Rozhodnutí o skončení RD, přichází poštou?

dajinecek
9. říj 2016

Dobrý den maminka, prosím ví někdo zda přichází poštou nějaké rozhodnutí o skončení rodičovské dovolené? Penízky jsou jasné, že mi přijdou nyní naposledy, ale nevím přesně ke kterému dni mi končí přesně RD. Jde o to, že chci nastoupit do práce až v lednu (to budou mít malí 2,5 roku), rodičovskou jsem měla s dvojčaty na dva roky a její výplata by mi měla končit teď někdy. V práci počítají s tím, že půjdu na neplacené volno, ale musím zřejmě na zdravotní pojišťovnu to nahlásit ať za mě platí zdravotní pojištění a nevím zda přesně nepotřebují vědět, kdy mi RD skončila popř. zda nepotřebují ještě nějaký papír k tomu. Moc děkuji 🙂

lajla
9. říj 2016

Ano přijde Vám papír o zahájení správního řízení a poté o odebrání příspěvku

bervidova
9. říj 2016

@dajinecek No, pokud si pamatuji dobře,takmi přišlo z úřadu práce rozhodnutí u ukončení výplaty rodičovského příspěvku. Rozhodnutí o ukončení rodičovské dovolené určitě ne, při nástupu na RD jsem psala zaměstnavateli žádost o čerpání RD, já tam měla psáno do tří let dítěte, tedy do data ..... Takže k tomu datu zaměstnavatel počítal s tím, že nastoupil a žádné rozhodnutí mi neposílal- z doby požádání jsem měla papír s podpisem a razítkem ředitelky, že vyhovuje mé žádosti o čerpání RD.

astyna
9. říj 2016

Rodičovská dovolená je pojem pro zaměstnavatele a neváže se k pobírání rodičovského příspěvku. Tzn. RD může být na 3 roky ,ale RP můžeš brát klidně kratší dobu. To jen, aby tě zaměstnavatel měl v nějaké "kolonce".

Jinak to bude jak píšou holky přede mnou 😉

j.a.n.i
9. říj 2016

@dajinecek Nepůjdeš na žádné neplacené volno, do 3 let věku dítka máš nárok být na RD a tedy se na tvém statusu v práci dobráním rodičovakého příspěvku nic nemění.

dajinecek
autor
10. říj 2016

Moc děkuji holky 🙂

linda.r
10. říj 2016

A můžu se zeptat, jak to budu mít já? V únoru mi přijde poslední rodičovský příspěvek, ale do práce se naplno vrátím až v květnu, kdy budou dceři tři roky. Pracuji sice už teď, ale pouze na 0,2 úvazku. Musím se tedy po ukončení pobírání rodičovského příspěvku hlásit na zdravotní pojišťovnu? Moc děkuji za odpovědi.

lajla
10. říj 2016

@linda.r ano musíte

j.a.n.i
11. říj 2016

@lajla Pokud je zamestnana, tak se na ZP nehlasi, vse zajistuje zamestnavatel.

lajla
11. říj 2016

@j.a.n.i myslíte že i v tom konkrétním případě?😉radši se spoléhat na sebe

astyna
11. říj 2016

@j.a.n.i

pokud za ni platí zdravotní pojištění, ne? 😅

lajla
11. říj 2016

Každého věc, zaměstnavatel kolikrát zapomene😉

linda.r
11. říj 2016

Podle výplatní pásky za mě zaměstnavatel platí zdravotní pojištění kolem 250Kč měsíčně, tak nevím, jestli to takhle stačí.

lajla
11. říj 2016

To potom ano... většina maminek pracuje na dohodu, ale pokud máte regulérní příjem kde platite zdravku atd...tak se nikam nehlasite

linda.r
11. říj 2016

Díky moc, já jsem právě nevěděla, jestli těch 250Kč není málo.

vilibalda
11. říj 2016

@linda.r Ono záleží, jestli jsi ještě na rodičovské dovolené a pracuješ u někoho jiného (na jinou smlouvu) nebo už na RD nejsi a pracuješ na svou smlouvu, jen na kratší úvazek. Pokud jsi opravdu na RD, po skončení RP nic řešit nemusíš. Ale pokud nejsi na RD, nebudeš pobírat RP a vyděláš si na ten malý úvazek méně naž minimální mzdu, budeš muset doplatit zdravotní pojištění do minimální výše. Proto je lepší si rozvolnit RP až do května nebo klidně i do 4 let věku dítěte (pokud budeš nadále pracovat na menší úvazek a nevyděláš si ani minimální mzdu).

lajla
11. říj 2016

@vilibalda skvělá připomínka, to mi vůbec nedošlo... poučení

linda.r
11. říj 2016

Jsem u stejného zaměstnavatele, jen mám do tří let dcery vyjednaný zkrácený úvazek na těch 0,2. Jde jen o tu dobu od února do května, kdy nebudu pobírat rodičovský příspěvek. Fakt je, že si můžu RP rozvolnit, ale návštěvě ÚP jsem se zrovna chtěla vyhnout 🙂