icon

Jak začít s lektorskou činností na živnost? Rady a tipy

14. kvě 2023

Zdravím Vás, jdu si pro rady. Ráda bych začala učit sama na sebe hudební kurzy. Potřebovala bych rady od zkušenějších. Vaše začátky, odvody.. Prosím, pokud bych to dělala na hlavní pracovní poměr, musím odvádět sociální? Někde jsem četla, že první rok ne, tak nevím.. Prosím, napište mi důležité věci k vyřizování. Děkuji Vám za ochotu.

levandule_k
15. kvě 2023

Pokud to děláš na hlavní pracovní poměr, tedy nemáš živnostenský list, jsi zaměstnaná na smlouvu, tak se odvody neplatí. Pokud se tím živíš sama na sebe úplně, zařídíš si živnostenský list a podnikáš a je to tvůj jediný zdroj příjmu, tak i první rok platíš odvody, sociální a zdravotní v minimální výši, pak dle daňové ho přiznání.
Tady je odkaz, jak je to u vedlejší činnosti. https://www.idoklad.cz/blog/mate-jako-osvc-vedl...

jajulin
15. kvě 2023

Hlavní pracovní poměr = práce pro zaměstnavatele. Tobě se asi jedná o hlavní výdělečnou činnost, tzn. že nemáš jiný příjem ani rodičák. V tom případě hradíš minimální zálohy na sociální a zdravotní, tzn. každý měsíc cca 6 tis. Kč. Jinak je to velmi jednoduché, vyřídíš si zivnosťák za 1000 Kč, rozjedeš podnikání a za rok, tzn. do konce dubna 2024 podáš daňové přiznání + přehled pro OSSZ a ZP. Spíš si po 10 letech lektorské práce kladu otázku, jestli se konkrétně tímto způsobem (zpěv, klavír, individuální hodiny) dá něco slušného vydělat. Hodně jsem nad tím přemýšlela, protože mě to láká zaměřit se i tímto směrem, ale zatím mi vždy vyšlo, že indiviuální výuka na uživení není. Jsi tu anonymně, byla bych moc vděčná, když bys sem mohla dát nějakou tvoji vizi, plány atd.