icon

Nárok na dovolenou 2021. Jak to je?

3. čer 2020

Ahoj, omlouvám se za anonym, ale o mém těhotenství ještě spoustu lidí neví a nerada bych, aby se o něm dozvěděli tady...
Mám TP 24.8., nástup na MD je tedy 8 týdnů před TP 29.6. Vím, že mám nárok na dovolenou za tento rok a vyberu si ji po MD, ale prosím, jak je to s dovolenou za rok 2021? Mám nějaký nárok, bude mi proplacena, nebo jak to je? Jsem přeci stále zaměstnaná... Či jsem to nějak špatně pochopila? Díky za odpovědi!

betelgeuzz
3. čer 2020

Nárok na dovolenou získáváš za období, kdy jsi na MD. Odhaduji, že ti skončí na konci roku 2020. Spočítej si 28 týdnů od nástupu na mateřskou. Aby jsi měla nárok v roce 2021, musela bys být na MD 21 pracovních dnů, pak bys dostala 1/12 z ročního nároku, ale myslím, že to už nesplníš.

autor
3. čer 2020

@betelgeuzz Děkuji! Takže by ani nestačilo, kdybych šla na MD 6 týdnů před TP? To bych měla v lednu asi jen necelé 2 týdny MD...

betelgeuzz
3. čer 2020

Za 2 týdny nárok nezískáš, teda za stávajících podmínek. Od ledna se bude měnit výpočet dovolené, bude se počítat na hodiny, ale nevím, jak budou stanovené ty limity na získání aspoň nějakého nároku.

autor
3. čer 2020

@betelgeuzz nevadi, nebudu to lamat pres koleno, nejde zas o tolik. Jen jsem si říkala, ze se zeptam,abych se o neco nepripravila zbytecne... Pokud je to takhle, tak to nechám byt. Dekuji moc!