icon

Psaní závěrečné práce - teoretická část

martasek
4. srp 2017

Holky, pro spoustu z vás stupidní otázka, ale já nejsem studijní typ, takže v tom opravdu tápu. Dělám jeden kurz a sepisuji závěrečnou práci. Jak má vypadat teoretická část? Literaturu jsem si už sehnala a co teď? To mám jen přepisovat to, co je už napsané? Nebo to interpretovat vlastními slovy? Dekuji za postřehy😉

beetlejuice1666
4. srp 2017

@martasek Kolik to ma vyt stran? Jake je tema? Mela by ses na nej podivat svym pohledem a ten popsat. Resit fakta, ale tez projevit svou invenci, argumentovat, klidne jit proti proudu. Ale musis to mit vyfutrovany znalostma. Nezapomen, ze nesmis jen tupe opisovat, to bys neobhajila. Ani prevypraveni nedelej, neni to referat na zakladce. Zkratka tva vlastni prace podeprena spravnymi a vseobecne platnymi prameny.

belleelle
4. srp 2017

@martasek jinymi slovy prectes nekolik zdroju a sepises z toho odstavec, kapitolu podle toku myslenek. Poctive budes take odkazovat na literaturu. Sve myslenky do teoreticke casti moc neplet.
Jako inspirace ti poslouzi portal theses.cz

beetlejuice1666
4. srp 2017

@belleelle i vlastni myslenky patri do teoreticke casti. I pri zpracovavani teorie je treba kriticky premyslet. Diplomka (a podobne) neni slohovka, nicmene vlastni zhodnoceni faktu tam stopro patri.

belleelle
4. srp 2017

@beetlejuice1666 patri do diskuze a zaveru, neb to je to dulezite v ap,bp nebo dp.

belleelle
4. srp 2017

@beetlejuice1666
Nahodny priklad.
Velice zalezi na povaze studia technicke, ekonomicke, socialni, pedagogicke, zdravotnicke...
Na nekterych vs se pisou prehledove bp. Tudiz se pracuje s literaturou.

beetlejuice1666
4. srp 2017

@belleelle hm, tak to je zajimave. Asi uz je to jinak. Kdyz jsem kdys psala diplomku, mela jsem ji svymi uvahami nad tematem a fakty protkanou od A do Z. Obhajila jsem OK.

martasek
autor
4. srp 2017

@belleelle takže přečtu několik zdrojů a svými slovy to přepíšu?

beetlejuice1666
4. srp 2017

@martasek Ano, tak nejak. Muzes pouzivat fraze "podle xyz se..., xyz ve sve knize s nazvem xyz na strane 367 uvadi, ze... a podobne. Pak samozrejme prime citace s odkazem pod carou ve tvaru prijmeni, jmeno, nazev publikace, vydavatelstvi, rok vydani, strana. Ale trochu me prekvapuje, ze studujes a nevis, jak se pisou absolventske prace. Co je to za skolu, ze nemate seminare?

mari90
4. srp 2017

Psala jsem zaverecnou praci pri studiu kurzu pro asistenty pedagoga, psala jsem tedy jen teoretickou cast. Pujcila jsem si spoustu knih k tematu a z 90% jsem tam mela sepsane myslenky primo z knih. Tam, kde byly doslovne citace, tak musely byt uvedeny pod carou, svymi slovy jsem mela sepsany jen uvod a zaver, zbytek byly ruzne seskladane myslenky z ruznych zdroju (knihy, internet apod.)

beetlejuice1666
4. srp 2017

@mari90 asi je rozdil mezi takovouhle zaverecnou praci z kurzu a diplomovou praci na VS, protoze s prostym papouskovanim myslenek ostatnich v diplomce clovek moc nezaboduje. Alespon u nas to tak bylo, diplomka musela byt vlastni prace s vlastnim pohledem, podporena znalostmi, ktere clovek nacerpal za studia a relevantnimi prameny.

mari90
4. srp 2017

@beetlejuice1666 jo coz to je jasne, vsak zakladatelka psala, ze dela kurz, tak jsem ji psala, jak jsem to mela 😉tam je to samozrejme benevolentnejsi. Z kurzu se tech znalosti zas az tak nenacerpa a kor ne o tematech, o kterych jsme mely psat a nic nam tam o nich nerikaly

martasek
autor
4. srp 2017

@beetlejuice1666 je to pouze kurz, ne škola

martasek
autor
4. srp 2017

@mari90 děkuji, taky dělám kurz AP 😉

mari90
4. srp 2017

@martasek tak to bude vsude urcite podobne 😉

beetlejuice1666
4. srp 2017

@martasek pokud budes chtit, muzu ti pak praci zrevidovat, abys tam nemela formalni ci pravopisne chyby a preklepy.

martasek
autor
4. srp 2017

@beetlejuice1666 teda to jsi zlatá, mám ji odevzdat do 20.9., tak bych během září se na tebe obrátila, děkuji☺

beetlejuice1666
4. srp 2017

@martasek jj, napis treba do IP, chodim sem casto, nezapadne to. Pak se domluvime dal po mailu treba 😉

belleelle
5. srp 2017

@martasek urcite si najdi podminky k te praci, pripadne najdi jiz vypracovane prace.
Ono i odkazovat se da nekolika zpusoby (ne jen poznamkou pod carou). Ale to vetsinou byva doporuceno skolou, instituci... takze bez toho to ani nikomu neposilej.
Nektere skoly maji i tecky za cislem kapitoly, jine ne.
Ano, vyhledas literaturu na zadane tema, nactes a pak parafrazujes.
Doporucuji to theses.cz
Tam najdes podobne prace.