Nárok na dovolenou. Mám?

libazich
8. lis 2023

Ahoj, jsem těhotná a v práci budu do 18.12. 2023. Pak vyberu zbytek dovolené za letošní rok. Nástup na mateřskou mám 15.1.2024 a můj plán byl, si vzít od 2.1.2024 dovolenou z nového roku až do 12.1.2024. Ale zarazila mě mistrová, která si není jistá, jestli mi dovolenou dají, když vlastně nebudu mít nic odpracované. 🤔 Ale mateřská se přece započítává do odpracovaných hodin nebo se mýlím? Co si myslíte?

uzivatelkapetra
8. lis 2023

@libazicha má pravdu mistrová, taky jsem koukala, když mi v lednu nechtěli dát pár dní nové dovolené, když mi MD začínala až pátého. Už si nepamatuju jak přesně to bylo, každopádně spolu se změnou počítání dovolené ze dnů na hodiny se změnily i tyto věci, jen se o nich tolik nemluvilo. Nemůžeš nastoupit dovolenou později v prosinci, aby ti to vyšlo až do MD?

j.a.n.i
8. lis 2023

@uzivatelkapetra Nic se neměnilo, mateřská se započítávala i dřív a započítává se stále.

j.a.n.i
8. lis 2023

@libazich No, asi takhle, dovolenou určuje zaměstnavatel, takže ti ji dát nemusí, pokud nebude chtít, ale jinak se samozřejmě mateřská pro dovolenou počítá jako odpracovaná doba, takže žádný reálný důvod, proč by ji nemohli dát není.

uzivatelkapetra
8. lis 2023

@j.a.n.i ano, ale je tam nějaká inovace ve smyslu, že pokud nemáš na začátku roku odděláno něco, tak nemůžeš čerpat novou dovolenou.

uzivatelkapetra
8. lis 2023

Z mesec.cz
Každému zaměstnanci vzniká nárok na dovolenou za odpracované dny. V České republice je limit pro vznik tohoto nároku stanoven na 4 odpracované týdny. Zda dovolenou skutečně budete čerpat, či nikoliv, však nakonec stejně vždy záleží na zaměstnavateli. Ten by měl dle české legislativy oficiálně sám určovat, kdy si zaměstnanec bude dovolenou vybírat. V praxi to však funguje tak, že si pracovník zvolí termín dovolené a tu mu následně zaměstnavatel buď schválí, nebo zamítne

j.a.n.i
8. lis 2023

@uzivatelkapetra To tam bylo vždy, to není žádná inovace a stejně tak tam bylo a je to toto:
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.

uzivatelkapetra
9. lis 2023

@j.a.n.i no uvidí zadavatelka jak dopadne, právě měli problém i u mě a mojí dovolené letos na začátku roku jak jsem psala výše. Účetní mi to tehdy vysvětlovala, ale už si nepamatuji.

j.a.n.i
9. lis 2023

@uzivatelkapetra pak je to ale jejich neznalost nebo neochota, nic jiného. Když to vezmes do důsledku, tak vsechny ucitelky cerpaji minimálně cast dovolené v době, kdy na ni jeste nemaji narok. A všichni pracujici jezdici na lyže v lednu tam, kde se dovolena neprevadi, taky.

bydlenka
9. lis 2023

Někde jsem četla, že o dovolenou se žádá než se přejde z mateřské na rodičák. To už se tam reálně započítá doba mateřské, která se počítá jako odpracované dny. A podle toho vypočítají na kolik dní dovolené je nárok 🤷🏻‍♀️

j.a.n.i
9. lis 2023

@bydlenka No a úplně stejně to mohou spočítati na začátku roku, neb vědí, že mateřská je 28 týdnů, plus 20 týdnů RD se taky počítá jako nekrácené, to máme 48 týdnů, takže je jasné, že bude mít nárok na většinu roční dovolené a proto je možné aby ji podle toho paragrafu, co jsem dávala nahoře čerpala ještě před MD. A upřímně se celkem divím, že s tím má zaměstnavatel takový problém, podle toho, že má zakladatelka mistrovou, tak to nebude kancelářská práce a jakou může mít těhule těsně před MD výkonost, že ji chtějí platit teď plat a po MD dovolenou, když ji to nechají vybrat td, tak ve výsledku ušetří.

aselluska
9. lis 2023

Ano, po odpracování 4 týdnů. Měla jsem trošku později než ty. Šla jsem na mateřskou až 8 týdnů před porodem, abych se vešla až do února a naskočila mi dovolená 25 dnů, kterou jsem po skončení MD čerpala. U druhého těhotenství už mi to nevyšlo, protože nebyli "odpracované" právě 4 týdny. Tím odpracované se myslí druhá mateřská dovolená. Dle účetní to bude stejný případ

j.a.n.i
10. lis 2023

@aselluska To je furt dokola, nikde neni stanoveno, ze by dovolenou slo cerpat az po odpracovani nejakych 4 tydnu... A uz vůbec neplati, ze by po odpracpvani 4 tydnu naskocila cela dovolená.

aselluska
18. lis 2023

@j.a.n.i říkám jak jsem to měla a jak mi to účetní řekla. Co je pořád dokola?

j.a.n.i
19. lis 2023

@aselluska No, furt dokola je to, ze tu tvrdis veci, které neplatí, to, ze to nevadi tobe a prizpusobis se jim, neznamená, ze je mas vydavat za poatup dany zakonikem prace.

aselluska
19. lis 2023

@j.a.n.i jedna odpověď v této diskuzi je pořád dokola?

j.a.n.i
19. lis 2023

@aselluska Ano, jsi v teto diskuzi treti, co tvrdi neco, co neplati, takže ano, furt dokola.