ale nutelu a lízátko? Neznám jedinou matku, co by dala děcku do kočáru sladké, ještě tak nějakou dětskou sušenku nebo jabko.

letadlo13
17. dub 2017

Já jako dítě jsem prý taky nejedlá skoro nic, to syn, pokud má opravdu hlad, tak se nají, s protesty a vybíravě, ale sní. Má rád ovoce a zeleninu, nakonec mi něco vždycky sní. Klasika je, že to stejné jídlo jednou jí a podruhé ne. Taky vařím tak, aby tam vždycky měl něco, co má aspoň trošku rád.

milius
17. dub 2017

@pita1 zajímalo by mě, jestli ty lasagne se špenátem nejí obecně nebo to bylo pouze tentokrát. To je docela rozdíl - buď nemá špenát rád, a nebo je to taky projev období vzdoru, pokud to normálně jí. Dcera teda obědy jí dobře, u nás je problém se svačina (mléčná dávka). Jogurty nechce, navaluje se jí z toho, jedla by jen pribináky a lipánky, to ale nechci, je to samý tuk. Takže jsem pokoupila všechny možné druhy jogurtů a světe div se, zachutnal jí tvaroh s jogurtem 🙂
Když se stane, že přijde k obědu a řekne, že to nebude jíst a já vím, že tohle normálně jí a má to ráda, vysvětlím, že jsem si s tím dala práci. Pokud to nezabere, pošlu do pokoje a že bude hlady a nebude pohádka, protože ta se pouští po obědě, takže když ho nesní, tak má smůlu. Občas jí to trvá, třeba sním svou porci sama, ale vždycky nakonec přijde. Nevařím to co nemá ráda (svíčková..).
Strašně záleží na tom, jak moc jsi důsledná. Kamarádka si stěžovala, že dcera nejí obědy a večeře, že vlastně celý den nic nejí. Pak jsme byly spolu venku, viděla jsem, jak se její malá cpe kukuřičnýma tyčinkama.. Pak jsme přišly k nim domů a že bude oběd - všichni jsme to snědly, její dcera že to jíst nebude a basta. Chvíli bylo přemlouvání, pak vztekání a nakonec kapitulace - dcera dostala palačinky, které byly jako dezert!!!! Takže pokud je dítě naučené, že nemusí jíst oběd a bude vzodorovat dostatečně dlouho, aby dostalo co chce, pak se není čemu divit.. Nechci říct, že to tak máš ty, jen je potřeba se zamyslet, jestli není někde chyba, trochu rozmazlenost.. Třeba nutellu bych svojí tříleté nikdy nedala a lízátko měla poprvé před týdnem, když byla strašně šikovná na tříleté prohlídce u pediatričky. Ale jsem asi trochu exot, když vidím co normálně jedí ostatní děti :D

ditta01
17. dub 2017

Teda fakt vás obdivují mě naštěstí dcera ji krásně a všechno od malička teď ji budou v létě 3 roky a ji vše maso úplně miluje ,radši si dá rohlík se šunkou než s marmeládou ovoce zelenina polévky ryby jogurty všechno ji jediné co nemá ráda už od malička je krupice puding a sladké obědy to neji žádná žemlovka sladké knedlíky těstoviny na sladko ani sladkou rýží. Jediné co sní jsou palačinky. ☺ Mě stačí když je nemocná a nechce jíst nic a jsem z toho úplně na nervy vždycky už nás vidím v nemocnici na kapackach naštěstí se zatím vždy rozjedla a prožívat to den co den tak mě fakt asi klepne.

