icon

Těhotná na PN. Budu mít nárok na nevybranou dovolenou?

zjano
24. únor 2014

rada bych se zeptala jak je to s nevybranou dovolenou a nástupem na MD a jestli budu mit ještě nárok na novou dovolenou když jsem stále na neschopence. Děkuji moc za odpovědi, nějak se v tom ztracim

petule12
24. únor 2014

soudím dle toho co se dělo u mě - po MD (což je těch 28 týdnů) si zažádáš o proplacení dovolené a měli by ti proplatit i tu nevybranou a i tu na kterou ti vznikne nárok co jsi na MD. 😉

zlatelevizeedna
24. únor 2014

Mezi MD a RD (bezprostředně po MD) můžeš čerpat řádnou dovolenou, zaměstnavatel ti to musí ze zákona umožnit. Dovolená ti náleží i za dobu, po kterou jsi na MD.

socina
24. únor 2014

Dovolenou si vybereš po mateřské dovolené, před nástupem na rodičovskou. Ale zároveň budeš pobírat podporu v rodičovství.

zdenca6
24. únor 2014

Je to tak jak píše petule12,taky sem to tak měla dovolenou ti proplati

j.a.n.i
24. únor 2014

Pozor dovolená se ČERPÁ, tedy je potřeba žádat o její čerpání, nikoliv PROPLACENÍ. A jinak ano, MD se počítá jako odpracovaná doba, tedy vzniká nárok na dovolenou a zda bude za celý rok nebo se bude o něco krátit, to závidí na tom kam v rámci kalendářního roku padne.

misulka91
25. črc 2014

Zdravím, snad mi tady někdo poradí, co čtu všude na diskuzích tak jsem s toho fakt zmatená. Jsem od března na neschopence, na mateřskou dovolenou nastupuji 6 týdnů před porodem tj. od září budu čerpat tedy 28týdnů tj. do konce března 2015. Co jsem se dočetla tak je nejvýhodnější ještě vyčerpat dovolenou ze zaměstánání za rok 2014 a krácenou do toho března za 2015 dejme tomu že to bude dělat 30dní . To bych ještě chápala, ale nechápu vůbec z čeho pak budeme žít když čerpání dovolený není zrovna žádný vývar :-/ ( což bych prý mohla žádat o podporu v rodičovstí )Jenže všude je psáno že je to úplně stejný pojem jako mateřská ( jeden druh dávky) A po vyčerpání dovolené bych nastoupila na 3letý rodičák. Co mě zaráží je že všude na netu jsou různý názory a já jsem už fakt s toho ťumpachová. Čily podle lidí mohu pobírat po dobu mateřství 3 druhy dávek : 1) mateřská, 2) rodičovksý příspěvek 3) podporu v rodičovství ( co budu vybírat dovolenou ) ikdyž manžel pracuje.
Prosím pomoc!! 😀 😎