Šetrné bělení zašlého prádla
Dobrý večer všem
Prosím poraďte jak šetrné ale účinné vybělit dětské prádlo a pleny? Doposud máme vodu z vlastní studny a její kvalita se hodně zhoršila, voda je železitá a bílé prádlo chytlo nádech do žluta a v místě kde byla osuška od krému zůstal tmavě žlutý flek. Nyní se budeme konečně připojovat na vodovod a chtěla bych oblečení a plenám a ne jen jim ale i utrěrkám apod. aspoň trošku vrátit bílou barvu. Savo a podobné věci nechci, jde mi spíše o rady babiček.... ABY to bylo šetrné hlavně k dětské pokožce....
Tak fleky od vody a opalováku teda netuším, jestli nejsou moc, ale co se mě osvědčilo na bílé prádlo, tak jednoznačně zkysané mléko. Potřebujete jen normální mléko (tedy ne trvanlivé), nechat ho zkysnout a pak v něm namočit prádlo přes noc. Pak ho vymáchat ve studené vodě a normálně vyprat.
Sluníčko na toto bohužel nefunguje.... 😥
Ale jinak díky
Kdysi jsem tady na MK četla nějaký recept po babičce, kdy se smíchala soda a něco a namáčelo se v tom prádlo přes noc... Bohužel už nemůžu najít ale údajně to fungovalo....
Mě krásně vybělilo prádlo prášek ve fialové pixli z Lidlu Straight removar za 39,90kč. Vypral i hodně zašlé skvrny. Nechalala jsem namočené dle návodu. Pak vyprala jak jsem zvyklá.
@yerry hm, možná je to blbost, ale ta "soda a cosi"... na jedné diskuzi jsem psala, že takhle peru kuchyňské utěrky. Že je zasypu sodou, zaliju vodou a pak do toho naleju ocet. Pak to nechám namočené přes noc a normálně vyperu. Ale zkoušela jsem to jen na ty utěrky, na nic jiného... Teda jestli je to to, co máš na mysli, pokud ne, tak se omlouvám. 🙂
Ale na ty fleky od vody nevím.... Já měla jednou na utěrce flek od rzi a je tam dodnes, nepustil ničím.

Ahoj, na plíny je nejlepší bělení od sluníčka 🙂 Suším venku (většinou) a ty zašlé plínky jsou většinou zase hezky bílé, jen nevím, jestli to působí i na zbarvení od železité vody. Fleky od opalováku se mi ale z oblečení bohužel dostat ještě nepodařilo :(