Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@big_el Tak může to vycházet třeba z následujícího "Při určení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance." takže to může zaměstnavatel vyhodnotit tak, že je oprávněným zájmem zaměstnance co má děti, aby měl dovolenou o prázdninách.
@j.a.n.i Oprávněné zájmy má i zaměstnanec bezdětný či s odrostlými dětmi. Takže zaměstnavatel musí jednat především spravedlivě a pokud se zaměstnanci nejsou schopni dohodnout mezi sebou, tak prostě zakročí a pak může mít vždycky někdo pocit, že na něj se nedostalo tak, jak si přál, ať už ten bezdětný, nebo ten s dětmi.
Hlavně mě přijde po přečtení odpovědí a reakcí, že autorce šlo hlavně o to, aby byla politována a vyslyšena a aby jí každej psal jak je kolegyně netolerantní a kdo to nedělá, tak je zle a hned oheň na střeše. Nevím proč teda nebylo na konci napsáno něco ve stylu: Tak a teď mě litujte a kdo mě litovat nebude, ani sem nelezte místo autorčina co si o tom myslíte..? Protože když člověk napíše co si myslí je to k ničemu..😀
@big_el To by tu až na pár výjimek měla zakladatelka celkem pusto a prázdno... 😀
@somalicats Já vím, že jo, ale prostě to tak vnímám, že je vše špatně..jak říkáš..až na pár vyjímek 🙂 😀
@big_el No jo, co naděláš 🙂. Mě tahle diskuse fakt baví, zaplať Bůh za naše zaměstnance (jedna mladá bezdětná, jedna těsně před důchodem a jedna v důchodu), se kterými je normální domluva a služby a dovolené plánujeme společně tak, aby se pokud možno vyšlo vstříc všem...
@somalicats Já netvrdím, že nemá, ale rozhodovací právo má nakonec stejně zaměstnavatel a je na něm podle čeho on rozhodne.
@big_el A tvrdila jsem snad, že musí, napsala jsem že může... a třeba zrovna taková mladá bezdětná holka by měla být ráda, že pracuje ve firmě, kde se na děti někdo ohlíží.
@somalicats Jako u nás v práci se prostě neplánovala nějak. Kdo dřív přišel, tak tu dovču měl v ten termín, kterej chtěl ..takže jsem chodila už v unoru abych si mohla tu letní vybrat tak jak mě se chtělo..🙂 😀 ale všichni to veděly, byly s tím obeznámeny a nemohly říct nic. Prostě to tak bylo a tobě nezbývalo než se podle toho zařídit. A ono v dnešní době člověk fakt muže být jedině rád, že má práci a i když musí chodit ve svátek nebo silvestr, tak prostě držet hubu a krok, protože je spousta jinejch, co by na to místo šla ráda a bez keců..a i ve svátky by dělala 🙂 Samozřejmě se vždycky dá domluvit nějaká změna nebo prohození, ale to je taky o tom si o to říct, stát si za tím, slušně požádat ..🙂 a né neříct nic a pak si stěžovat. Navíc stejně jako někdo má děti malý, někdo je má prostě větší, ale i tak s nima chce určitý dny v roce strávit..pořád jsou to jeho děti, at už jsou malý nebo velký..
Nám říkala synova učitelka na rodičáku - je v 1 třídě - , že děti neumí vůbec řešit situace a že na sebe strašně žalujou.Že když někdo někoho např bouchne, tak mu to buď vrátí a nebo jde žalovat.Že neumí spolu vůbec mluvit.No, ale kde se to ty děti mají naučit, když to neumí ani jejich dospělí rodiče že? 😝 Tady ta situace mi to připomněla - neozvu se, nemluvím s kolegyní a pak jdu "žalovat" na fórum...Těžko můžeme dětem kázat vodu a pít víno, děti se učí hlavně tím, co vidí .
