icon

Proplatí mi dovolenou? Po RD neschopenka s 2. těhu

mojsha
31. črc 2012

Ahoj,
23.1.2012 mi skončila RD s prvním dítětem a od 24.1.2012 jsem měla nastoupit do práce,ale zjistila jsem že jsem těhotná a Mudr mi vystavil od 24.1.2012 neschopenku, teď 8.8.2012 budu nastupovat na MD. Bude mi zaměstnavatel proplácet dovolenou? Mám na ní nárok?Smlouvu u zaměstnavatele mám na dobu neurčitou.díky za odpověď.

j.a.n.i
31. črc 2012

Teď ti zaměstnavatel rozhodně žádnou dovolenou neproplatí, protože na žádnou nemáš nárok, nárok ti vznikne až za další mateřskou a pak si tu dovolenou můžeš vyčerpat v návaznosti na MD, nicméně vždy se čerpá, neproplácí.

jiji
31. črc 2012

Ruku do ohně bych za to nedala, ale mám dojem, že v zákoníku práce je to tak (jestli jsem to taky dobře pochopila já, že 🙂), že PPvM se bere jako doba odpracovaná a pokud odpracuješ pro zaměstnavatele více jak šedesát dní v daném kalendářním roce (pracovních), máš na dovolenou nárok - doba PN a doba RD je klasická absence, kdy se dovolená krátí prvních 100 pracovních dní jednou dvanáctinou a pak každý 21 pracovních dní další dvanáctinou.
jestli chceš mít jistotu, zeptej se někoho, kdo dělá mzdy, pokud nemáš odvahu ptát se přímo mzdové účetní u tvého zaměstnavatele 🙂