Jak zvládáte finance na nemocenské?
Ahoj, jsem mesic doma kvuli komplikacim. Snazim se zjistit kolik a kdy mi prijde penez. Hruba mzda mi za posledni mesice delala zhruba 14000,- a neumim si predstavit s kolika penezi muzu pocitat -mate zkusenost? Ted dosla vyplata z prace za leden (prvnich 14dnu mi doslo 4500,-) a co dal?
@anua ze je skolstvi tristne ohodnocene je znamy fakt. Smutne, ale zadna novinka. A podle toho to casto i vypada....coz vsak nemeni nic na faktu, ze pokud clovek potrebuje uzivit rodinu, tak jde mimo svuj obor, pokud v jeho oboru uziveni nenajde.
Planovane otehotnet s tim, ze pokud skoncim na PN, tak je to pro rodinu temer likvidacni...no nevim...neodsuzuji v zadnem pripade, ale asi bych zrovna nevinila z vasich problemu stat.
Dle me je jedno zda si ted na PN, stejne pak budes na rodicaku. Jako sem za nej rada, vim ze sou zeme kde není, ale me jeho vyse nechci rict nestaci... zit se z toho proste neda. Tajy nejsme IT, ekonomove a jine, ale proste sme si vse spocitali dopředu. Poresili bydleni, jina prace a podobne. Zkus prehodnotit vydaje, pripadne pozjistovat zda byste neměli na něco narok. A jeden nehezky priklad, jak to delaj jiny... treba mojr svagrova si poridila 2deti, meli jen rodicak a maly prijem manzela. No tak tam holt jezdila kazdej tejden tchyne s taskama zradla...
@anua ja bych ti nikdy nerekla, ze mit dite neni o penezich, ono totiz je. Neni to jen o nich, ale jsou potreba. Uprimne nevim, proc se tu rozcilujes nad tim, ze ti nekdo spatne poradil, jednou jste s muzem dospeli, tak se snad dokazete rozhodnout sami. Ono bohuzel casto nejde delat prace, ktera bavi s tim, aby to cloveka uzivilo. Ja take tu praci, ktera by me bavila, kvuli financim nedelam. Mam holt priority, ze chci slusne bydlet a zit a mit dite, tak musim myslet do budoucna a setrit. Tim nechci rict, ze prace, kterou delam ted, me nebavi, ale vic by me bavila jina. Ale je to o prioritach, o vlastni zodpovednosti a vlastnich rozhodnutich.
My taky nejsme zrovna bohati a zatim bydlime v pronajmu ale pred rozhodnutim mit prvni dite jsme zvazovali i varianty s rodicakem 7tis a manzelovou treba nejnizsi moznou vyplatou pripadne nemocenskou.Az kdyz jsme spocitali a zjistili ze bychom na vydaje i jidlo meli tak jsme do toho sli.🙂 Jinak s moji PN jsme vychazeli paradoxne lip nez kdyz jsem mela o cca 4tis na vyplatu.Nic jsem temer neprojezdila,zadne dovezene obidky a mlsani pri praci a taky jsem doma mela cas premyslet co nakoupit a vice varit.🙂 Ale kazdy to ma jinak,vcetne priorit a zivotniho standard/tu(nikdy nevim 😀)
Ono prave manzel sel mimo obor. Odesel do skolstvi z divadla. Inu ja tu diskuzi zalozila pro to abych zjistila co muzu delat-jak to delate vy. JEstli se mam tak uskromnit anebo proste spis zamakat...jen pro inspiraci a ne pro kritiku ze je spatne ze mam deti. Proste me napadlo zjistit si co jeste nevim....prakticky. Ne spytovat svedomi ze jsem si udelala deti a nepocitala-pac to neni pravda. 12 let jsme se staveli na nohy, vydelali 3 miliony, mame vlastni byt a velkej a tam chceme ty deti. TEd to prestalo fungovat tak nevim co je spatne.
Dekuji vsem ktere odpovedeli ze zacatku vecne a tak ze jsem se dozvedela kolik a co mohu cekat. Salmuznou na materske mam3letou zkusenost takze vim do ceho jdu. Ptala jsem se na nemocenskou protoze to nevim.
p.s. dik za ty odkazy na kalkulacky. tohle jsem se uz konecne dopocitala...proste kazdej nevi a ano, muze mit deti.
@anua ptala ses, jak to zvladaji ostatni, bylo ti odpovezeno.
Nechapu tvou narazku na vydrzovani, v manzelstvi a nebo obdobnem vztahu nic takoveho vlastne ani nejde. Nejsou tu dva nezavisli jedinci, kdy jeden vyzira druheho, ale o dva lidi, kteri funguji jako par a v paru si rozdelili role a treba docasne i tak, ze je muz jedinym zivitelem, zatimco zena vpecuje o deti. Pokud je toto pro tebe vydrzovani, nemam k tobe uz co dodat.
