icon

Práce v Německu (pendler) a těhotenství + rodičovská

petula720
8. srp 2018

Ahoj, najde se tu někdo, kdo pracuje v Německu, bydlí v ČR a má už nějaké zkušenosti týkající se těhotenství, rodičovské dovolené a vyřizování veškerého papírování kolem toho?
Potřebovala bych nějak zjistit, jak je to s rizikovým těhotenstvím (Arbeitsverbot), pokud chodím k lékaři v ČR. Podařilo se mi vygooglit pouze základní informace, ale nikde nemůžu najít, jak je to s pendlery. ☹

Strana
z3
sarkatej
19. črc 2019

@minovokaci můžu se zeptat zda jste to nakonec nějak zvládla?🙂

minovokaci
19. črc 2019

@sarkatej ahoj musela jsem 😅💪 ale bylo to teda hrozný. Zkusim to v krátkosti teda dát dohromady.

Nejdřív jsem narodila na českou neschopenku, ale max 6 týdnů protože pak už nemáte 100%. V práci po mě chtěli potvrzení o těhotenství německý, šla jsem na gyndu do de, tam mi to napsal a poradil ať celé těhotenství chodím tam,ať si vyridim Beschäftigungsverbot, že budu brát 100% až do mateřské, což na neschopence nejde.
V práci mi rekli že jinou práci pro mě nemají a to co jsem dělala tehu dělat nesmí. Dali mi papír a musela jsem k závodnímu lékaři. Ten papír vyplnil a musela jsem mít už tehu průkaz. Pak mi v práci vystavili ten zákaz a od té doby jsem doma za plný plat. Ale chodím na gyndu do de kvůli pojišťovně.
V de vám vystaví neschopenku než se ten zákaz vyřídí ale max 14dni tak si to musíte vypočítat tak aby stě se vešla do těch šesti týdnů ať zbytečně nepřijde že o peníze.
Teď už mi na gynde dali papír na mateřskou, tu vyplácí do porodu. Po porodu chce pojišťovna rodný list a pak vyplatí druhou půlku a pojisti miminko. K řidičáku jsem se ještě nedostala.

kikina2402
1. zář 2019

Ahoj,a pokud pujdu marodit na rizikove a psk na materskou,budu porad pobirat kindergeldy na prvni dite?

minovokaci
2. zář 2019

@kikina2402 ahoj já si myslím že ano, že to na to vliv nemá. To je jako kdyby to bral tvůj manžel, taky by mu to nevzali.

pigpeppa
Autor odpověď smazal
pigpeppa
19. lis 2019

Ahoj, přidávám se s dotazem. Kamarádka pracuje v Německu, otěhotněla a chtěla by pobírat mateřskou a rodičák taky v DE. Po mně chce informaci, jak to bude potom, když bude žít v ČR a brát peníze z DE :D (To to chce po té pravé). Zkrátka, tady https://prace.starke-jobs.com/tehotenstvi-v-nem... jsem našla, že doma s dítětem můžou rodiče být maximálně 14 měsíců. A co potom? V ČR na to nejsme zařízený, dá se potom nastoupit na RD do ČR s tím, že by ale už neměla nárok na RP? A jak se na to tváří zaměstnavatel v DE? Nebo se dá kombinace MD z DE a RD spolu s RP v ČR? To jsou zmatky... díky všem 🙂

klouzek
19. lis 2019

Ahoj holky,jdu si pro radu,zda některá nebudete vědět víc,neboť na úřadě mi stále nikdo nedokáže odpovědět.Celá rodina jsme pendleri.Manžel pracující v DE a já doma v ČR s mladším synem na rodičovské dovolené.Rodičovský příspěvek pobírám z Německa a končí mi k březnu 2020 kdy synovi budou 3 roky.Ale na co se chci zeptat.Chtěla bych si rodičák prodloužit do 4 let věku dítěte a jestli tu nakonec v ČR schválí od nového roku navýšení řidičáku o 80tis.,týkalo by se to i mě.Mohu o to žádat,budu na to mít nárok?

