icon

Návrat do práce. Jak postupovat po konci rodičovské dovolené?

20. srp 2025

Ahoj,
v září mi končí rodičák i rodičovský příspěvek (na 4 roky). U zaměstnavatele , kde jsem pracovala před porodem, mám domluveno, že jsem do konce října na neplaceném volnu. Vracet se tam nechci. Tak vymýšlím, jaký je teď správný postup.
- Do konce srpna podám výpověď u současného zaměstnavatele - a poběží mi dvouměsíční výpovědní lhůta.
- Mám v plánu začít si hledat práci - tam bych ráda nastoupila od listopadu (dítě nastupuje do MŠ a chci, aby ta adaptace a celková změna našeho režimu proběhla co nejvíc v poklidu...).
- Nahlásím se na pojišťovnu, jako osoba pečující o dítě X nebo na úřad práce??
Můžu ale vlastně na ÚP, když mám to neplacené volno - nebylo by tedy lepší, poprosit zaměstnavatele o ukončení PP dohodou co nejdříve?? A jako "osoba pečující o dítě" - žijeme s dcerkou samy, ale k otci pravidelně jezdí, ale nemáme to nijak dané papírově, jen jsme se tak prostě dohodli. Bude na pojišťovně stačit mé čestné prohlášení?? Je to ok?? A která ta varianta je za Vás lepší?? Nějak to nemohu vymyslet, díky 🙂

miryp
Autor odpověď smazal
martivit92
21. srp 2025

@anonym_autor stačí čestné prohlášení 🙂 . Jinak zůstala jsem na PP na neplaceném volnu a nahlásila bych pojišťovně status pečující o dítě 🙂

martivit92
21. srp 2025

@anonym_autor a nebo můžeš dát výpověď a dostaneš na ÚP příspěvek nezaměstnanosti ať máš aspoň něco do doby než si něco najdeš.

martivit92
21. srp 2025

@anonym_autor Pokud podáte výpověď vy sama bez vážného důvodu, dostanete jen 45 % z průměrného výdělku.

Pokud ale ukončíte pracovní poměr z vážného důvodu (např. že se musíte starat o dítě, nemáte možnost skloubit práci s péčí o něj, nedostupná školka apod.), uzná se vám plná podpora.
To jsem našla ☺️

eviicka
21. srp 2025
@martivit92

@anonym_autor Pokud podáte výpověď vy sama bez vážného důvodu, dostanete jen 45 % z průměrného výdělku.

Pokud ale ukončíte pracovní poměr z vážného důvodu (např. že se musíte starat o dítě, nemáte možnost skloubit práci s péčí o něj, nedostupná školka apod.), uzná se vám plná podpora.
To jsem našla ☺️

@martivit92 pokud jdeš z rodičáku, je tam ochranná doba, takže nárok na podporu bude každopádně. Výpověď podat co nejdříve, ať nemusíš řešit případnou výpovědní lhůtu, pokud by na ní zaměstnavatel trval. Já u dohody o ukončení pp uváděla právě nemožnost skloubit péči o dítě a zaměstnání (směnný provoz).