icon

Okamžitá výpověď a nezaplacené dny. Co s tím?

9. pro 2025

Ahoj, prosím o radu. 3 měsíce jsem byla zaměstnaná na dohodu, pak mi šéfová dělala peklo ze života, donesla jsem okamžitou výpověď, teď mi nechce zaplatit odpracované dny za poslední měsíc. Jako já s tím počítala, ale ona se rozhodla dál mé prudit, tak si říkám za a) na koho se obrátit, když mi zaměstnavatel nechce platit.
b) odešla jsem z práce ze dne na den, šikana se asi nepočítá jakože důvod k okamžité výpovědi, ale můžu být nějak sankcionována za to, že jsem odešla a zaměstnavatel si řekne nějaké škody (prd mu vzniklo), ve smlouvě nic uvedeno nebylo
Zkrátka chtěla jsem to nechat plavat, ale když je to taková pipi, nejraději bych jí v tom vykoupala, ale zas bych nerada dostala na prdel já. Vyznáte se v tom někdo?

anyyysek
10. pro 2025

@anonym_autor V takovém případě se lze obrátit na inspektorát práce, případně lze zavolat na ÚP kde Vám poradí jak dál.
Co se týká tobo b) tak šikana lze podle zákoníku brát jako důvod okamžité výpovědi a zaměstnavatel si nemůže účtovat žádné škody pokud opravdu k žádným nedošlo (tzn kvůli okamžité výpovědi).
Co vím tak podat to na ten inspektorát práce by mělo tu výhodu, že pokud dochází u toho zaměstnavatele k nezákoným věcem, např zmíněné "škody", lze pak udělat kontrolu zaměstnavatele a pokud se tam dějí nezákoné věci, může dostat např vysokou pokutu.
Snad jsem trochu pomohla, vím o tomto od známé co si procházela něčím podobným a zaměstnavatel dostal poměrně velkou pálku😅