Zkušební doba a plánování tehotenství

pisotek
18. črc 2017

Ahoj holky, mám teď takovou situaci...
Jsem ve zkušební době a nevím, jestli si mě tam nechají. Pokud by nenechali, pořídili bychom si miminko. Ale teď řeším, co dělat, když se nám hned nezadaří? Je trochu hloupé nastoupit do nové práce s tím, že se pokouším otěhotnět. A pokud se zadaří, nikdo těhotnou nezamestná. A přijde mi jako podraz na zaměstnavatele, neříct mu to...
Poradíte co nejlépe udělat? 😕

pikl
18. črc 2017

Mě osobně by bylo taky blbé hledat si práci a hned plánovat mimčo, ale na druhou stranu, když vidím, jak se nějací zaměstnavatelé chovají, tak bych se tím moc netrápila. Hlavně pokud je to velká firma, kde pořád někdo odchází a nabírají nové lidi. Spíš se zaměř na to, jestli byste to finančně zvládli, i když nebudeš mít mateřskou

pisotek
autor
18. črc 2017

@pikl proč bych neměla mít mateřskou ?

xpila
18. črc 2017

@pisotek Tak protože na ni nemusíš splňovat podmínky.
Nicméně k tvému dotazu - nemá smysl říkat zaměstnavateli, že chce hned dítě. Nikdy nevíš, jak dlouho to bude trvat - jestli měsíc, dva, nebo dokonce roky. Takže to nemá smysl teď řešit, nastup do práce a pak uvidíš.
Mimochodem v dnešní době je velký nedostatek kvalitních zaměstnanců, takže se běžně přijímají na dobu určitou i těhotné.

pikl
18. črc 2017

@pisotek na mateřskou máš nárok, jen když máš za poslední dobu něco odpracovano, přesně nevím, ale je o tom dost informací online. Pokud ji nedostaneš, tak ti dají rovnou rodičovský příspěvek. Finančně je to dost velký rozdíl

andelka
18. črc 2017

Musí být odpracováno 270dní za poslední 2 roky, a v době nástupu na MD musí pracovní poměr trvat, nebo musí být v ochranné lhůtě 180dní od jeho skončení.
Osobně bych nespěchala, ať pak nejsi překvapená, že na něco nedosáhneš a nepřijdeš o peníze.

normalnimatka
18. črc 2017

chvíli pracovat, třeba půl roku, pak se začít pokoušet...už to pak není tak blbý . zadařit se může a nemusí...na md ti to dá, pokud budeš pracovat ten rok...
ale zas tak dramatickej rozdíl to není, jak se říká..ono taky záleží, kolik vyděláváš. mně by to třeba bylo jedno, když jsem měla tak 10 čistýho, možná ani ne, už nevim... pár měsíc vyplácení tuěim 60% z týhle částky....to by mi to čekání za to nestálo.

terezzza
18. črc 2017

Pokud chcete miminko, tak bych se snažila. Já bych to zaměstnavateli neříkala. Oznámila bych to az po prvním trimestru. 🙂 Člověk nikdy neví, kdy se zadaří.

andelka
18. črc 2017

@normalnimatka 60 % lepší než nic. Jít hned na RD není moc výhodné. Měla jsem to tak a už bych to nechtěla.

normalnimatka
18. črc 2017

@andelka pokud si můžeš vybrat dýlku rodičáku, a tím korigovat jeho výši, myslim si, že je to úplně v pohodě. a ten rok bych kvůli 30 000 opravdu nehonila. a naštěstí se to dá dneska vybrat, když se aspoň otec podílel na pojištění dýl než nevimco.

andelka
18. črc 2017

@normalnimatka vybrat jo, to jsem taky měla, jenže když jsem ho brala už od porodu a ne až po mateřské, tak jsem ho měla měsíčně nižší, než kdybych si to do stejného věku dala za jiných okolností.

pisotek
autor
18. črc 2017

270 dni mám odpracovaných. Prosím, jsem asi trochu natvrdla 😃 ale abych dostala PPM musím byt zamestnana v době, kdy půjdu na mateřskou ?

blaablaablaa
18. črc 2017

Ano, musíš být buď zaméstnaná, nebo se vejít do ochranné lhůty 180 dní od ukončení pracovního poměru.

stuplakova
18. črc 2017

@pisotek Mě by to bylo asi blbé nastupovat s tím, že se snažím otěhotnět. Když se ti zadaří hned, tak to tě ani nestihnou zaučit, podle toho kam nastupuješ. Nezapomeň, že ve zkušební době tě můžou vyhodit a to by sis nepomohla. Já bych osobně neříkala, že se snažím o miminko už při nástupu.

pisotek
autor
20. črc 2017

@stuplakova Já bych to asi neříkala, ale dost často se na to ptají... Vím, že by neměli, ale dělají to...
😒

andelka
20. črc 2017

@pisotek ptát se můžou,ale ty nemusíš odpovídat. Já bych se o tomhle vůbec nebavila,nebo neurčitě. Stejně si člověk něco naplánuje a kolikrát to je nakonec jinak.

stuplakova
23. srp 2017

@pisotek Ano to je pravda, když jsem nastupovala do práce já, tak se na to neptali, ale teď když nastupují nové holky, tak se na to nenápadně ptají. Na jednu stranu se těm zaměstnavatelům nedivím, že se ptají. Já bych se asi taky zeptala, kdybych nabírala do své firmy.

editah222
23. srp 2017

@pisotek jsem zaměstnavatel a na to jestli chce někdo otěhotnět nebo ne se neptám. Stejně by každá řekla, že ne :D
Jinak my spíš máme ženy, které nemohou otěhotnět :( Takže kolotoč umělého oplodnění, neschopenka.... a to vše několikrát. Jsme malá firma a každá ruka nám schází, ale nikdy v životě jsem na to nikomu nic neřekla! Spíš se je snažíme podpořit.