Příkrmy bez UM. Jak rychle je můžu přidat? A jak se co nejvíce vyhnout UM?

1leny
4. črc 2020

Ahoj maminky,
máme doma malou šestiměsíční holčičku. Od porodu bojujeme s kojením, takže je pro nás malý zázrak, že jsme to dotáhly až do 6m. Teď ale začalo mlíčka ubývat a malá pláče po kojení víc a víc (není to jen spurt, už se to táhne přes dva týdny). Ráda bych se tak pořádně "obula" do příkrmů. Zatím maličká jen "ochutnávala" k obědu zeleninu, teď budeme přidávat masíčko. Ale jsem trochu zmatená z toho zbytku - jogurty, kaše..? Jak rychle je můžu přidat a zda vůbec?
Jak nejlépe dávat příkrmy, abychom se co nejvíce vyhnuly UM? (Myslím, že jsem někde viděla pěkný popis od mamily, ale nmůžu ho nikde dohledat.) Ráda bych příkrmy ještě doplňovala MM, ale myslím, že mlíčka bude, i přes veškerou snahu, ubývat:(
Děkuji za radu 🙂

miba10
4. črc 2020

@1leny pokud jen ochutnala, ale jinak toho moc nesni, tak si myslím, že s tím nic nenadelas.
Popravdě, já to u dětí moc neřešila. Co jsem si myslela, že by jim mohlo chutnat, jsem jim dala. Dceru mám nejedlika, takže pro mě byl zázrak do ní dostat jakýkoliv jogurt nebo klidně i Monte.
Ano, není to úplně tabulkové, ale byla jsem šťastná, že vůbec něco jí.

1leny
autor
4. črc 2020

@miba10 Já jsem to asi nenapsala úplně dobře.. Ochutnávala jsem myslela spíš, že jsme to až tak moc neřešili, protože jsem nechtěla začínat před 6m.. Sní mi tak 50-60g zaleninky a pak ji ještě dokojím.. Myslím, že když začneme víc řízeně, že to půjde líp..
Ale jogurt ani kaše jsme zatím ještě nezkoušeli..

zuzita15
4. črc 2020

@1leny pokud nebude MM, asi se UM u takhle maleho mimca nevyhnes. UM se nezavadi po roce, protoze deti uz casto celkem slusne ji a mleko se nahrazuje pestrou stravou (tudiz se deti na UM po roce UM zbavuji a u kojenych se nezavadi). Jinak jogurty a kase kolem 9m, existuji tabulky na zavadeni jednotlivych druhu potravin. Na travici trakt ditete se ale musi pomalu, doted melo jen tekutou stravu a na pevnou si musi zvyknout. Prilis rychle zavadeni prikrmu muze vest k velkym travicim problemum. Nezdrave potraviny bych vubec nezavadela, na co si dite naucis, to bude jist. Pokud bude nejedlik, bude mit MM ci teda pripadne UM. Casem jist zacne. Ja mam dcerku od zacatku nejedlika, radsi si dala MM, k hnusum jsem nesklouzla, jen aby se najedla, ackoliv jsem chvilema byla dost zoufala. Rozjedla se az pri odstaveni denniho kojeni nekdy po roce a pul. Kdyz ji deda da ochutnat koblihu 😡, tak to se sklebem vyplivne (dikybohu!).
V 6m max! jeden prikrm denne.

zuzroko
4. črc 2020

Taky jsem to tak chtěla, bojovali jsme a přibírali pořád hraničně. Tak jsem začala v 5 měsíci s příkrmy, docela rychle se rozjedla, ale tím jak začala víc jíst, tím jí MM už vůbec nestačilo a skončili jsme stejně na UM teď v 7 měsíci. Dávam jen ráno a večer, někdy v noci když se vzbudí. Takže ano kojit, ale ne za každou cenu a na úkor dítěte 🤷🏻‍♀️ taky jsem o UM nechtěla ani slyšet 😞 ale po 2 týdnech nevyspání ani na jedné straně a hladovění jsem musela udělat rázný krok.
U nás tedy kaše při kojení nezabrala na zasycení spíš mi přijde, že po ní měla víc žízeň a s jogurty co jsem slyšela se začína okolo 8m ☺️

squezy
4. črc 2020

@1leny Ja se inspirovala tímto. https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/

Jogurty jsme začínali až od 7 nebo 8 mesicu,když jsme začínali s ovocnymi svacinami. Vubec s tim nechvatej, nabidni, dej, co bude chutnat a pak dej MM. I kdyby bylo méně mléka, tak pořád bude.

1leny
autor
4. črc 2020

Holky díky 😘 začneme tedy volněji.. Já samozřejmě kojení a MM nebudu hrotit do extrému, jen mi jde o to, abych neskončila s kojením a kompletně celé příjmy malé nenahradila na dlouhou dobu umělým, jako to u někoho vidím.