dokument
17. dub 2017

@pita1 Me delal a dela syn to same. Sladkosti dostava v rozumne mire, do dvou let skoro nevedel co to to je, i kdyz treba sladsi pecivo znal. Kdyby jedl normalne, tak mu povolim vic, ale jist nechtel. Skolka ze pry pomuze, priklad deti s dobrym apetitem. Ani nahodou, nepomohlo nic. Trosicku, opravdu velmi pozvolna se to zlepsuje, ale predstavovala jsem si to lip. Priklad deti absolutne nepomaha. Spis hezky pristup pani svacinarky, ucitelek. Kdyz se mu neco nelibi na pohled, tak to fakt nesni. Maso jsem davala vzdy pod ryzi, hodne rozmelnene, dlouho jsem ho kvuli tomu krmila sama, i kdyz uz si davno umel nabirat. Protoze by nemel ziviny, kdybych ho nechala jist jen prilohy. Polivky pry ji jen tu vodu, doma mi je odmita uplne. Neni ani nijak traumatizovany ani neni alergik (aspon zatim o nicem nevim), jako mimino se rad a hodne kojil (ja z toho vyrizena), mel idealni vahovou krivku. Rekla bych, ze trosku lip ji, kdyz nema dost mlika (obycejne kravske, plnotucne). Nebo mlecnych vyrobku, ale treba syry neji, tvaroh nechce, bily jogurt jen kdyz uz ma fakt hlad a chut na mleko. Jinak chce slazeny. Zlozvyky v jidle mu upevnuji babicky bohuzel, tchyne je jete takova, ze mu neodporuje, moji mamce vzdycky vynadam, protoze na te vyskemra sem tam nejaku tycinku, lentilku, kindervajicko... Je to neustaly boj. Nakonec jsem rada, ze ji aspon neco "normalniho". Uz ani neresim, jestli je to zdravy, nebo ne. No, spis zdravy, ja mu nedavam nic skodlivyho, ale zas tak na te zdrave strave nelpim u nej. No a takove ty dochucovane veci, coz je pro deti hodne skodlive, ale vidim, ze to ji strasne moc deti, klidne parek treba, tak to taky nechce. Proste je to nejedlik. Byla jsem uplne stejna, o trosku lepsi teda, ale v podstate stejna (jedla jsem aspon chleba s pomazankou, on ji jen suchej chleba). Asi musime mit trpelivost a vydrzet a porad nabizet to zdrave porad dokola.

jo a jako mimino, ktere zacalo jist prikrmy, to snedl vsechno, co jsem mu dala. Jednou, to si pamatuju, ze mel cervenou repu, kterou vsichni vychvaluji, mu to nechutnalo a prestal jist a vse odmital. Od te doby se to nezmenilo. Tak od roku nechce jist. Kojeny byl do roku a pul.

dokument
17. dub 2017

jeste ted co tady ctu...tak syn nedostane nic jineho nebo lepsiho. Kdyz nechce normalne jist. Max suchy rohlik, kdyz uz opravdu cely den nic normalniho (rozumej nezavadneho - sladkosti) nesni. Mezi jidly mu nic nedavam. Pije vodu vyjimecne neslazeny caj. Nejaky bylinkovy vetsinou, sipkovy, hermankovy, lipovy. Proste s nim nic nehne, pak je samozrejme hladovy a tim vic protivny, rve, je unaveny... je to fakt o nervy. Nechat ho hladovet se mi teda neosvedcilo, protoze pak z toho, co nechce treba i zvraci. Tak mam nachystane neco, co je ok z vyzivoveho hlediska, neni tam treba premira cukru nebo nejakych navykovych dochucovadel a jedu a to mu nabidnu. Vetsinou aspon to sni. Jo, a nesnasim nuceni do jidla, treba i jen k dojidani. Pokud se naji dosyta, i kdyby zbyla jedna lzicka, je to v poradku. Mne takhle nutili vsude dojidat, krome domova, a bylo to hrozne neprijemne. Stejne se mnou nehli.

