Jak legálně prodávat výukové materiály pro učitele?
Dobrý večer,
jsem učitelka v MŠ a baví mě tvořit různé výukové materiály, pracovní listy a podobně. Dělám se s tím vždy opravdu dlouho a ráda bych něco nabízela i dalším pedagogům za menší peníz (opravdu nad tím strávím kvanta času). Teď přemýšlím, jak na to. Jsou různé skupiny na fb, kde to učitelky prodávají bez živnosti a nevystavují faktury. Je to legální nebo není? Jsem poctivka na tyhle věci a chtěla bych to mít v pořádku. Vůbec nevím, jak to je s živností vedlejší, jestli musím mít nebo do určitého výdělku ne, zda za to budu něco platit a podobně. Kdo by měl jakékoliv info a poradil, budu moc vděčná <3 Děkuji.
Co stránky "učitelé učitelům"? Nejde to nějak oficiálně přes ně?
jsou i weby určené pro sdílení/prodej výukových materiálů, ale bez živnosťáku to "nejde" (je otázka času kdy kdo koho příp. nahlásí, já bych to fakt neriskovala)
Povolená je bez ŽL pouze možnost výměny něco za něco a nemusí to být výměna výukových listů za jiné. Záleží na domluvě. Např. já ti upeču dort, ty mi za to ušiješ bundu.
Tak legální to samozřejmě není. A když je někdo udá na policii, tak policie pak půjde přes bankovní výpisy x let dozadu a bude prověřovat každou platbu. Mě v době covidové volali k výslechu kvůli 35 Kč, které jsem poslala na účet osoby, která byla následně podezřelá z trestného činu zkrácení daně (podnikání na černo), a to od dané platby uběhlo více jak 6 let a ta platba navíc vůbec nesouvisela s podnikáním dané osoby, což vyplývalo i z poznámky, kterou byla platba opatřena.

Na cokoli co prodáváš musíš mít živnostenský list, krom přebytků ze zahrady tuším. Pak asi se neřeší obnošené oblečení do určitého množství