icon

Vzniká nárok na dovolenou při druhé mateřské dovolené?

chlapecektehu
7. led 2025

Ahoj, měla bych dotaz ohledně mateřské dovolené a nárok na volno. V roce 2021 jsem v listopadu nastoupila na první mateřskou. Minulý rok 2024 jsem v srpnu nastoupila na druhou mateřskou a moje otázka zní je možné že mi tím druhým nástupem vznikla nějaká dovolená? Na kterou mám nárok si jí nechat proplatit? Žádá se to kde u zaměstnavatele? Děkuji za odpovědi moc se v tom nevyznám

areh
7. led 2025

Pokud jsi stále zaměstnaná (máš smlouvu na dobu neurčitou), tak doba mateřské dovolené se počítá do odpracované doby, a tím vzniká nárok na řádnou dovolenou. Zažádáš si o ní u zaměstnavatele. Většinou navazuje na MD, pak nastoupíš na rodičovskou dovolenou. Zároveň si můžeš zažádat o rodičovský příspěvek.

chlapecektehu
autor
7. led 2025

@areh zaměstnaná jsem a smlouvu mám na dobu neurčitou. A kolik to tak zhruba dělá dní? Děkuji za odpověď

drep
7. led 2025

Akorát nemáš nárok na proplacení, ten je jen při ukončení pracovního poměru. Máš ale nárok si ji vybrat, ale pozor, v té době vykonáváš pracovní činnost a může ti být ukončen pracovní poměr

chlapecektehu
autor
7. led 2025

@drep aha a k čemu mi to bude si ji teda vybrat když z toho nebudu mít peníze? A když to nevyberu tak se nic neděje ne

areh
7. led 2025

@chlapecektehu vybereš si jí a budeš ji mít zaplacenou. Ale po tu dobu budeš v zaměstnaneckém poměru (nebo jak to napsat). Nebudeš mít ochranu jako na mateřské/rodičovské, kdy tě nemůžou vyhodit.
Počet dní dovolené závisí na tom, kolik dní v roce 2024 jsi byla na MD a na kolik dní celkem máte v práci nárok. Zeptej se na HR. Řeknou ti přesně.

drep
7. led 2025

@chlapecektehu normálně si ji vybereš v termínu po skončení mateřské dovolené, vyplníš dovolenku, přijde výplata. Ale můžou tě vyhodit, protože v tu chvíli nejsi na MD/RD

jittuli
7. led 2025

@chlapecektehu za 28 týdnů mateřské jsem měla 14 dnů dovolené

chlapecektehu
autor
7. led 2025

@drep ajoo jasně chápu to mi nevadí já se tam stejně už nechci vrátit

eviicka
7. led 2025

@jittuli kolik to bude dnů, záleží na tom, kolik dnů je u vás v zaměstnání dovolená. Běžně je 20, 25 nebo 40 dnů za rok, tak poměrná část z toho.

chlapecektehu
autor
7. led 2025

@eviicka já mám nárok na 25 dní

areh
8. led 2025

https://www.penize.cz/kalkulacky/dovolena

V kalkulačce si spočítej na kolik dnů to vyjde. MD zadej jako odpracovanou dobu

j.a.n.i
8. led 2025

@areh Az na to, ze ta kalkulacka počítá naprosté nesmysly... Resp. umi pouze případ, kdy pracovni poměr netrvá cely rok, takže doporucovat ji zakladatelce je nesmyslné od tebe.

j.a.n.i
8. led 2025

@chlapecektehu A kdy v srpnu?

chlapecektehu
autor
8. led 2025

@j.a.n.i konec srpna začátek září ale upřímně teď přesný datum nevím musela bych se podívat termín porodu jsem měla 14.10 tak 6 týdnů před

j.a.n.i
8. led 2025

@chlapecektehu Tak bys mela mit za rok 2024 necelych 18 dnu a za rok 2025 neco malinko pres 16 dnu, pokud tedy budes cerpat po ppm.