ladyhacek
17. dub 2017

Mám syna 2 roky (25m) a není to velký jedlík. Ale nechat ho vyhladovět to ne. Manžel tedy by ho prý klidně nechal když nechce tak ho nenut, ale nic jinéo nedostale Sny tedy nutlo nezná, čokoládu jen velmi málo.
Za jídlo bych nedávla úplatky. Syn také převážně jí jen těstoviny - ty mu chutnají nejvíce.
manžel jedno na něj houknul, že nebude jís jen maso a že musí i kaši. a když nejedl tak mu talíř vzal. Řval jak tur, když jsem ho uklidnili zeptali se zda bude jíst vše a snědl (není to vyloženě to co bych chtěla, ale zabralo to)
Zkusila bych nabídnout více varinat 2-3 a když nebdue chtít tak nenutit a za 3h dát normálně sváču (né to samé, ale ovoce, jogurt ....)
Jinak u nás také zabralo že si to sám okoření - ještě v hrnci tak jsem tam jako dala koření na co ukázel pak jsem ho to nehcla zamíchat a sněld celý talíř. dnes jsem mli hrachovou polévku a nehctěl tak jem mu to jako opepřila a osilila řekla sjem mu ať to zamíchá a nesněld sice vše, ale pár lžiček ano.

pita1
autor
17. dub 2017

@milius Tak to tak opravdu nemáme - jak jsem psala, nedostal nic, až večer ten rohlík a rajčata. Jakože bych mu místo oběda dala něco lepšího, to teda v žádném případě.

Ale připadám si teďka teda jak ta nejhorší matka na světě - chci, aby jedlo dítě obědy, aby jedlo vše ...vy ostatní jim vaříte pořád dokola to samé, co mají rádi! Jako asi opravdu lepší, než když nejí nic, ale i tak, zkoušet to musím, a často... ...Mé dvou a půl leté dítě zná lízátko, cukrovinky ...no strašná katastrofa! Nějak se mi nechce věřit, že existuje dítě, které v tomto věku toto neochutnalo, to mi přijde ujeté. Vždyť je dostává ze všech stran - bonbón na úřadě, od prodavačky, sladkosti od příbuzných na Mikuláše, na Velikonoce atd. atd. ...to jim v těch nadílkách dáváte jablka, pohankové křupky apod.?

A třeba @letadlo13 - asi žijete v nějakém zvláštním kraji, u nás je to běžně k vidění a já si připadám jako ta divná, že mé dítě to lízátko v kočáře nikdy nemělo.

Ale to už jsme se dostali v tématu docela někam jinam. A už to asi nechci rozebírat, protože se mi tomu prostě nechce věřit a ani mi to popravdě nepřijde normální. Co se jako stane, když má 1x za14 dní Kinder vajíčko, 1x za 3 dny lízátko, 1x týdně na snídani rohlík s Nutellou... To mě nikdo nepřesvědčíte, že je to ten důvod, proč nechce jíst. Možná, že mi tady odpovídáte jen ty, které to opravdu tak striktně dodržujete, ale těch 80% dalších mi sem nenapíše...nebo nevím.

Takže ještě jednou všem děkuji za přínosné rady, vyzkouším něco z toho a už ho nenechám hladovět, protože to opravdu k ničemu nevede 🙂

lucykal
17. dub 2017

Já jsem teda asi exot. Malé je 25m a ještě neochutnala čokoládu ani bonbony lízátka.
Miluje ovoce sušené čerstvé dostane sušenku nebo nějakou buchtu nemyslím si, že by strádala. V obchodě malá žádné bonbony nedostává ani od příbuzných.

drzticka81
17. dub 2017

@pita1 jak jsem psala,jasynovi rozhodne nevarim jeho oblibena jidla-protoze skutecne nemam zajemjist dokola nudlovou polivku a rizek s bramborem -ted byl opet 5 dni doma-prazdniny-a obed-zase jsemse nastvala -polivku jeste snedl,ale buchtiky se sodo-trochu, rizek a brambor-budiz,brambor a kvetakova placka (tu jsem mu nenutila,chtelajsem at ochutna,melsnist jen brambory -opet nesnedl,dalsi den kure a ryzi -ja mam rad brambory,tomaso nemam rad-uaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-tak proste uz jsemse nastvala a zase nic do vecere na jidlo nedostal......prijde mi,ze domaje to horsi-predtim jedl vice ruznorodych jidel a ted zas vymysli-ryzi ne, maso ne,nudle ne........dneska misto beranka melna snidani suchy rohlik,svacina presnidavka, obed (byli jsme u babicky-nudlova polivka a rizek-snedl, vecer opeceny chleba s mlekem)-nemel povolenu zadnou sladkost z koledy-hovgh!!! ve skolce obedy ruznorode ji ......