@j.a.n.i Zaměstnavatel nakonec rozhodne, to máš recht. A jestliže tam pak mladý bezdětný zaměstnanec či zaměstnanec se staršími dětmi bude krom své práce ještě dělat i práci za dvě matky s malými dětmi, které zrovna potřebují nachystat Vánoce či něco jiného, tak zkus hádat, jak dlouho takoví zaměstnanci v té práci vydrží...
@cukrik123 prosla jsem si od piky vsim a i na malem meste a i u jine slozky,zadny obcansky zamestnanec . Hodne rod.prirlusniku bylo take u pcr a nejak tedy asi zijem v jinem svete. A podotykam ani jako "slapka"jsem se n svatky nepredrela a to jsem byvala na malem oddeleni. A neznam nikoho ani z od 3.typu,ze by makal kazdy rok.
@dracula sama jsem slouzila,nejak to pak nechapu. No i u pcr je to o lidech. Ja jsem ted na 1. A to neni zadny problem,aĺe co stale znam kluky a holky tak si nikdy nestezovali. Ale i u nas je to o lidech-bohuzel. Tak preju at dalsi vanoce vyjdou. My to s chlapem delame tak,ze vanoce a svatky volno ale rilvestra berem nocni.
pokud má žena pravidelné směny 12 tak ví, kdy bude mít směnu na svátek už v lednu, lehce si to vypočítá a má čas během roku si zařídit i hlídání, já bych si nikdy s nikým na štědrý den noční nevyměnila, je to jeden den v roce a ta dotyčná si je toho vědomá, že při kolotoči jí tohle jednou za pár let čeká, náš kolektiv je natolik rozumný, že si tohle uvědomuje a maminky ani nikdy nežádaly výměnu směn, každé by to přišlo jako troufalost
@barulina Kluci tady nemají žádné stejné dvojice do služeb nebo stále dokola opakující se směny. Šéf to píše nahodile, jak se mu zachce. Nechce se mu řešit nic. Jak píšeš, je to o lidech. Manžel nemá ani jeden víkend totálně volný v měsíci, abychom mohli někam jet. Nejlepší víkend je, když má v pátek noční. Pak je s námi alespoň půlku soboty a v neděli. Pokud bychom chtěli někam vyjet od pátku do neděle, tak by musel mít dovolenou. Jinak mu šéf nevyjde vstříc. I v létě jim diktuje, že si každý musí vzít dva týdny dovolené, ačkoliv někdo by chtěl třeba tři týdny a někdo by chtěl dovolenou třeba na jaře nebo na podzim. Je to síla. Ten šéf je bezohledný tyran. Sám chodí jen na denní bez víkendů. Mají tam mezi sebou jednu kolegyni, která neslouží noční, takže o to to je ještě složitější.
@sulemina Vidíš a mě by třeba noční na štědrý den nevadila, pokud by nezačínala nějak brzo, brácha si ji třeba bral mnoho let dobrovolně, prostě jsme měli večeři o něco dříve a pak jel do práce. Jo, čemu jsme se vyhýbala byla odpolední, ranní jsem brala dobrovolně, ale je fakt, že tou dobou jsem chodila na zkrácený úvazek, takže ta ranní byla do 14:00
my máme jen 12náctky a noční je dost smutná, když jedeš před pátou, všichni doma, nikde venku nikdo
Trochu nešťastná diskuze 😅 Zakladatelka si asi neuvědomila, že je mnoho a mnoho lidí, kteří pracují v nepřetržitém provozu a víkendy, svátky včetně Vánoc a Silvestra jsou pro ně tabu, proto jsou pro mnohé ty výše popsané "nešťastné" odpolední směny vlastně super 🙂 Přidávám se k nim i já jako zdravotní sestra pracující u lůžka. Momentálně si strašně užívám volné svátky na mateřské 😵 Pak už asi zase nikdy nebudou 🙂
Jak se tu psalo, vše je o lidech. U nás v práci si vycházíme vstříc i na Vánoce ohledně malých dětí či výměn služeb a jsem za to šťastná 🙂 Vše je o domluvě, ale jak se říká "líná huba, holý neštěstí".
