Příkrmy a MM. Poradíte?

1leny
4. srp 2020

Ahoj,
asi se budu s dotazem opakovat, ale přijde mi, že v každé diskuzi čtu něco jiného.. :/ Maličká měla včera sedmý měsíc a je kojená se dvěma zavedenými příkrmy. Zatím jsme na režimu:
- 6h. MM
- kolem 9-9:30h. ovocná kapsička a MM
- kolem 12-13h. malou skleničku (125g) masozeleninového příkrmu a MM
- 16h. MM
- 19h. MM.
Ráda bych nás někam posunula, ale vůbec netuším kolik má miminko sníst ovocné přesnídávky a zeleninky k obědu, abych mohla už vynechat mlíčko. A hlavně nevím, jestli "můžu", protože bych nerada přišla o mlíčko.. Ve většině diskuzí se řeší, jak co nejvíce vysadit mlíčko, protože maminky krmí umělým.. Ale jak moc "pospíchat", když je miminko na mateřském?
Moc moc děkuju za rady!!!🌹🌷

olga_
4. srp 2020

@1leny Nepospíchej vůbec, koj na požádání, nejdříve nakoj a pak podávej příkrm. A hlavně nenahrazuj příkrmem kojení! To bývá hlavní příčinou předčasného/brzkého odstavu, odmítání MM, snížené tvorby apod. MM má pořád tvořit většinu příjmu. V praxi to tedy znamená, že na kojení nic neměníš, kojíš xy krát denně a k tomu prostě podle chuti dítěte přidáš příkrm, kde vůbec neřešíš množství...

olga_
4. srp 2020
hezz17
4. srp 2020

Ja se teda priichnu....
Se statsi dcerou jsem to dělala jak radi @olga_ a u druheho uz tohle absolvovat nechci😀 nemelo to žádný rád. Zadne denni jidli poradne zavedene ani v roce. Vim ze do roka hlavme kojit... ale kdyz jsem ak delala obed, ona vyzahla prso a z obeda ani ň, to bylo fakt super 😑 ted ma mladsi 6 mesicu a zaclli jsme s jidlem, kdyz zacal jevit zájem. Ma snidani, obed, odpoledni svacinu. Vudycky ještě dokojim, ale postupne zvysuji porce, tak uz si treba jen cucne. Pro me je toto lepsi cesta nez neustale kojeni a vyhazovani jidla....

jana_zofie
4. srp 2020

Ja se pripnu taky. Ja bych ty porce zvysovala, ale to bych to do ni musela cpat jak do husy na vykrm. Sni cca 60 g v poledne a konec. Dokojit hned vetsinou ne hce, zato za hodinu chce pak nakojit (jidlo si neda) no a ta dalsi hodinu chce zase jidlo (to zase odmita kojeni), sni tak 50 g a vic ani tuk. Pak ve ctyri kousek ovoce v dudliku, nejake to kojeni a v sest 30-50 ml kase. A pak dokojit vecer. Zkousela jsem ji davat pit vodu, obcas si z ni cucne ale spis jen par kapek. Jako vcelku mi to zas tak neprekazi, ale je to jak u blbecku na dvorecku trochu... A neda si vic a neda.

zuzita15
4. srp 2020

V 7m bych se ze dvou prikrmu jeste nikam neposouvala, dva jsou az az. Jak uz se tu pise, hlavni obziva kojeneho ditete je MM a do rokase pouze seznamuje s prikrmy a ochutnava. Prikrmy jsou od slova prikrmovat a melo by vzdy nasledovat MM (pripadne predchazet, pokud to diteti vic vyhovuje). Je to nejlepsi strava, co muze dostat. Do roka a pul by se melo aktivne kojeni nabizet, pak na pozadani. Dite by se melo idealne postupne odstavit samo (ac tedy nejsem fanda samoodstavu, protoze ja bych se treba podle me nedockala 🤣🤣). Ale dcerka se treba v noci odstavila sama, kojim uz jen na uspani a rano na dospani (ve 23m). Do roka v podstate nejedla, po roce jakz takz, po roce a pul uz by se to dalo nazvat jedenim.
Dalsi chod bych zavedla az tak v 9m klidne, pokud se nebude po jidle v jinou dobu sapat. Snist ma tolik, kolik chce, MM by se vynechavat nemelo. Samozrejme to matky delaji a na rady pediatricek prikrmy nahrazuji MM. Kazdy zdravi sveho ditete strujce... tim nechci tvrdit, ze nasilne odstavene deti jsou na tom nutne zdravotne hur, ale kolem me treba ano.

