icon

Je nutná rekvalifikace pro práci s náčiním?

9. srp 2023

Dobrý den přítel pracuje jako dělník v technických služeb ve městě..A já sem se chtěla zeptat vím že kdyby mi říkala teta že by měl mít rekvalifikace na náčiní s čím dělá.. Křoviňák,motorová pila ..Dneska lezli na střechu aby zničili břečťan a bez žádného uchycení..Tak mě to zarazilo ..Chodi o víkendu zalévat na 1h zeleň a oni mu to nechtějí proplatit.Jeho kolegove taky drzi hubu.Prej je to jeho povinnost..A tak by mě zajímalo jestli někdo neví jaké vlastně mají mi kvalifikace s tím náčiním nemají nic a me se to nelíbí.. Díky za typ

martt
9. srp 2023

Pokud se to nezměnilo tak na křovinořez, sekačku rekvalifikační kurz nepotřebuješ. Zeptej se pritele jestli byl proškolen na bezpečnost práce BOZP nebo jestli neco takoveho podepisoval. To se dělá ve všech firmách s ohledem na práci která se vykonává. Jinak u nás na obci dělají lidé z pracovního úřadu a žádné kvalifikace na takovéhle náčiní nemají. U těch výškových prací je to něco jiného. Ale záleží co v práci všechno podepsal. Hlavně v pracovní smlouvě by měl mít i náplň práce.

pribylovapetra
10. srp 2023

Vím, že třeba zaměstnanci lesů mívají osvědčení, že jsou způsobilí k práci s pilou nebo křoviňákem. Dělá se na to nějaký kurz včetně bezpečnosti práce a tak. Ale tam to může být něco jiného když s tím dělají každý den. Možná na jednoduché práce u technických služeb není třeba. Rekvalifikace nejspíš ne.

michaela666
10. srp 2023

Řekla bych, že na to stačí klasické BOZP. Sama taky nemám rekvalifikaci na nářezové stroje, ale pracovat s nimi můžu protože jsem byla proškolená na jejich používání a podepsala k tomu příslušné papíry.
Moc si neumím představit jak by probíhala rekvalifikace na sekačku nebo křovinořez, leda by v tom jednom kurzu bylo zahrnuto víc nářadí a pak by se to zaměstnavateli vyplatilo zainvestovat.

misulka84
10. srp 2023

No tak jestli lezou na strechu bez radnych ochrannych pomucek jako je prilba, ochrana zad, jisteni, tak zavazne porusuji pracovni kazen, jelikoz v pracovnim radu nebo ve smlouve toto ukotvene jiste maji. Pokud svym neuvatlivym jednanim způsobi skodu napr na majeku tretich osob, melo by se resit z obecne odpovednosti toho zamestnavatele. Ale jestli pracuje jako OSVČ, a ma zivnostak na cinnost kterou vykonava, a ta cinnost je obsahem toho co opravdu dela, tak doporucuji si sjednat vlastni obecnou odpovednost. O rekvalifikaci na nacini nic nevim, ale to by mel resit se zamestnavatelem, pochybuji ze by zamestnavatel si vzal na triko obsluhu stroju cloveka bez prislusneho opravneni, skoleni.

misulik19
10. srp 2023

Opravdu děla s křovinořezem nebo jen se strunovkou? Jinak co se tyče práce s tímto ,,nářadím” měl by absolvovat školení z nařízením vlády Nařízení vlády č. 28/2002 Sb. to je o práci v lese a podobných provozech. OZO je spis na pily.
Co se tyče práce ve výškách tak musí absolvovat skoleni z NV 362/2005 Sb. zajištění BOZP při pracích ve výškách. Nehledě na to, že musí mít řádné OOPP. Dle mě zaměstnavatel něco pěkně zanedbat. A samozřejmě tvůj partner má právo tyto práce odmítnout dělat, pokud má podezření, že je něco špatně, když to napíšu jednoduše a ve zkratce. Kdyby něco napiš zprávu a kouknu na to více. Nedělám přímo tuto problematiku, ale orientují se

misulik19
10. srp 2023

A ještě mě napadá. Kdo mu nařídil lézt na střechu? Nadřízený nebo z vlastní vůle?
Ad. Zalévání. Samozřejmě mu musí zaměstnavatel proplacet hodiny přes čas. Pokud to teda nemá ve smlouvě. Taky by bylo dobré nahlédnout do smlouvy, kde má mít definováno jaká je jeho pracovní náplň a jaký je rozsah hodin