dokument
17. dub 2017

@pita1 ale jo, ten muj kindervajicko obcas dostane, ale tak do tech 2 let nic moc neznal, spis doma delane, ani ted nedavam bonbony, co dostane od jinych, tajne vyhdim, lzu mi, ze nemuzu bonbon najit. Ja si myslim, ze hrozne moc lidi dava i mensim detem sladkosti, lizatka, uplne v klidu, jak pises. A taky jim s uplnou samozrejmosti davaji celodenne pit slazene napoje, to me osobne fascinuje. Uz od miminek jim to tak davaji, slazeny caj treba. Ja to sleduju spis kvuli zubum, a to, ze neji, me taky stve.

kotty
17. dub 2017

Mám 8 měsíční holčičku a už u ní vidím, že jsou jídla, která miluje, ale také ta, která do ní nedostanu ani bagrem, takže nenutím. Zkusila jsem podat víckrát a pokud opravdu nechtěla, tak teď už nedělám nebo přidám k oblíbené potravině jen v maličkém množství. Z počátku jsem bojovala, že než si na chutě zvykla, tak nechtěla jíst, a já měla dilema zda dokrmovat okamžitě mlíkem nebo počkat a z toho mě naštěstí vytáhly zkušené kamarádky větou, že za jeden nesnězený oběd nevyhladový a postupně si zvykne a je to tak určitě lepší, než ji naučit, že když to nesní, tak dostane mlíko, ve vašem případě když to sní, tak dostane sladké, ale vím že trpělivost to chce a bude chtít 🙂

blondynka400
17. dub 2017

@lucykal můžu mít jenom malý dotaz? V čem je čokoláda horší než sušenka či buchta? Cukru je v tom někdy dost podobně a když vemu gramáž, kolik sní čokolády a kolik třeba nějaké buchty....

ldik
17. dub 2017

ani nevite jak me tahle diskuze ppotesila. mam syna 2,5r a taky je to nejedlik. snidane neji skoro vubec, pecivo jedine suche, krom tvrdych syru nesni zadny mlecny vyrobek, nesni cokoli kasovite konzistence (krupicka, brkase, pudink,...), domaci buchty jen suche (typu babovka, nesmi byt cimkoli namazane), ovoce jen obcas. na druhou stranu aspon slusne ji vetsinu hlacnich jidel. miluje knedliky, gnoci, maso, omacky, ryby - vetsinou 😎. kdyz se stane ze si postavi hlavu ze nechce, a to i bez ochutnani, nenutim. proste nechces, mas smulu. jde klidne spat hladovy. ten obed mu pak nabidnu po spanku znovu a to uz ho sni. zaroven ale nejsem tak zaryta odpurkyne sladkosti a nemam problem sem tam s nejakou tou susenkou, cokoladkou, kinder vajickem. 😉

blondynka400
17. dub 2017

@pita1 já si myslím, že sladké k dětství patří. A když jim to vyloženě nikdy dávat nebudeš, spíč se to obrátí proti tobě. Takže kvalitní čokoláda a podobné věci za mne určitě neublíží. Lízátka, bonbony, sušenky a další, to je věc, s kterou já osobně hodně bojuji a naštěstí už i děti pochopily, že to není pro ně nic dobrého... Tím tedy neříkám, že to nikdy nejedí... 😀
To samé já ani nevařím věci pořád do kola. Ale snažím se jim vyhovět. Nemyslím si, že by byl až takový problém vařit víc alternativ. Někdy dělám i 3, pro sebe, děti a pro manžela... Mně samotnou do jídla když jsem byla malá nutili a vím, co to způsobilo. Dodnes jsem hodně vybíravá a stálo mne to hodně usilí, abych přemohla bloky k některým jídlům.
Nejsi nejhorší matka na světě, jen nebuď tak direktivní co se týče jídla a jak už jsem psala, vyjdi mu maličko vstříc, uvidíš, že čím bude starší, tím se to bude zlepšovat