1leny
autor
4. srp 2020

Děkuji za tipy @jana_zofie, @zuzita15. Já samozřejmě věřím, že MM je pro malou to nejlepší, ale přestává nám stačit a navýšit se nám už dlouhou dobu nedaří, proto jsem malou příkrmy seznamovala už kolem 5. měsíce. Ovoce i zeleninka jí moc chutná. Chci kojit až po příkrmu a v tom případě nevím, kolik jí toho dát, protože narozdíl od @jana_zofie se malá rozjedla a o jídlo jeví až moc velký zájem. Každopádně tedy asi ještě měsíc počkám s dalším příkrmem a budu zatím "vylepšovat" obědový příkrm o přílohy, lepek a tak... Tedy pokud bude stačit mlíčko

1leny
autor
4. srp 2020

@jana_zofie Já to s malou měla podobně, pořád jen 50-60g a víc nic.. dala jsem jí 14 klid (protože mě to prostě nebavilo - kupovat nebo vařit takové mini množství a pak to zas vyhazovat...) a potom najednou úplný obrat.. Vítá mě přes oběd s otevřenou pusinkou a jakmile trochu zaváhám se lžičkou, už na mě křičí🙂 Sní normálně celou malou skleničku a snědla by i víc.. Tak si myslím, že i u vás se to zlomí 🙂

1leny
autor
4. srp 2020

@hezz17 A můžu se zeptat, co dáváš na snídani, svačinu, oběd a jestli máš třeba v oku jaké gramáže?🙂

zuzita15
4. srp 2020

@1leny davej ji tolik, kolik sni. Ty urcujes, co dite bude jist, dite urcuje mnozstvi. Pokud se naji tolik, ze uz nebude chtit MM, jeji volba. Jak jsi prisla na to, ze mlika neni dost?

marketaholasova
4. srp 2020

Nase mala bojkotovala mixovane jidlo tak od 8 mesicu nesolime a nekorenime nase a ji s nama. Je ji 9 mesicu. K snidani kojim a u nas vyprosi rohlik nebo chleba. Svacinu nema protoze prospi ji a v 11 si da obed zeleninovy vyvar a necim se dodlabne vetsinou brambor a maso. K svacine presnidavku a k veceri kasi. Ale tu potrebuje zajist rohlikem. A, samozreejme kazde jidlo zapit materskym mlekem. A k jidlu voda osvedcila se lahev s mekkym dudlikem. Odmita vetsinou syrove ovoce. A mnozstvi si urcuje sama

zuzita15
4. srp 2020

@marketaholasova tohle je jidelnicek, kterym bych se moc nechlubila, zvlast ne u 9m ditete 🤷‍♀️

hezz17
4. srp 2020

@1leny ma snidani ryzova kase (1 ,5 PL ryzovch vlocek, povarena asi s necelym hrnkem vody, nastrouhana ctvrtka jablicka)
Na obed zelenina/masozelenina/zelenina s vajickem cca 150g
Odpoledni svacina bud kapsicka, presnidavka nebo mixle ovoce. Dneska treba 2 merunky.

marketaholasova
4. srp 2020

@zuzita15 cetla, jste nekdy slozeni detskych prikrmu kasi a hlavne pamlsku (susenek a krupek). Tak neni nic spatneho treba na dusenym kureti s bramborem bez koreni a soli. My korenime az na taliři. Je to plne palmoveho tuku, take cukr je pridavan a konzervanty jinak by to nemelo rok zaruku.

zuzita15
4. srp 2020

@marketaholasova myslela jsem kasi na noc a rohliky nekolikrat denne. Jinak ano, cetla, moje dite je nikdy neochutnalo.

modra_zizala
4. srp 2020

@1leny u 7m kojeneho miminka je toho jidla azaz, urcite bych nepridavala na jidle. Naopak, jestli chces udrzet kojeni, tak bych vic nabizela MM. Do roka je to o seznamovani se s jidlem a novymi chutemi a zvykani traveni na pevnou stravu. Muzes nabizet ruzne nove potraviny, ale na nahrazovani kojeni je hodne brzy.

1leny
autor
5. srp 2020

@hezz17 moc díky 😊

1leny
autor
5. srp 2020

@zuzita15 super díky, prostě dokud bude chtít, tak ji tedy dám 🙂 s mlíčkem valcime už pár týdnů, fňuka o kojení, ubývala na váze..