Živnost - práce s potravinami. Můžu mít? Co je pro to potřeba?

3. bře 2023

Ráda bych poprosila o radu, nejsem v této oblasti znalá, jelikož jsem vždy byla zaměstnanec v úplně jiném oboru. Možná budu mít možnost vypomáhat v oblasti, kde se pracuje s potravinami a pokud se dohodneme, budu řešit formu pracovního / smluvního vztahu a způsob vyplácení. Mohu jako člověk nevyučený v oboru mít ŽL na práci a přípravu "potravin"/výrobků? Je k tomu potřeba potravinářský průkaz? Omlouvám se za anonym, ale raději volím tuto formu. Moc děkuji za rady.

michaela666
3. bře 2023

Vždycky je potřeba potravinářský průkaz u všeho co se týká potravin a gastronomie. I prodavačky v obchodech je musí mít a normálně se to kontroluje.
Vystaví ti ho tvůj obvodní lékař.

autor
3. bře 2023

@michaela666 moc děkuji za odpověď 🙂 A u toho ŽL netušíš? Je možné ho vůbec získat, když jsem v tom oboru nikdy nepracovala?

malanoha
3. bře 2023

Můžeš mít živnost na obor, ve kterém nemáš vzdělání, ani praxi, ale potřebuješ někoho, kdo se za tebe upíše jako tvůj garant - dozor nad tvým podnikáním.

malanoha
3. bře 2023

*Samozřejmě ten někdo to vzdělání nebo praxi mit musí.

autor
3. bře 2023

@malanoha Aha, tak v tom bude ten háček, tím pádem je to takto neřešitelné. Dobré vědět 🙂 Díky moc za odpověď 🙂

exbordelar
3. bře 2023

Ale muzes si udelat naky rekvalifikacni kurz - napr. Kuchar a muzes si byt garantem sama… teda tak se mi to jevi jako logicke, kdyz tak me opravte.

autor
3. bře 2023

@exbordelar Tak to by mohlo být řešením, zkusím pohledat, jestli se k tomu dá někde něco dočíst, moc díky 🙂

1pomnenka
3. bře 2023

Myslím, že potravinářské průkazy byly zrušeny.

j.a.n.i
3. bře 2023

@1pomnenka Jeste ne, ale jedna se o tom.

autor
3. bře 2023

@1pomnenka
@j.a.n.i holky, díky. Jestli jsem správně pochopila, získat potravinářský lístek asi není problém, i když máte pravdu, že se jedná o jejich zrušení. Spíš ale vidím větší problém s tím živnostenským listem, pokud je potřeba garant, je to pro mě neřešitelné a nerada bych se dostala do nějakých problémů.

j.a.n.i
3. bře 2023

No, mě to spíš podle toho, co píšeš ukazuje na Švarce, takže je na místě otázka proč do toho chceš jít zrovna na ŽL?

autor
3. bře 2023

@j.a.n.i dobrá otázka. Protože jsem zatím nevymyslela, jak by to mohlo být jinak.... Zkusím fiktivní příklad - někdo rozjíždí keramickou dílnu, jejíž součástí bude pekárna a já bych do té pekárny dodávala zboží. Majitelka keramické dílny si řeší svou část a potřebuje, aby někdo řešil tu pekařskou část. A nechce zaměstnance. A teď kudy z toho správně ven, aby nikdo nic neporušil a všichni byli spokojení....

somalicats
3. bře 2023

Pokud se budeme bavit o Tvém fiktivním případu, tak dodávat potraviny (myšleno suroviny pro výrobu) můžeš i bez dozoru. Pokud bys tam ale měla i péct pečivo, tak na to už potřebuješ buď vzdělání, nebo garanta.

autor
3. bře 2023

@somalicats tak tím je to vyřešené a bohužel tu spolupráci navázat nemohu. Moc děkuji za ujasnění.

martt
3. bře 2023

Potravinářský průkaz získáš jednoduše. ŽL už je trochu těžší záleží v čem přesně co se týká potravin se bude týkat. Pokud to nezměnily a týkalo by se to vyloženě nějakého vaření či výroby tak buď musíš mít nějakou praxi popřípadě se za tebe musí někdo zaručit, který bude z oboru. Další věc je , že tam kde to budes vyrabet musí splňovat hygienické normy.

martt
3. bře 2023

@exbordelar Pokud to nezměnili tak zrovna co se týká kuchařů tak musí mít praxi, za mne to byli myslim tři roky nebo osobu , která se za ní zaručí. Ale už to je nějaký pátek co jsem ze školy a co jsme se to učili.

autor
3. bře 2023

@martt hygienické normy prostor splňovat bude, již to tam takto před covidem fungovalo. Ale problém je tedy hlavně u mě, nemám ani praxi ani garanta. Takže je to bohužel vyřešené. Děkuji za informace 🙂