barchen
19. lis 2019

@klouzek Česká strana ti může dorovnat rodičák do výše českého pokud budeš fyzicky žít v ČR. Záleží, kolik si čerpala v DE. Česká strana bude chtít po tobě vyjádření německé strany, kolik si tam vyčerpala, následně potvrzení, že tam už nečerpáš žádné dávky. Celá tato procedura může trvat i celé měsíce. A co tvůj zaměstnavatel v DE? Nebo už smlouvu nemáš?

klouzek
19. lis 2019

@barchen V ČR žijeme celá rodina.Já nikdy německou smlouvu neměla.Pracovala jsem v ČR,byla jsem v novém zaměstnání zatím na dobu určitou,kdy jsem ve zkušební době otěhotněla a smlouvu mi neprodlouzili.Proto jsme všichni spadli pod manžela do Německa-máme tam pojištění,pobíráme přídavky na děti a já ten rodičák,který mi má v březnu končit.

minovokaci
19. lis 2019

@klouzek pokud je celá částka kterou ti DE vyplatí menší než těch 400 tisíc pak ti ČR doplatí zbytek jinak ne.

minovokaci
19. lis 2019

@pigpeppa ahoj, pokud pracuje v DE pak ji rodicak v ČR stejně zamítnou a bude muset zadat v DE. 1 rok se pobírá rodicak a do 3 let věku dítěte pak familiengeld. Doma může být klidně 3 roky a od doby kdy bude pobírat familiengeld pak může i pracovat, aniž by ji přídavky sebrali. Ještě může žádat o Kindergeld od narození do 18 let věku dítěte. Materska je 6 týdnů před porodem a 8 týdnů po porodu. Rodicak i mateřská se vypočítá z jejího platu. Pokud se stane že ji de bude vyplácet míň než by normálně vyplácely Čechy pak ji to ČR musí dorovnat, takže doplatí rozdíl.

barchen
19. lis 2019

@klouzek Aha, tak to je jiné. Takže na tvém místě bych zašla na ÚP a zeptat se, co všechno musíš doložit, aby ti mohli začít vyplácet ten český RP pokud si doteď z Německa dostala méně než těch 220.000 resp. 300.000 Kč.

klouzek
19. lis 2019

@barchen tam jsem právě byla a nikdo nic neví.Nevi o ničem,koho se týká rodičak když celou dobu pobíral z DE a chce pak po 3 letech dal prodloužit rodičak tady v ČR.Zkusím ještě v prosinci,zda budou vědět víc.

barchen
19. lis 2019

@klouzek Tak tam jdi a řekni, že chceš vyřídit český rodičovský příspěvek. Běž ke dveřím kam patříš podle jména nebo jak to máte na ÚP. Oni ti musí dát formuláře. Dále, teď si vedená na tom ÚP jako matka pečující o dítě do věku xy let, takže něco tam už k tobě mít musí. Nenech sa odbít protože oni budou chtít mít potvrzené formuláře od německého úřadu, kolik si tam brala.

klouzek
19. lis 2019

@barchen zkusím 😃

janinka307
25. lis 2019

Ahoj všichni 🙋🏼‍♀️ teda pobrat všechny informace, to je teda něco 😁 mám termín porodu 8.2.2020, tak se začínám zajímat na co budu mít a nebudu mít nárok. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou a docházím k lékaři jak v česku tak i v německu. Ale veškeré odběry a důležitá vyšetření mám v česku, protože tu chci i rodit. V německu jsem si našla českou doktorku, u které mám i těhotenský průkaz a chodím tam na běžnou kontrolu a kvůli firmulářům, aby vše bylo jednodušší. Také mi říkala že mám nárok na kindergeld když jsem zaměstnaná, ale nechodím do práce a budu s dítětem doma, což jsem taky nevěděla. Otec pracuje v ČR. Tak by mě zajímali, veškeré dávky co jsou v německu, zda má někdo zkušenosti nebo ví o co jde, například co jsou dávky Kinderzuschlag, Betreuungsgeldem a Landeserziehungsgeld? Mám na to nárok nebo ne? Něco lze pobírat až od 2 roka dítěte.

berynka
26. lis 2019

@janinka307 něco je v příspěvku v poradne na Aperio.cz... https://aperio.cz/poradna/35051/
a pak tady http://www.autostop.cz/mkportal/modules/wiki/in...

