Nárok na dovolenou po MD 2021. Vyznáte se v tom?
Holky, vyznáte se v tom prosím některá - 3.10. jsem nastoupila na MD, dle stávajících pravidel mi vznikne nárok na celou dovolenou za 2021, tj. 6 týdnů, ty si vyberu po skončení MD. Původně jsem myslela, že mi vznikne nárok i na celou dovolenou za 2021, ale se změnou zákona jsem z toho jelen 🦌 Od 2021 nám zkrátili dovolenou na 5 týdnů, ale ani na ty tedy zřejmě nebudu mít nárok. MD by mi měla skončit 17.4.2021, tj. 15 celých týdnů, pak by se RD měla počítat jako odpracovaných 20 týdnů, takže 35 + 6 týdnů dovolené 2020, celkem 41 týdnů, takže mám nárok na 40/52x41x5 = 158 hodin dovolené? Tedy 19 dní a 6h? Ty se pak ale také počítají jako odpracované dny, takže celkem se mi připočtou ještě 3 celé týdny? Tj. 40/52x44x5 = 169h, tedy 21 dní a 1h?
@aneta_v No, právě proto jsem se ptala, protože po RD nárok na celou dovolenou nemáš a přišlo mi divné, že bys jinak žádnou dovolenou nečerpala. Za rok 2020 budeš mít nárok na cca 7/12 dovolené, pokud tedy k těm týdnům navíc, co poskytuje zaměstnavatel nemáte nějaké spešl podmínky.
Ale jinak jo, zbytek toho výpočtu pro rok 2021 máš v pořádku.
Tak jsem to ještě přepočítala podle upraveného nároku na dovolenou za 2020, kdy mi tedy vznikne nárok na 17.5 dne, takže pak za rok 2021 je to 15 týdnů MD, 20 týdnů RD a 3 celé týdny z dovolené 2020, tj. 38 týdnů, takže 40/52x38x5=146h=18dní a 2h, tj. 3 celé týdny do výpočtu, tj. 40/52x41x5=158h=19 dní a 6h. Celkem tedy budu čerpat 37 dní a 2h. To kdyby někdo vyšťoural tuto diskuzi a zajímalo ho, jak je to správně (doufám, že teď už je 😊). Ještě jednou děkuji @j.a.n.i
Uvidíme, čeho se dopočítá zaměstnavatel 😆
@aneta_v až budu mít chuť, tak si to zkusím přepočítat. Výpočet, co mám od skolitelky je nějaký složitější. Tvůj původní jsem zkoušela prepocitat a vyšlo mi 174 oproti tvým 169. Je možný, že jsem se sekla. Doufám, že tomu výpočtu brzy přijdu na chuť 😂
@lenoulinkaa aplikuje se tam zaokrouhlovani, ale je mozny, ze jsem nekde udelala chybu, preci jen jsem to hledala jen na internetu bez skoleni a nejsem mzdovka 😉
@aneta_v Nene, těch 60 dnů je podmínkou nutnou, ale ne jedinou. Pak se ještě řeší zameškané dny a díky těm se ti pak ten nárok krátí, za prvních 100 dnů o 1/12 a pak za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Pouze pokud dovolenou čerpáš hned po MD, tak už se nekrátí za ty budoucí dny RD, takže to hodně zvýhodňovalo ty MD na přelomu roku na rozdíl od toho nového výpočtu.
Tak hlásím, že v práci mi spočítali 139h za 2021, je to nějaký divný 🤷♀️
@aneta_v to je jedno, že jí to spočítal program. Musí vědět, proč to tak spočítal. Třeba tam má něco špatně zadané. nebo to program počítá špatně a musí to reklamovat u výrobce, je to novinka a i ten výrobce může udělat chybu. Hlavně tady v těch výpočtech u mateřských, rodičovských to nemusí do programu zakomponovat dobře. Ono se to otestuje na ty nejběžnější případy a pak je tam nějaká vyjímka a ta se zapomene zohlednit. v práci to řešíme denně.
@betelgeuzz jasný, já vím, ale kdybych si to nespočítala sama, tak pokud to mám dobře, připravili by mě o 19h dovolené, což je fakt hodně. Uvidíme, co pošlou 😉
Tak jim to chvíli trvalo, ale prý se nakonec dopočítali ke stejnému výsledku jako já 😁 Prý by to mzdovka zadávala při čerpání do systému a určitě by mi to proplatili dobře. No nevím 😃

@aneta_v A tys letos chodila do práce a nečerpala si ani den?