zarecna
17. dub 2017

ja osobnu skusenost nemam, ale ma ju moja sestra, ktorej mala zacala toto robit okolo 3 rokov, ked sa narodilo dalsie dieta a psychologicka poradila toto.
- jedlo je casto boj o moc, volanie po pozornosti, dietatu treba venovat viac pozornosti, podla nej to bola reakcia na narodenie surodenca.
- varit dalej pestro a bezne, rozhodne nevarit dookola tri jedla co dieta neodmieta.
- spolocne jest, stolovat
- dat na stol, povedat, nech papa a viac nekomentovat, neriesit, nechce, s pokojom zobrat, pvoedat OK, nekomentovat a dostane az dalsie, olovrant etc.
- uplne zrusit sladkosti, uplne.
- za jedenie neodmenovat sladkym, neodmenovat nicim, jedlo ma byt nieco normlane, nie nieco okolo coho sa toci den.
- ziadne dieta s ponukou jedla od hladu este neumrelo.
- vobec jedlo neriesit , nekomentovat, neurobit z toho nieco, co moze diet apouzit, v zmysle,ze vidim,ze mamka je z toho nestastna vseeeeeeeeeeetci to riesia.

Plus moja mama mala tri deti do troch rokov, keby mala varit kazdemu, co mu chutilo, resp. viac jedla denne, tak sa zblazni. Vzdy sa varilo jedno jedlo a to sa bud zjedlo, alebo no smola. 🙂

Sesgrina mala sa potom naozaj rozjedla. Este by som chcela dodat,ze ja mam skoro 2 rocneho a teda sladkosti neje ziadne, ak neratam raz za nejaku dobu pribinacik ( zas foodnazi nie som ), nemal cokoladu, keksi, lizatko...zje doma urobeny kolac, dostane aj chleba, ale nis nutelou, ale kvalitnou marmeladou, pije cistu vodu a v mojom okoli to naozaj robi tak vacsina matiek. Deti rozhodne v kociku nemaju lizatka, maximalne chrumky, ci detske keksy, v lete vrchol sladkosti je kornutok od zmrzliny. ONo sa to nezda, ale ten cukor ho energeticky nabije, ved taky rozok s nutelou by stacil aj mne...a potom fakt mu sotatne chute jedla budu pripadat mdle a nevyrazne.

maroussia
17. dub 2017

Může to být období... Moje děti, které obvykle doslova "seřerou" všechno (a dokonce dávají přednost zelenině před čokoládou!) střídají období, kdy nejí maso, nejí rýži, nejí sýr... Naposledy mi tříleťák tvrdohlavě odmítal bramborovou kaši (dřív nejmilejší jídlo), tak jsem 14 dní dělala místo kaše jen brambory... 😀 Teď už jsem si "vypracovala" systém Nechceš oběd, nejez ho, dostaneš až svačinu (s tím, že syn občas odmítá večeře, takže když nechce, nejí večer, to už vím, že do něj nic nedostanu). A co se týče třeba těch jogurtů, tak oba jedí jen bílé (ovocné nechtějí, vlastně skoro žádné ovoce kromě banánu, jablka a mandarinky/pomeranče), třeba ani rybíz na buchtě, sice to nechápu, ale už jsem si celkem zvykla 😀

mialagia
17. dub 2017

@pita1 tak asi to chce i klid a zbytečně sebe i dítě nestresovat kvůli jídlu viz. výše, byla bych spíš k němu tolerantnější, má to teď těžké..Ale sama vím, že občas je to náročné😎 jinak nevím co je ujetýho na tom, že dítě nejí sladkosti? Naše je tedy ještě malá, tak uvidíme co bude, ale sladkosti dostává už teď.. Např.v restauraci lízátko, koledu od sousedky..čokoládku..A já teda vůbec nemám potřebu diskutovat a jen poděkuji, schovám a malá to nedostane ani nechce ztm páč to nezná..

