Bydlíme v bytovce bez bzučáku - mám před porodem. Jak záchranářům otevřít?
Omlouvám se, nevím kam téma přímo směřovat. Mám takový problem, nově bydlíme ve 4 patre v bytovce je to starší bytovka, bohužel máme sice zvonek ale nemáme bzučák ani “kecafon” nemůžeme nikomu dole otevřít ani se s nikým dole spojit, před okny máme jakoby střechu, takže dolu ani nevidíme. Docela mě začalo děsit, že přes den kdy jsem doma sama bych mohla začít rodit a kdybych měla prekotny porod tak vlastně nemám jak záchranářům otevřít. Je možnost ze by si otevřeli sami? Máte někdo zkušenost? Co vím tak v bytovce jsou sami mladí co chodí přes den do práce a jedni důchodci. Asi moc hysterčím, ale teď mě to nějak docvaklo.
Běžně se hází klíče. Máme fakt silnou baterku, najdeme je, ale nehazej je, prosím, po posádce. Mně takhle jedna babička hodila klíče asi z osmýho patra opravdu směrem na mě a minula moi hlavu asi o cm. Já v té tmě neviděla ani prd a šíleně jsem se lekla. Ale všechny rodičky, co jsem vezla (a doktor jezdí jen na fakt hodně hrozící porod) mi přišly naproti.
@michaelasv14
A jinak si myslím, že zbytečně hysterčíš, ono samotný porod netrvá pár minut, ale rozhodně delší dobu, já měla oba porody rychlé, ale i tak první porod trval 2,5h od příjmu v porodnici, druhý sice hoďku, takže překotný porod (ale musela jsem poslední trimestr poctivě odležet) a jak jsem si tu pročetla diskuzi, nerodíš jediná co bydlí v bytovce, opravdu zvládneš dojít dolů a navíc sanitka se k porodu opravdu nevolá, oni zachraňují životy, ty pouze "rodíš" tím pádem pro ně nejsi akutní případ (osobně jsem si to loni zjišťovala jak to tedy je, když nemám řidičák a manžel je věčně na cestách)
@guinea nesmí??? 4roky jsem bydlela v bytovce, kde se na noc zamykalo, mohla jsem si stěžovat kde chtěla, ale prostě se tam zamykalo...
@veruuu_kubesovic Ano, nesmí, je to hrubé porušení bezpečnosti. Z logiky věci, v noci vypukne požár, lidé si toho všimnou, až když je zakouřená chodba, trochu paniky do toho, a ze zamčeného domu se nikdo nedostane.
@makronka222 Reaguju na tuhle tvojí zprávu:
na co volat hasice, kdyz jim muze hodit klice,
- nemůže jim hodit klíče, psala že okno vede někam na střechu
nebo zachranari zazvoni na sousedy, aby sli otevrit. I ona muze dojit pro sousedku a rict, at jde dolu cekat ke dverim. Nekdo v baraku vzdycky je.
- psala že v domě bydlí mladí lidé, kteří jsou přes den v práci. Takže v domě nikdo není. Já pracuji z domova a víš co? V našem domě přes den taky NIKDO, ale fakt nikdo není. Jo, jsem tu já, ale když odjedu nakoupit, nebo na schůzku s klienty, tak fakt NIKDO.
Zase volat zasahovku, kvuli dverim je taky kravina. Resite kraviny, kdyz je barak plnej lidi.
- Paní píše, že v domě nikdo není - takže ne, barák plný lidí není. A hasiči tu jsou od toho, aby mj, i otevírali byty nebo domy. Běžná součást jejich práce. Místo urážení jsem paní nabídla možné řešení situace.
Ze by mliko na mozku?
- To zní hodně urážlivě, ale pokud to chceš vysvětlit, tak zakladatelka je teprve poprvé těhotná, takže mlíko na mozku jistě nemá. Jestli jsi myslela mě, tak já už nekojím pár let, takže také vyloučeno.
😉
@veruuu_kubesovic Tak pokud vím a co mi bylo řečeno, tak pokud ženská začne rodit doma jakoze fakt rodit tak se sanitka volá. To je ale vedlejší já si v životě nikdy sanitku nevolala a v tomto případě bych si ji volala na dispečinku zhodnotí zda je to potřeba nebo ne.
