icon

Úprava pracovní doby v zaměstnání po rodičovské dovolené

vrabcak0007
6. pro 2016

Zdravím dámy, mám na vás prosbu. Uvažuji o úpravě pracovní doby v zaměstnání. Že bych si dala žádost. Pracuji v nepřetržitém provozu a snažila jsem se jim vyjít vstříc, ale evidentně to vůbec nefunguje a evidentně 20hod přesčas každý měsíc se jim zdá málo a jak tu nejsem od nevidím do nevidím, tak je to špatně a je prý moje věc, že mám dítě. Zažila jste některá něco podobného? Na co mám tedy vlastně vůbec nárok? A jak to u vás fungovalo pak? Počítám s ne zrovna dobrou atmosférou a když se to tu nezkousne, asi si budu muset časem něco najít, kdo by chtěl v něčem takovým dlouhodobě pracovat. Ale jde mi o to, tu pracovní dobu co nejdřív upravit. Děkuji za rady a tipy 🙂

Strana
z2
terezama
9. pro 2016

@funnybunny Prijimala sem zaměstnance pro jednu firmu. Vim co mate na mysli. Uprimne ( sice to neni fer, ale co dneska je) pokud chcete sehnat praci s upravou pracovni doby. Rozhodne to nepozadujte ihned. Zkuste si zaridit po dobu zkušební doby hlidani a je to, pak muzete požadovat upravu pracovni doby a nikdo nic nezmuze. Take mi nadrizeny prijal pracovnici ktera se slovem nezminila o diteti nebo matersky ( coz nemusite do zivotopisu uvadet a nesmi se vas ptat jestli mate dite) a po jeji zkusebni dobe sem ji musela prirazovat smeny jake chtela ona.:slight_smile😀

medulinek
9. pro 2016

@funnybunny a co hledas za praci? ja hledala pres rok a nikde nic na zkraceny a asi mesic pred koncem rodicaku jsem nahodou narazila na moznost vypomoci a uz si me nechali,je to firma me byvale HR v byvale firme,takze to mam super, Ale jinak des,je spousta maminek,co by delala - i za malo penez jen kdyby to byl puluvazek a verim,ze z vdecnosti by delaly dobre,ale proste firmy se prece nebudou namahat je brat,kdyz chlapi delaji od nevidim do nevidim ☹

funnybunny
10. pro 2016

@terezama Mám problém hlavně se začátkem prac.doby, i kdybych to nevyžadovala, nemůžu být v 6:30 nebo 7:00 v práci když školka je od 7:00 a manžel třeba ještě na noční...štve mě, že se všude na pohovorech ošklíbaj, že mám dítě a ptaj se mě, jak mám babičku a jestli plánuju dítě! Slušně řečeno odpovídám, že jim do toho nic není a že samozřejmě v případě nouze hlídání zařídim. Všude chtějí pracovníky co jsou časově flexibilní = nevadí jim být v práci přes čas, mít ambulanci (js. zdr.sestra) třeba do 20:00 večer apod. Začínám se poohlížet mimo obor, ale nechci skončit někde v Mekáči jen proto že "nejsem flexibilní"!!! ☹

vrabcak0007
autor
10. led 2017

tak jen, kdyby někoho zajímalo, jak to dopadlo...přes jednohi známého právníka jsem si zjistila, že můžu požádat o úpravu pracovní doby a že v mém případě by tomu rozhodně nějaké závažné problémy na straně zaměstnavatele neměly vadit...tak jsem si to nechala v záloze, kdyby něco...nicméně mezitím se u nás atmosféra stále horšila a tak jsem se raději začala poohlížet někde jinde a od února nastupuji jinam...
nemám zapotřebí zůstávat někde, kde se kolegové (čerstvě odrostlí puberťáci bez dětí) tváří, jak je strašně obtěžuje někdo, kdo má také jiné zájmy než jen být v práci (často absolutně zbytečně, když třetinu prac doby stráví po netu či chozením po kafíčkách jinam, ale hlavně, že mají každý měsíc 50 hodin přesčas)...

hammerina
10. led 2017

@vrabcak0007 uplne moje rec, u nas v praci mame taky mlady kolektiv, takze to v praxi znamena ze jsou všichni plne flexibilni a velmi radi si pobudou v praci na vic(dodavam, ze přesčasy nejsou proplacene). Pro me práce vždycky byla jen práce a mela i jiné zajmy nez vysedávat v praci. A ted je to snad ještě horsi, co jsem tehotna...Jenze mi prijde, ze u nas plati heslo 'kdo nezije praci nemá na vic narok', coz je docela flustrujici. No ještě par mesicu to tam vydrzet....otázka co bude po materske..

vrabcak0007
autor
10. led 2017

@hammerina tak já dělám od maturity v onom mladém kolektivu - dělám v gastronomii a tam je to opravdu pořád dynamický a samozřejmě určitá flexibilita je nutná...už ve 22 jsem vedla restauraci a koučovala hromadu lidí - včetně mamin s dětma..a i když jsem dřív měla svoji práci nejen jako práci, ale i zábavu a koníček, tak jsem i jako mladá a bzdětná chápala, že svt není černobílý a každý máme jiné priority - pro mě bylo důležité, aby si každý oddělal svoje a kvalitně a jestli pak místo toho, aby s náma pobyl v zázemí o hodinu či dvě víc a plkalo se o práci a tak o všem, šel prostě domů za dětma nebo za sportem či tak..to už mi bylo jedno, pakliže to byl kvalitní pracovník...a kolega, který se přijímal za mě po dobu mojí RD, tam stále zůstává, takže je nás nyní v týmu o jednoho naví c ta práce se dá rozvrhnout tak, aby nám všem vyhovovala a šlo se dobrat nějakého kompromisu...měli jsme několik schůzek a i když jsme se dobrali tedy nějakého výsledku, tak ta atmosféra nebyla ideální a já abych se pomalu bála, že jak mi dítě onemocní ( za podzim po nástupu do školky byl syn v období září až listopad nemocný 4x, přičemž jen jednou jsem zůstala týden na paragrafu..jinak tu byly babičky nebo jsme se s manželem nějak prostřídali), tak na mě zase budou koukat, jak kdybych to dělala schválně...tak na to mám svoji hrdost a radši půjdu dělat někam, kde o mě stojí...a ne abch po těch 8letech, po tom všem tam na mě koukali, jakože jim to tam pomalu sabotuju a dělám to schválně a mám to na háku...

astyna
10. led 2017

@funnybunny

...a přitom by mohli být rádi, že máš odrozeno a budeš u nich třeba až do důchodu. Tenhle přístup nechápu, pak vezmou mladou holku, která jim za rok odejde na mateřskou 😀

Strana
z2