Jak se počítá odstupné ze zaměstnání?

vercaberca
6. lis 2010

ahojky,
můžete mi, prosím, někdo poradit, jak se vypočítává odstupné ze zaměstnání? jsem na 2. mateřské dovolené, která mi navazovala na rodičovskou dovolenou. se zaměstnavatelem jsme se dohodli na ukončení prac. poměru dohodou + odstupné. počítá se to: počet měsíců krát hrubá mzda? z toho potom odvod daně z příjmů? soc. a zdr. pojištění ne?

truksl1
6. lis 2010

ahoj, spocita se prumerny vydelek= z poslednich 3 mesicu pred nastupem na 1. materskou, kdy jsi jeste pracovala. tzn. odstupne bude pocet mesicu ( kolik jste se se zam- telem dohodli)x prumerny vydelek.

vercaberca
autor
6. lis 2010

@truksl1 moc děkuji za odpověď. takže to stačí obyčejnou matematikou na měsíce? není třeba nějaká průměrná hodinová mzda nebo tak nějak? a vlastně jsem si uvědomila, že posledních pár měsíců jsem byla na nemocenské. takže se to počítá z těch odpracovaných před nemocenskou? a je to z těch posledních 3 měsíců nebo posledního kvartálu?

editah222
7. lis 2010

@vercaberca z odstupného se platí jen daň, zdravotní a sociální ne. 🙂

vercaberca
autor
7. lis 2010

a ještě se vyplácí dovolená za měsíce na mateřské?

editah222
8. lis 2010

@vercaberca mateřská se bere jako odpracovaná doba, takže se za ni vybírá (proplácí) dovolená. 🙂

truksl1
9. lis 2010

ano. berou se posledni 3 mesice pred PN. prumerny vydelek si spocitas ze skutecneho " vydelku"=jednoduse hruba mzda na vyplatni pasce za kazdy z tech 3 mesicu.
ad dovolena- doba materske dovolene se pro ucely dovolene povazuje za vykon prace.takze ano.

vercaberca
autor
10. lis 2010

holky, díky moc za odpovědi. jste zlaté.

jarunkaxyz1
28. zář 2013

Ahoj,oprašuji toto téma a chci se zeptat - pokud člověk dostane výpověď z prac. poměru z důvodu organizačních změn, náleží mu odstupné a běží mu výpovědní lhůta 2 měsíce, může takovýto člověk v průběhu těch 2 měsíců nastoupit aniž by mu sebrali nějaké peníze? Nemáte některá zkušenost, jak je tomu v praxi? Díky moc

z_kopretinka
25. říj 2013

@jarunkaxyz1 Myslíš nastoupit do nového zaměstnání? Pokud ano - tak zaměstnavateli může být úplně jedno jestli máš novou práci nebo ne a vliv na odstupné to nemá. Akorát v tu výpovědní dobu u původního pracuješ nebo jsi na překážkách?