Zakladatelku chápu v tom, jak to myslela, ale mít takové směny o svátcích, tak jásám 🙂
@kacca11 takže jsi mi tu vlastně vysvětlila, že děti vlastně žádný vánoce nepotřebují, protože o nich stejně neví, ale ten dospělý je potřebuje (respektive potřebuje být s rodinou), protože už o vánocích ví... no, co k tomu dodat; pak e člověk nemůže divit, že nikdo nechce těhotnou v tramvaji pustit sednout a na zastávce nikdo nechce pomoci s kočárkem - ono to totiž s tvým uvažováním má hodně společného, ačkoli se to nemusí zdát; na matky neberme ohled, vždyť tady jde přeci "jen" o děti, že? Hlavně, aby dospělý nemusel měnit zvyky...
@madrilena Když otocis všechno, co řeknu, tak asi nemá smysl se s tebou bavit a pokoušet se argumentovat. Neříkám, že děti nepotřebuji vánoce ani to další, to jsi si vymyslela ty sama. Píšu, že pro deti není důležité, jestli rodina oslaví štědrý den na 24. nebo o den dříve či později. Stejně jako dospělí si ty vánoce mohou udělat taky jindy a jinak, kdy se sejdou doma. Moji rodiče to tak taky dělali a kdyby mi to máma později neřekla, nikdy bych na to nepřišla. Tím nechci říct, že lidé s dětmi mají na vánoce pracovat, ale že jejich problém má taky řešení, které nikomu neublíží a tak nevidím důvod, proč by občas i ty svátky nemohli mít oni, jenže to by museli uznat, že i život bezdetnych kolegů má svou váhu.
Co se týče toho dalšího, tak každá mince má dvě strany a i bezohlednost je na obou stranách. Už snad stokrát jsem viděla matky, co v sobě nemají ani špetku slušnosti, za pomoc nepomuzou a ještě vynadaji, kočárek používají jako beranidlo, nechají své děti kopat do lidí a házet po nich věci, očekávají, že si z toho, že si poridily dítě sednou všichni okolo na zadek. A právě to se řeší tady, to, že zakladatelka nebyla schopna kolegyni nic říct a teď jí považuje za bezohlednou. Ono kdo není schopný respektovat druhé, nemuže čekat, že oni budou respektovat jeho. Kdo nebere ohledy, nemůže je očekávat.
Víc už s tebou diskutovat nehodlám, pokud to nepochopis ani takhle, opravdu to není můj problém.

@poupe se tak dívám na to co píšeš, chápu to tak, že jste tam s kolegyní samy dvě a střídáte se ranní/odpolední ... sobota byla 20.12, tedy 4 dny před vánocema, tak snad není o čem mluvit, prostě na tebe vyšla ... neděle píšeš že nepracujete, takže jsi byla doma ... pondělí 22.12. nepíšeš jestli jsi vůbec byla v práci ... no a 23.12. odpolední, takže kolegyně měla asi ranní, tys byla ráno doma ... Štědrý den doma, oba svátky doma, paráda, ne? ... po svátcích 27.12. byla sobota, takže asi bylas v práci, nevím jestli kolegyně také ... potom 28.12. neděle, nepracujete, mělas volno ... potom pondělí, úterý, středa, to byly normální pracovní dny, předpokládám, že jste se s kolegyní normálně střídaly ranní/odpolední ... na Silvestra do 18 hod. v práci, však to není svátek, tak v čem je problém? ... nepracovalas ani na Štědrý den, ani o dvou svátcích, ani v neděli, ani na Nový rok, zbylé dny se zřejmě s kolegyní střídáte, tak nějak nechápu, co za tebe měla vzít ?!? ... měla snad být v práci celý den, abys ty mohla být doma?... pokud jde třeba o to, že ti nevyhovovala odpolední a chtělas ranní, tak snad ses jí mohla zeptat ... ono je to ale i o tom, jaká je mezi vámi komunikace během celého roku, jestli si dokážete vyjít vstříc 😠