Práce na RD na zkrácený úvazek, z čeho se vypočítá PPM?

lensn
9. lis 2015

Prosím o radu. Zaměstnavatel mi nabídl během RD práci na částečný úvazek na původní smlouvu. Dočetla jsem se, že pokud na druhou MD nastoupím do 4 let věku dítěte, budu mít nárok na výši MD jako u prvního dítěte. Jedna moje kamarádka, to tak měla, ale přivýdělek měla tak nízký, že spadla do jakési kategorie práce malého rozsahu a nárok na MD neměla vůbec. Mám z oho obavu a tak jsem se chtěla zeptat, jestli by nebyla větší jistota s tímto úvazkem nehýbat, nechat ho běžet a se zaměstnavatelem se domluvit na nové smlouvě (s jinou náplní práce) - jen si nejsem jistá, jestli by se mi ta druhá MD nepočítala z té nové smlouvy. Někde jsem se dočetla, že by se to z toho mohlo vypočítávat ikdyž by to bylo do 4 let věku dítěte (nevím jestli by to nebylo ale jen v případě, že bych dala výpověď na tu první a měla jen tu novou - to jsem se ale nikde nějak konkrétně nedočetla). Poradíte mi prosím? Děkuji.

monini28
9. lis 2015

Ahoj, no s čerpáním pak nové mateřské nevím, to ti moc neporadím.
Ale na původní smlouvu (a na stejnou pozici) tě zaměstnat ani nemůže, to bys nemohla čerpat RP, ten se váže právě na prac. poměr, který u zaměstnavatele máš (musel by tě platit nějak na černo a oba byste v tu chvíli porušovali zákon a ty navíc ještě "okrádala" sociálku, resp. stát). Musel by ti dát jinou smlouvu (např. dohodu) na jinou pozici (prac. náplň) než je ta původní (byť bys v reálu třeba dělala to samý, ale nesmí na to znít smlouva).

bajana
10. lis 2015

@monini28 myslím, že sa mylis, to, čo píšeš, platí pre materskú, nie rodicak

lensn
autor
10. lis 2015

@monini28 to vim ze nova smlouva musi byt jina, ze nemuzu pracovat na stejne pozici - to jen kdyby se jednalo o praci na tu puvodni to lze behem RD (nikoliv MD - tu uz mam za sebou).

monini28
10. lis 2015

No vkládám odpověď právníka na dotaz jedné paní (otázka není důležitá, z odpovědi to lze odvodit):

"Ano, v průběhu rodičovské dovolené si můžete libovolně přivydělávat u jiného zaměstnavatele (nebo u stejného, ale musí se jednat o jiný pracovně-právní vztah než ten, ze kterého jste uvolněná na rodičovskou dovolenou), stejně tak můžete být činná jako OSVČ. Nehraje roli ani výše odměny, ani počet odpracovaných hodin. Pro nárok na rodičovský příspěvek je důležité pouze to, abyste zajistila péči o dítě sama nebo jinou osobou a dítě nebylo umístěno v zařízení předškolní péče více jako na 4 hodiny denně nebo max. 5 dnů v měsíci. Pokud byste znovu otěhotněla, můžete si vybrat, ze kterého pracovního poměru se budou dávky peněžité podpory v mateřství počítat, takže si logicky vyberete tu firmu, kde máte vyšší průměr pro nemocenské pojištění."

j.a.n.i
10. lis 2015

@monini28 Píšeš blbosti, respektive si pleteš co je RD a co je pobírání rodičovského příspěvku. Při pobírání rodičovského příspěvku lze normálně pracovat na původní smlouvu, klidně na plný úvazek.

j.a.n.i
10. lis 2015

@lensn No, asi takhle, možné jsou obě varianty, při klasické pracovní smlouvě jen se zkráceným úvazkem do zaměstnání malého rozsahu nespadneš, pokud bude sjednaný plat alespoň 2500,- u druhé smlouvy zas musí být jiná náplň, což ne ve všech profesích jde.

monini28
10. lis 2015

@j.a.n.i ale to byla odpověď na jinou - konkrétní - otázku, tam byla podstatná jen ta věta "nebo u stejného, ale musí se jednat o jiný pracovně-právní vztah než ten, ze kterého jste uvolněná na rodičovskou dovolenou" (o pobírání rodičovského příspěvku nešlo, nebo teda v mé odpovědi o to nešlo, já to zkopírovala celý, jen o to, jak se zákon dívá na zaměstnání při RD)

monini28
10. lis 2015

@j.a.n.i a ve svém druhém příspěvku to potvrzuješ, že musí být jiná prac. náplň, což je přesně to samý, co sem psala poprvé já...

j.a.n.i
10. lis 2015

@monini28 Ale já reagovala na tvůj první příspěvek, kde píšeš, že při práci na původní smlouvu nejde čerpat rodičovský příspěvek, což je blbost, jde.

A nepotvrzuji nic co píšeš, píšu, že buď může pracovat na tu původní se stejnou náplní nebo na jinou, ale tam musí být jiná náplň, což nemá nic společného ani s RD, ani s rodičovským příspěvkem, ale zákoník práce zakazuje mít 2 smlouvy se stejnou náplní práce.

monini28
10. lis 2015

@j.a.n.i tak to sme myslely obě to samé, ale já blbá se u toho prvního přepsala, to mělo být RD, teď na to koukám 🙂 A tou původní smlouvou sem myslela taky jen pozici (náplň) - brala jsem to automaticky jak jsi psala ty, že ne všude to jde (u nás třeba nejde). Tak hlavně aby z toho @lensn teď neměla maglajs 😀 😀
Máš pravdu, jen jsme se nepochopily.

j.a.n.i
10. lis 2015

@monini28 Jojo, s RD souhlas.

lensn
autor
10. lis 2015

Holky děkuji, už se v tom vyznám 🙂 Jen doufám, že by to teda tak fungovalo, že tu druhou MD bych měla (v obou případech) ve stejné výši. Ona ta kamarádka měla asi smůlu, že si vydělala míň než těch 2 500,- a tím se jí úplně změnily podmínky, ikdyž na druhou MD nastoupila do 4 let. Zřejmě proto, že se jí neodvádělo na zdravotní pojištění. No je to takové trochu divné - v podstatě z toho vyplývá, že si může přivydělat, ale ne málo, aby pak dostala MD.

j.a.n.i
11. lis 2015

@lensn No, ono je to s ní vůbec divné, protože v tom zákoně je jasně formulováno, "za trvání pracovního poměru" takže pokud ten samý trval, tak prostě menší mateřskou mít nemůže, ale kdo ví, jak to tam bylo se smlouvami a hlášením na OSSZ.

lensn
autor
11. lis 2015

@j.a.n.i je to divne. Sla na tu samou smlouvu, jen na uvazek 0,1. Tak fakt nevim, ale byla z toho neprijemne prekvapena a baby na personalnim se taky divily a pak se jen vymlouvaly, ze netusily, ze treba nema uvazek i jinde, aby dosahla na tech 2 500,-. Zaver byl ze to byla prace maleho rozsahu, tak proto..