Ten Betreungsgeld je,když dite nechodí do státní školky.Nebo je to jako příspěvek na soukromou.
A Kinderzuslag je pro “chudý”.
Ten Landes... ani neznam 🤪.

My mame jen Kindergeld (já jsem v ČR,manžel v Německu).A zrovna ten Betreungsgeld a podmínky by mne taky zajímal 😉.

natkavorl
7. led 2020

@petula720 dobrý den, kde prosím na internetu najdu ten formulář, prosím. Děkuji moc za odpověď 😊

petula720
autor
7. únor 2020

@natkavorl dobrý den, mívají ho na webu zdravotní pojišťovny, případně jim můžete napsat mail. Já jsem si prostě do Googlu zadala Beschäftigungsverbot Formular a jeden z nich stáhla.

makysta
10. únor 2020

Ahoj holky, jdu také s dotazem, protože už nevím co dělat. Pracuji v RAK, trvaly pobyt v ČR a jsem momentálně už rok na rodičovské. Mám pendler kartu u VZP a ecard. Ale od té doby, co jsem nastoupila na rodičovskou, tak mi přišel dopis, ze v ČR nesmím používat pendler kartu. A nikdo mi neřekne proč, ještě jsem tedy nebyla v rak se zeptat, moc nerozumím. Ale v ČR absolutně netuší, každý mi řekne něco jiného. Dokonce mi řekla ženská na VZP, ze prý v PC vidí ze normálně pojištěna jsem, tal jsem se zeptala jestli mám péči placenou a ona ze ano. Šla jsem k zubaři a už mám doma fakturu na zaplacení. Nesetkala jste se s tím některá? Moc děkuji za odpověď 🙂

andejkaw
2. čer 2022
blondnightmare
26. črc 2022

@zuzaaaaa ahojky, mohla bych tě poprosit o více informaci? Jsem týden po porodu a chystám se do DE na úřady. Děkuji 🙏🏼

zuzaaaaa
26. črc 2022

@blondnightmare ahoj, ja teda pracuji v de, ale jinak zijeme v cr. Jsem teď taky 10 dni po porodu. Materska mi bezi od aok a zamestnavatele a v utery jdu na UP u nás a resit RP 🥴 .

blondnightmare
26. črc 2022

@zuzaaaaa no šéf po mě chce mitteilung zur elterzeit který mu teda povezu a nějak nevím co dal. Zbytek řeší on? Nebo musím někam já?

zuzaaaaa
26. črc 2022

@blondnightmare jestli žiješ v de, tak to budes mit jinak nez ja. No ted asi pobiras materskou a pak si musis zazadat o Elterngeld a KG. To musíš udelat sama.

kamimnichov
26. črc 2022

@blondnightmare vse si musis zaridit sama. Zalezi ale na Bundesland, kde jsi.

blondnightmare
26. črc 2022

@zuzaaaaa ne, žiju v Česku. Konkrétně v Ústí nad Labem a dojizdela jsem do Drážďan. A kde konkrétně se prosím žádá? Díky

sarkatej
26. črc 2022

@blondnightmare
Já jsem teď 2. Měsíce po porodu, též z Ústí nad Labem... Teď nejspíš pobíráš mateřskou z AOK ne? Musíš si dojít na socialku, budova kde se dělají občanky, vytahem do prvního patra a jsou to hned dveře na pravo vedle výtahu. Sedí tam paní Volná a Kalousová. Tam si dojdi a paní už ti se vším poradí a pomůže. Ideálně nějakou bonbonieru sebou aby byla milejší. 😁😀

berynka
26. črc 2022

Holky,já se omlouvám,ze se sem přidám s uplne jiným dotazem…jestli by náhodou nekdo nevěděl 😇.Jak je to s narokem zaměstnance na čerpání/proplacení dovolené,kdyz konci pracovní poměr a běží výpovědní lhůta?Diky 🙃

zuzaaaaa
26. črc 2022

@berynka pokud nestihnes vybrat, vzdycky mi ji proplatili.

Strana
z3