@michaelasv14
to ano, ale to bys musela mít kontrakce co minutu, abys rodila opravdu doma a přijela sanitka už pro tebe a pro miminko, ale to je možné u maminek která nerodí poprvé...
K tomu, když žena doma rodí tak jezdí sanitka, jinak bohužel, a příjde mi sakra sobecké si jí vůbec volat...proč proboha? jen rodíš = nejsi akutní případ a dopravit do porodnice se můžeš buď sama, nebo tě zaveze partner či kdokoliv z rodiny popřípadě taxík, sanitka opravdu nee!!!
@veruuu_kubesovic no, já bych nebyla tak radikální. Ano, pokud mi odtekla voda, mám kontrakce nepravidelně, tak to jistě stihne otec dítěte, kamarádka nebo rodiče. Pokud odtekla voda, mám kontrakce po dvou minutách a tlak na konečník, tak bych si ji zavolala i já. A že by mi bylo tak stokrát trapněji, že otravuju kolegy a ještě že mi někdo známý bude koukat/sahat do klína.
@michaelasv14 já jsem takhle porodila v sanitě o své asi třetí službě maminku vícerodičku, šlo to fakt ráz na ráz a myslím, že všichni byli rádi, že to dispečerka dobře vyhodnotila a poslala doktora. Dost často nevíš ani ty, ani dispečer, v jaké je to fázi. Ano, většinou to trvá fakt dlouho a do porodnice by člověk s nadsázkou došel pěšky, ale zvlášt jako prvorodička to nemusíš umět zhodnotit. Jasně, že sanita není taxi a štvou mě ženy, které si odvoz do porodnice nezařídí a prostě spoléhají na to, že to buď vylíčí dost dramaticky nebo si odvoz vyhádají, ale rozhodně bych nevyčítala prvorodičce, že nás zavolala “zbytečně”, protože přecenila pokročilost
@veruuu_kubesovic A mě zase přijde velmi úsměvné, že nejste doktor a podle vás by si rodící žena v akutním kdyby se fakt něco pos*** neměla volat sanitku. Pokud bych měla pochybnosti nebo videla ze to je v háji tak bych si ji zavolala, nazývejte to třeba sobeckost. Nikdy nevíte jaké můžou být komplikace bydlím ve středu města kde bývají zácpy kdybych měla opravdu na krajíčku nechci ohrozit zdraví své a svého dítěte. Že taková situace muže nastat není ani jedno procento.
@drep Já mám dopravu zařizenou, ale brala jsem to tak “co kdyby” nejsem chladná hlava a chci mít nějaký záložní plán. Každopádně já bych si jen tak nevolala sanitku šlo mi o to kdyby to bylo opravdu akutní jakoze fakt AKUTNÍ. Toť vše.
@michaelasv14 ja si teda volala sanitu i kdyz jsem nemela komplikace, jen se mi porod zrychlil tak, ze byly kontra po 7-8 minutach a behem par minut uz byly po 2-3minutach. Najit taxi, co vas vezme s odtekajici plodovkou je skoro nemozne. Manzel nema ridicak a sama bych se tam neodvezla. Pokud nekdo bere sanitu pri porodu jako zneuzivani, tak neni zneuzivani i porod v porodnici?
@veruuu_kubesovic tak mě jako prvorodicce porod začal odteklou vodou a ihned kontrakce po max 2 minutách... Naštěstí jsem v tu dobu už byla v nemocnici, jinak bych sanitku volala a schody bych asi bez pomoci sama nesešla
@veruuu_kubesovic Tak nam na predporodni obhlidce salu v porodnici rekli, ze pokud jsou kontrakce po dvou minutach nebo pokud tece vetsi mnozstvi krve, ma zena volat zachranku, i kdyz ma zajisteny vlastni odvoz. A tatinci, kteri za techto okolnosti vezou zenu autem, pry dostanou vynadano.

@guinea na co volat hasice, kdyz jim muze hodit klice, nebo zachranari zazvoni na sousedy, aby sli otevrit. I ona muze dojit pro sousedku a rict, at jde dolu cekat ke dverim. Nekdo v baraku vzdycky je. Zase volat zasahovku, kvuli dverim je taky kravina. Resite kraviny, kdyz je barak plnej lidi. Ze by mliko na mozku?