icon

Ošetřovné na dceru: Může zaměstnavatel hrozit absencí?

banovamartina19
15. dub 2025

Dobrý den, měla jsem ošetřovné na dceru z důvodu nemoci , začátek byl 4.4 konec 15.4. Je to tak že 9dni je placeno tedy do 12.4. a zbytek je neplaceny ?
Jde mi o to ze zaměstnavatel mi hrozí absenci, ma na to právo? Děkuji za odpověď Martina

petra8707
15. dub 2025

@banovamartina19: Pokud nejsi samozivitelka, tak ano, 9 dni placenych a zbytek neplacenych, ale omluvenych.
Nemuze ti vyhrozovat neonluvenou absenci. Jedine kdyz bys nenastoupila po ukonceni OCR.

banovamartina19
autor
15. dub 2025

@petra8707 dekuji moc , dnešním dnem to bylo ukončené na dceru . Ale zítřejším začínám druhou , mam dvojčata a bohužel mi onemocněla i ona. Takže první jsem ukončila a zítřejším dnem začínám ošetřovné na druhou . Je to takhle v pořádku a žádnou absenci nemám ?

petra8707
15. dub 2025

Pokud by vam zamestnavatel dal do docházky neomluvenou absenci a vy jste toto konání
soudně napadla, tak je jednoznačně pravo na vasi strane.
Navrhněte zaměstnavateli, at si sam overi na OSSZ, ze jsou tyto dny (nad 9 KD) na OCR omluvene..
My vam zde muzeme psat co chceme.. A i přesto on vam do dochazky muze zadat NA, pokratit dovolenou.. Je pote jen na vás, zda to budete resit soudni cestou.
Jinak OCR na druhou dceru take v poradku.

banovamartina19
autor
15. dub 2025

@petra8707 Děkuji moc za odpověď .