Netolerantní kolegyně
Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉
@madrilena něco je povinná dovolená celozávodní, které se týkají všech a něco jiného je dovolená určená těm co mají děti, to jako myslíš, že bude rozhodovat majitel? ty žiješ na měsíci?, necpi mi sem tyhle řeči až porodím, až vychovám, vím totiž, že se těmhle směnám nevyhnu a budu RÁDA za práci, chápeš? jasně, ta ještě žije v Itálii...
@madrilena jistě kdyby ten podnik měl stovky zaměstnanců...bože znám ženy co odešly na mateřskou, mé kamarádky a zaměstnavatel jim řekl, že až přijdou, jejich místo se ruší a ty tu řešíš kraviny nepodstatné..jsi k smíchu, že máš děti, tak si myslíš, že si z tebe někde sednou na zadek? zapomeň
@madrilena Jenže tady snad nebudem řešit něco z pozice zaměstnavatele, protože to už se dostáváme naprosto někam jinam.Tady jde údajně o to, že matky s dětmi jsou "jiná " skupina než ostatní zaměstnanci.A to podle mě nejsou.O dohodě je to vždycky, ale musí se to řešit na tom konkretnim pracovišti, podle toho, jaké jsou tam dlouhodobé vztahy, jak se chovají mladí ke starým,staří k mladým , matky k bezdětným apod. A ne, že šmahem tady "uzákoníme" že jedna skupina má mít automaticky přednost jen proto, že má děti.Vnoučata jsou taky děti ne?A peníze ty matky za to berou stejně jako nematky. A když si některá matka vybere DOBROVOLNĚ práci se směnným provozem, tak snad ví, co ji čeká .... A pro upřesnění - jsem taky matka! 😉
Já teda asi ani moc nechápu, o čem se hádáte. Každopádně dělám ve zdravotnictví a je pro nás všechny úplně normální, že svátky slouží mladý bezdětný holky (samozřejmě se v tom spravedlivě střídáme) a holky s dětma slouží jen v případě nouze. A počítáme s tím, že se nám to vrátí, až budeme mít my děti.
@sulemina tak tahle diskuze je o přítomnosti matek v práci během vánoc; nikoli o tom, že tvé kamarádky přišly o práci; to patří někam jinam; můžeš založit diskuzi týkající se tohoto tématu; pro mě určité věci kraviny nejsou a v ČR kdo chce, tak si práci najde; v Itálii, Španělsku atp už to tak není; to, že si ze mě s dětmi v ČR na zadek nesedne už několik let vím; stačí se projet v těhotenství v mhd; tam si lidi sednou na zadek z lenosti
@reruna A to dávali v jakým kině..., já tam půjdu
@merunkova ale budem tu řešit i tyto věci; protože toto s tím velmi úzce souvisí; volno určuje zaměstnavatel, tudíž nevidím důvod, proč když se nezohlední to, že má někdo děti ve výběru volny o vánocích, nevidím důvod, proč by si měl někdo určovat čerpání dovolené kdykoliv jindy v roce; tak když se nebude zohleďňovat to, že má někdo děti, tak proč by se mělo zohleďňovat to, že bezdětný pětadvacetiletý mladík chce jet v červenci na Anapurnu? Matku s dítětem přece nezajímá, že chce jet pryč zrovna v únoru, zaměstnavatele to taky nezajímá, tak proč by mu dával dovolenou? Už to chápeš?
@magdalenax nerozumim
@reruna Ono je potřeba to číst celé - zaměstnavatel musí přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance. Navíc hromadné čerpání dovolené nařízené zaměstnavatelem nesmí přesáhnout 2 týdny. Takže psát tu, že zaměstnavatel může nařídit 20 dnů v kuse v říjnu, je blbost.
@madrilena jenom k te lenosti v mhd, a jak vis ze ten dotycny sedi, protoze je liny a ne protoze mu treba neni dobre....ja pred par tydny jela z nemocnice, mela jsme to jenom par zastavek a hned u baraku zastavku, jela jsme vytahovat stehy a manzel doma hlidal deti a vzhledem k tomu ze jsme cekala 4 hodiny tak tam se mnou s nima nebyl...kdyz prijel autobus sedla jsem si protoze sem byla tyden po operaci s vytazenyma stehama a dobre mi nebylo a nastoupila matka s deckem a jeste ani nevlezla do autobusu a uz na me rvala hej mlada zvedej se ja mam dite a chci si sednout. tak jsme jenom odpovedela ze ja mam dve deti a diru v brichu a sedal jsme dal..pani do me ryla jeste tri zastavky..a to pritom v tom autobuse bylo i jine misto ale ona chtela zrovna to moje...