milius
18. dub 2017

@pita1 to co jsem napsala o kamarádčiné dceři je jen příklad, ne že se to týká tebe. nejde o to, co jsi udělala ten inkriminovaný den po obědě, ale jak jsi reagovala poslední dva roky na stejnou situaci. A to nepíšeš, jak jsi to řešila dřív. Píšeš, že teď poprvé jsi ho nechala hladovět. A předtím to teda bylo jak????????? Pokud má zažité špatné stereotypy z dřívějška, bohužel po něm nemůžeš chtít zázraky. Tak jsem to myslela.
To, že jsem psala, že jí vařím co má ráda, znamená, že vařím téměř vše. Ale jsou prostě jídla, která nemusí -červená čočka, celer atd. Neznamená to, že jí dávám každý den pizzu, protože ji má ráda!
To sladké jsi uvedla v úvodním příspěvku jako by to bylo na denním pořádku (lízátko, perníky, nutella..) - nesmíš se divit, že na to mnohé z nás reagují, tak jak reagují.
Je strašně snadné pro dítě propadnout závislosti na sladkém, vidím to na dceři, ale nedávám jí to co sama nejím - kinder čokoláda je přeslazený hnus, kupujeme vysokoprocentní čokoládu a ta jí chutná. Dá si tak čtvereček denně. Ale když sama něco nejím, tak jí to nebudu zvlášť kupovat - bonbony, lízátka.. Když ji honí mlsná, dostane sušené ovoce nebo nějakou sušenku. Na výlety tatranku. Je to o tom, jak si to nastavíš ty. Taky dostávala od cizích lízátka, řekla jsem, že na to je malá, že to kazí zuby a v pohodě. Rodina ví, co má kupovat - sušené ovoce. Je to jen o tom, jak to máte doma nastavené vy, co jí rodiče. Hlavně neříkej, že tvé dítě jí sladké proto, že to jinak nejde, že za to může okolí. Je to jen na tobě, co mu dovolíš a co ne.
Všechny "sladkosti" máme ve spodním šuplíku, sama si tam může přijít, když něco chce, zeptá se a já ji to dovolím (to ovoce nebo 70% čokoládu). Ale nemá to za odměnu a není na tom závislá.
Nejsem žádná alternativní matka, co vaří klíčky a kupuje bio, opravdu ne. Podle mě jsou stravovací návyky jeden z nejdůležitějších životních pilířů, jaké svým dětem můžu dát. Pokud se ti tohle zdá ujeté, jak jsi psala, není chyba ve mě..

milius
18. dub 2017

@pita1 rozhodně jsem nechtěla, aby ses cítila jako nejhorší matka jak píšeš. jen mě někdy zůstává rozum stát, když vidím, čím jsou děti krmeny a pak se rodiče diví, že jim nejí normální jídlo. Pokud můžeš s čistým svědomím říct, že tvůj případ to není, pak je mi velmi líto, že se tě dotklo co jsem napsala.. Ale jak už jsem psala, tvůj úvodní příspěvek byl dost zavádějící. Těžké soudit, jaké jsou stravovací návyky tvého syna jen z toho co jsi napsala a ještě těžší zjistit, kde nastala chyba, jestli v tvém přístupu (neber to osobně, neříkám, že to tak je, jen že je to jedna z možností) nebo je to opravdu jedno z těch dětí, které špatně jí, ikdyž rodiče se mohou rozkrájet (v dobrém slova smyslu), ale těch je podle mě opravdu málo. Na toto už si musíš odpovědět sama, ale podle tvých příspěvků v sobě chybu nehledáš, takže nějaký objektivní přístup je nejspíš pasé..

pita1
autor
18. dub 2017

@milius V pohodě. Asi píšu nějak divně, ale právě že nehledám chybu v nikom jiným než v sobě. Připadám si, že neumím vařit, že vše dělám špatně. Dotaz na MK jsem napsala až po dlouhém dlouhém boji. Říkala jsem si, že na to musím stačit. Hladovět jsem ho nenechala poprvé, ale cca po třetí v průběhu 4 měsíců. Vždy se stejným výsledkem. Způsobů, jak jsem se snažila ho motivovat bylo více. Jeden čas fungovalo, že přišel táta a chtěl mu to jakože sníst a on to nedal a aspoň kousíček snědl. Ale to už taky nefunguje a táta není přes týden na oběd doma. Pak jsem zas zkoušela kápnout mu tam kečup (určitě zase špatná surovina), to taky jeden čas zabíralo. Pak zas sterilovanou okurku. Atd. atd., ale vždycky všechno jen na chvilku a teď už nějak došla fantazie. Ale co tady čtu, že děcka nejí ani jablko, papriku, jogurty!, krup. kaše... tak to já můžu být naprosto v klidu 🙂 Holt co se týká obědů, bude živ na omáčkách.