@anua samozřejmě, že na porodné nárok nemáte. To je přece nastavené tak, aby na něj dosáhli jenom ti, co nepracují vůbec. Nevyplatilo by se Vám nepracovat vůbec, co? Teď jsem jízlivá, ale já si prostě nemyslím, že "žijeme v sociálním státě" 😠 Ono totiž taky záleží na tom, s kterou zemí se chceme porovnávat!
Rada "víc vydělávej" je pěkně na ho... pokud ve státě je situace, že mladý pár učitelů a výtvarníků, což je normální povolání, nevydělává tolik, aby si mohl dovolit dvě děti, tak je zřejmě něco špatně. A říct, že mají být technici nebo ekonomové, je politický alibismus.
@koordinatorka_odboje No prave. Ja se tu nechci hadat a nestojim o rady typu: mela jsi se v minulosti vice snažit, lip vdat a lip počitat...to je tady od holek sprosty. Zajima mne na co muzu mit narok, zda se to vubec da zvladnout, pomoct uklidnit ....
Zajimalo by mne kolik napriklad stoji 3clenou rodinu jidlo, kolik najem...jestli neziju mimoo kdyz mne vykoleji vyplata 4500,-. Je to proste sok po te co jsem taaak pracovala akalkulovala.
Vypocitat pred tim nez jdu do deti=manzel prijde o praci tezce onemocni nebo utece za jinou.....to proste nikdy nevypocitate. Ani to ze bude clovek nemocny se neda porad myslet. SLibuju ze zjistim a uz budu pripravenejsi. Ten napad s pojistenim mi tu prisel dobrej. Uz je to ale fakt pozde.
@anua nikdo přeci neříká že si nemáš pořizovat děti... Já jsem o hodně mladší a stihla jsem se zajistit tak abych to případně zvládla klidně i sama,naštěstí to není nutné... Ale je pravda že v Praze jsou asi platy o něčem jiném :( držím palce ať se vám to podaří nějak zvládnout
@anua tak oni ti těch 4, 5 tis. poslali jenom za část měsíce. Když budeš dlouho marodit, tak ti budou vracet na daních, takže něco dostaneš zpátky příští rok. Já bych se do práce nehnala za každou cenu - ještě by to mohlo špatně dopadnout.
Jo a mít jedno dítě nebo dvě děti nebývá takový rozdíl - aspoň lidi to tvrdí, protože hodně věcí do výbavičky už máš. Ty dvě děti poznáte, až budou starší a každý bude chtít něco - třeba nový počítač - a pak samozřejmě výdaje na vysoké školy, ale kdoví, jak to vůbec bude v tomto státě, to je ještě brzo předvídat.
@xpila no nevím,pracujeme,respektive já už teď ne,oba v hotelnictví a máme se dobře... Výplaty slušné, a to jsme dokonce v pronájmu než nám malá odroste... Takže bydlení platíme tak asi průměr... A přijde mi,že se nijak extrémně uskromnovat nemusíme... A to i s variantou rodicaku...ano uznávám, to dítě máme jen jedno... Byt 2+1 v relativně žádané lokalitě... A vím že v jiných krajích berou i 1/3 toho co my
@xpila zalezi na praci.Ja pracovala jako prodavacka v trafice.V Praze za 14tis cisteho a v Ostrave to same za 9tis.S tim,ze v Praze byl vyssi najem ale napriklad doprava mhd levnejsi.🙂 I tak jsem se teda vratila do Ostravy a nasla lepsi praci ale ty platy jsou o neco lepsi v Praze.🙂
@ppejskova Tak já v hotelnictví pracovala spousty let a teda není to zrovna žádný zázrak. A fakt se to nedá zobecňovat, třeba za peníze, co mám svůj byt, bych měla někde jinde luxusní barák.
@luckylee Tak jasně, že záleží na práci, ale prostě obecně se to říct nedá. A především bydlení přeci jen dělá tu největší položku v rozpočtu (samozřejmě u většiny lidí, něco jiného je, když někdo např. zdědí byt).
@xpila 😀 Můj muž je čistý Pražák, v baráku nikdy nebydlel, já v něm vyrostla a žila, dokud jsem se nepřestěhovala do Prahy, což je nějakých 5 let a něco zpátky. Takže barák nám apriori nevadí 🙂
@somalicats My taky ani jeden nikdy v baráku nebydleli. Muž měl navíc o oboje prarodiče v Praze, takže jen občas jezdili na chatu. Já aspoň jezdila k prarodičům do baráku. Ale už vidím, jak bychom se kvůli tomu dennodenně hádali 😀

@anua No pokud je to jak tvrdi holky vis tak to snad bude dobry.....ja se strasne lekla 4500,- na ucte. Ale pry jeste asi dojde neco...Vzivote jsem nemarodila