ale to je uz mimo tema, i kdyz to s tim souvisi...je to o tom ze lidi vidi jenom sebe a nevidi ze i ti ostatni maji svuj zivot, svoji rodinu, svoje povinnosti, nebo svoje problemy
@madrilena Protože žádná z nás tu neřeší, že nám dá či nedá volno zaměstnavatel o svátcích či prázdninách, ale to, že kolegové nám nenabízí automaticky své služby jen proto, že jsme matky,že nás nechápou, že chceme být se svými dětmi již 23.12 doma atd atd....o nic jiného tu nejde, žádný zaměstnavatel tu nikoho neuzurpuje....
@madrilena víš co, v kraji s největší nezaměstnaností to je rada jak prase, nech si blbé rady a radši mlč, si myslíš, že když si budeš vyštěkovat ty své představy, že tě někdo bude respektovat a vycházet vstříc, já kdybych dělala s tebou, tak určitě ne, bych se ti vysmála do ksichtu
@tulikiss jako za první těhotenství jsem jela v tramvaji asi jen dvakrát a tam jsem sedět fakt potřebovala; a když si sedla na vyhrazené místo slečna, který mě hbitě předběhla, tak jsem předpokládala, že jí fakt zle není; člověk, kterému je zle, se obvykle nepohybuje rychlostí závodního běžce; no nic, slečnu jsem požádala, aby mě uvolnila místo, ta taky udělala, i když s tím asi nepočítala, že bych požádala
reruna
čemu nerozumíš, nerozumíš snad tomu, že to co si napsala je totální blbost?
@somalicats mel by prihlizet , nemusi. A muze naridit cerpani dovolene v kuse, ucitele to taky maji, ale nastesti ne v rijnu
@magdalenax ne to opravdu neni
@madrilena Pokud má ten pětadvacetiletý mladík ten výlet na Anapurnu už zaplacen, tak to lze považovat za oprávněný zájem zaměstnance 😉
@reruna Musí, je mi líto. Výjimkou jsou provozy, kde nelze jinak, u učitelů to ale není dvouměsíční dovolená, navíc velká část z nich má pracovní smlouvy na dobu určitou od září do června a během prázdnin jsou na pracáku... Toť realita...
@sulemina jako vyskakuješ si docela dost; kdo chce, v ČR práci najde, kdo nechce, hledá výmluvy; znám dost lidí, kteří přijeli do hlm z vesnice a udělali tu kariéru, řada odešla i do zahraničí; zním i lidi, kteří měli třeba první dítě na vysoké a taky to zvládli odpíchnout se; pokud je člověk zdravý, tak se vždy dá něco vymyslet, určitě to stojí úsilí, není to jednoduché, ale dá se to; mlčet nebudu, nemám důvod; u tebe mi však připadá, že ti došla slova a proto útočíš?
@magdalenax ahoj, přečti si zákoník práce, pokud nebudeš něčemu rozumět, vysvětlím
@madrilena a to je o tom co se tu resilo na zacatku, proste si se(jste se) ozvala a ona nemela s tim problem ale to zakladatelka neudelala, ano bylo by hezky kdyby se ozvala sama a sama rekla pojdte si sednout....ale ono je to osemetne, kdyz pak chcete pustit sednou nekoho kdo je "jenom" tlustej tak pak si to priste rozmyslite, nebo sedite a mate svoje starosti premyslite a pri kazde zastavce se nerozhlizite jestli nahodou nekdo takovy nenastoupil.... proste kdyz neco chci, sednout si, volno tak se musim ozvat, tezko muzu cekat ze ve firme kde je 200 lidi clovek co planuje smeny premysli jo ta ma deti, ta ma psa, ta ma zase manzela co muze jenom ve stredu..
renuna
přečiti si zákoník práce znova, když něčemu nebudeš rozumět, vysvětlím

@merunkova kdybych byla v pozici určování směn či udělování osobního volna někomu jinému, vždy bych zohlednila osobní situaci; tzn., že matku bych nechala klidně sloužit 1.1., ale pokud by chtěla, dostala by volno 23. 12.; nejlepší je se se zaměstnanci dohodnout a udělat kompromis; co se týká vánoc a prázdnin, tak vždy by byla snaha vyjít vstříc matce s dětmi než zaměstnancům, u kterých nezáleží tolik na tom, jeslti si vezmou dovolenou 15. 6. nebo 1. 7.