icon

Návrat do práce po 6 letech. Jak zvládnout bez pomoci?

10. srp 2023

Ahoj všem, v lednu mě čeká návrat do práce, úplně jiné než jsem dělala před dětmi (skrz směny, dojíždění atd.). Mám z toho šílený stres...Hlavně jak budeme dávat nemoci atd. Nemáme babičky, dědečky, tetičky. Nějaká teta na hlídání taky úplně nepřichází v úvahu, to bych mohla zůstat doma rovnou. Nebojím se práce jako takové, zvládnu vše, ale nevím, jak to reálně dáme. Na případném OČR by měl být doma rodič, co má menší finance - já, ale to by mě asi raz dva vyhodili. Kdyby zůstal doma manžel, přišli bychom o peníze. Nejsme boháči, ale do teď jsme s jeho platem a mým rodičákem relativně vycházeli, i když na vyhazování to nebylo a není při dnešních cenách. Máte někdo zkušenost, jak jste to zvládli? Jaký obor jste hledali? Před dětmi jsem dělala vedoucí v obchodě s oblečením, pracuji tam od roku 2011, ale vrátit se tam nemůžu - dojíždění kolem 45km (takže denně 90km), směny od rána do večera, víkendy v práci skoro pořád. Nižší úvazek by šel, ale skrz dojíždění (a tím pádem nižší
pracovní pozici) to přestává být tak finančně zajímavé a to si můžu najít jinou práci poblíž, i když do velkého města to mám stále kolem 20km. Doma být nemůžu a nechci, ale trápí mě představa, jak to s dětmi bude...i skrz praci, jsem důsledná a pracovitá, nechci dělat problémy....Poraďte...Předem děkuji ✨️

Strana
z2
irmamala
11. srp 2023

Zvladli to i jini bez babicek, zvladnes to taky. Bez delat asistenta pedagoga, to ted dela kazdej, kdo nevi, co se sebou😀 A budes mit vsechna volna pokryte.

autor
11. srp 2023

@irmamala O AP jsem psala výše.

andelka
11. srp 2023

@irmamala no už to tak snadné nebude. Navíc pokud nejde o Prahu, je větší převis AP než nabídek práce. Navíc je to nejistota. A všechna volna to většinou nepokryje ani tak.

Když je školka,tak to ještě jde, mívají aspoň 2-3 týdny provoz, nebo se dá dát do jiné školky ( naše má vždy buď červenec nebo srpen provoz,do jiné jsem děti dávat nemusela). Ale školák už to má horší. Příměstské tábory jsou od 8 do 15-16, což může být pro rodiče málo.

AP si může vzít OCR, většinou ale je poznat,že chybí, já se snažím fakt chybět minimálně. Ale neexistuje dovolená mimo prázdniny.

janule0123
11. srp 2023

Nemyslela jsem to, ze je to prace za kterou by ses měla stydět… to me mrzi te tak bylo pochopeno… ale těžko z toho poznat co mas za skolu … jestli jsou možnosti HO… třeba zdravotní sestra na HO proste nejde, kamoska dela prodavacku a má ekonomku- takže by mohla dělat i nějakou praci z domu 😃

irmamala
11. srp 2023

@andelka Tak já to soudím podle svých dvou kamarádek v Praze, které naprosto bez vzdělání a zkušeností šli na ZŠ a jsou extrémně spokojené. Každé školní volno jsou doma, o velkých prázdninách jen poslední týden chodí do práce, dovolenou si normálně berou a ta jedna je doma na OČR pořád. Když potřebuje dítě vzít sebou, může si ho dát do družiny na hlídání. Je vyučená kadeřnice a kurz si udělala celý online až po prvním roce, co už tam působila. Takže za mě job snů, když snášíš děti 🙂

autor
11. srp 2023

@irmamala Wow, to je hezké slyšet, já slychávám tedy spíš opačné příběhy...a mimochodem - co se týče financí, tak taky žádná hitparáda (jsem z jižní Moravy, takže Praha je určo jinde) a to můžu dělat v kdejaké Hrušce a vydělám si to samý a nemusím si platit kurz. Ale mám zkušenost u kámošek ve školkách, o škole nic moc nevím.

andelka
11. srp 2023

@irmamala Praha je v tomto případě naprosto odlišná od ostatních oblastí. Velká poptávka a málo lidí, kteří by to chtěli dělat.

andelka
11. srp 2023

@irmamala mám pracovní dobu od 7:40. To žádná družina není. Když vybouchlo hlídání mohla si vzít kolegyně dítě v přípravném týdnu, když dělala výzdobu třídy. Ale jen jeden den.
Záleží taky jaký má úvazek. Mně letos nevyšla dovolená na 5 dní, mám neplacené volno. Mohla bych být ve škole,ale zjistilo se to dva dny před prázdninami. To už jsem moc čarovat nemohla.

kijonkova.k
11. srp 2023

A co se zkusit vrátit k tomu,co jsi studovala?Poptat se v nemocnici na zkrácený úvazek?V nemocnicích je nedostatek personálu, třeba by to klaplo.

autor
11. srp 2023

@kijonkova.k Taky mě to napadlo, jenže já jsem už tak dlouho od toho, že nemám sebevědomí se do toho cpát.. a přijde mi to prostě divný. Spousta věcí je jinak a dost si toho nepamatuju...tak nevím..

kijonkova.k
11. srp 2023

Zkusila bych i tak, informace doplníš.

autor
12. srp 2023

@kijonkova.k Děkuju za podporu 🙂

e_v_k_a83
12. srp 2023

Já nevím do jaké práce nastupujes. A ty obavy jsou zcela přirozene. Úplně tě chápu, měla jsem to před 2 měsíci stejně. Práce jsem se nebála, o mně nešlo ale o děti. Jak to zvládnou, jak když budou nemocné...apod. Už na pohovoru jsem se ptala jak to tam mají když jsou děti nemocné. A uklidní Ali mne. Pak jsem zjistila, že tam je spousta maminek a tatinku se stejnými starostmi. Takže jsou na to i u vás připraveni. Pokud si jim děti nezatajila tak to zvládnou. Ano, ve zkušebně by bylo fajn, kdyby byli zdraví (taky mimochodem krmí děti Imunoglukanem) ale když nebudou aspoň zjistíš co je zaměstnavatel zač. Jeslí jsi šikovná a pracovitá, nebála bych se. Vše se utrepe i když to zní jako fráze. Hele i šéfové mají děti a ví jak to je. Já jsem pro upřímnost, říct šéfovi, tě manžel jezdí na montáže a když děti budou nemocné musíš být doma. Ale že třeba budeš částečně pracovat z domu pokud to jde. Držím pěsti🙂

Strana
z2