letadlo13
18. dub 2017

@milius ona je sladkost a sladkost. Pro mě je rohlík s nutelou sladkost, sorry, ale to bych nejedlá ani já sama. Vědu válku s tchýňkou, která by klidně dala dvouletému děcku najednou sníst 100g čokoládového (v lepším případě bez ztužených tuků a glokózo-fruktózového sirupu). To by mi nesnědl už nic. Tak jsem jí řekla, ať mu kupuje hroznové víno, to zhltne a je to přitom dobrá svačina. Ale před obědem ani to, prostě je snídaně a pak až oběd, do kočárku chce křupku (kukuřičná nesolena neslazená, nebo "polystyrenové" rýžové chlebíčky, má to moc rád a je to jídlo, ne sladkost.

@pita1 jsem z vesnice a tady se dávají do kočárku kukuřičné křupky a jabka, banány, rohlík... i na pískovišti mají všichni s sebou krabičku s ovocem, lízátko jsem tam ještě neviděla. I když jsme u kámošek, každá se zeptá, nebo zase vytáhne křupky, máme děti mezi rokem a 2 a čtvrt rokem. Občas nějaké domácí sušenky a buchta.

jbzirafa
18. dub 2017

@pita1 budte v pohodě, je jasné, že vás to štve, každé dítě /rodiče/ s něčím bojují a snaží se hledat možnosti, jak do udělat správně. po dobrém, do zlém, když už dojde trpělivost. tak prostě jak řikáte - bude živ na omáčkách. aspoň něco. zkuste za čas přijít s něčím jiným, třeba když bude mít táta něco zajímavého, bude chtít ochutnat. ono i to, že dítě ochutná, je úspěch. ustupte trošku, ne, abyste musela trávit všechen čas u sporáku a vymýšlet, jak se zavděčit. a nedělat z jídla velké haló, nic co by bylo za trest ani důvod k oslavám, prostě máme jednu vaciantu, nebo si vem něco studeného a jiné nemáme. časem se to poddá, chutě se mění. (u nás co se třeba ovoce týče vloni byl hit borůvky a letos se jich malej ani nedotkl)

tomikjoejoe
19. dub 2017

Už u druhého dítěte jsme to řešili tím, že pokud oběd nechce nedostane do dalšího jídla (svačiny) nic dalšího a může se vztekat jak chce, ale je pravda, že doma nevedeme kupované sladkosti, další svačina je většinou ovoce nebo domácí sušenky. Na svačinu dávám vždycky menší porci a když má hlad, tak může dostat oběd, ale nic jiného.

Občas mi v tomhle věku šly i děti spát bez večeře a opravdu hlady neumřely 🙂

I teď máme občas problém a vždycky trvám na to, že ikdyž se jim jídlo nelíbí musí sníst aspoň 1/2 a pak mohou jít. Kupodivu to funguje, často zjistí, že jim to chutná a sní to i všechno. U nich jde čistě jen o vzdor, aby bylo po jejich.

Mám teď trochu problém s nejmladším synem (16 měsíců), strašně si hlídá, co mají na talíři sourozenci (jedí společně), a jakmile má trochu něco jiného je schopen mi to hodit na hlavu :D Nedávno měly starší děti chleba s marmeládou a on dostal suchý, protože jsem mu ještě nechtěla dát borůvky. Odběhla jsem na chvliku z kuchyně a slyším řev, misku mi hodil na zem, on přece jíst suchý chleba nebude, když ostatní taky ne :D

Přeji všem pevné nervy 🙂

Strana
z2