Zničené nádobí z myčky. Máte radu?

madeleine31
31. led 2023

Zdravím, potřebuji zkušenost či radu.
Partner dal v neděli sůl do myčky, protože tam už nebyla, přidali jsme kapsli na čištění myčky plus klasickou kapsli na mytí nádobí a zapnuli myčku.
Nádobí mělo po umytí divný povlak. Celkem to zapnul ještě asi třikrát. Výsledek je ten, že nádobí je stále špatné. Napadlo mě, že to může být naleptane tou solí - viz foto hrnce. Partner říká, že sůl tam dává vždy a nikdy se toto nestalo. Když jsem se snažila umýt v ruce hrnec, nepomohlo, stejně má mapy, proto si myslím, že je to tou solí.
Keramické hrnky na kávu, škrabka viditelné mapy nemají, ale na omak jsou nepříjemné. Před snídani jsem v ruce premyvala dva hrnky a mám z toho na prstech divnou kůži, také pocit povlaku.
Partner to neguje, prý koupí leštidlo do myčky.
Dva talíře jsem měla mimo myčku, ale z omytých hrnků jsme s dcerkou pily.
Můj dotaz je, zda se někomu stalo něco podobného a co s tím, a také, zda je takové nádobí zdraví škodlivé? Partner tvrdí, že ne…
Děkuji.

sisa158
31. led 2023

Já tedy nevím,ale nemohla to udělat ta tableta na čištění myčky? Já když čistím myčku,tak tam dám nějaké to čistidlo a zapnu ji prázdnou... Sůl mi tohle nikdy neudělala,ikdyž se mi párkrát stalo,že jsem jí špatně zavřela...nádobí zničené nikdy nebylo...

verujan
31. led 2023

Taky jsem už zapomněla zavřít sůl, nádobí bylo takové olepené nebo jak to říct. Po opětovném omytí už bylo úplně ok, taky mluvím o nerez hrncích. Tak nevím, myslím, že sůl asi ne... Je to stejná sůl i kapsle, co používáte nebo nová značka některého z nich?

mishka87
31. led 2023

Dávám pouze jar kapsle a leštidlo. A klidně k tomu přihodím i Somat čistící kapsli. Nikdy se mi nic takového nestalo. Ale sůl do myčky nikdy nedávám. Myju tedy na 70°C program pro mytí hrnců.

mishka87
31. led 2023

Teď jsem si vzpomněla, že divný povrch v myčce (ne přímo na nádobí) mi udělali čistící kapsle z DM.

madeleine31
autor
31. led 2023

Díky všem za odpovědi. Kapsle je Finish a píše se tam, že se to má dávat do plné myčky, nikoliv prázdné. Tak nevím. Mně to vysloveně připadá jako vyzrane solí, i ten divný povlak na prstech, když jsem pak oplachovala hrnky.
Umyla jsem je horkou vodou, pak jsme z nich pily. Může se něco stát, nebo ne? Nádobí se mylo v myčce celkem 3x na 70 st. Teď úplně nevim, jak z toho ven...

mishka87
31. led 2023

@madeleine31 řekla bych, že se nic nestane. Ale z hrnce to asi dolů už nepůjde.

veronicka89
31. led 2023

Ocistila bych to vodou s octem...horsi uz to byt nemuze

veronicka89
31. led 2023

Spise bych rekla jestli jste nedali neco hlinikoveho do mycky co tam jinak nedavate 🧐

madeleine31
autor
31. led 2023

@veronicka89 Hliníkového nic nemáme. Ten hrnec je nerez.

somalicats
31. led 2023

Nedal tam te soli moc? Ja davam sul naprosto minimalne. Na cisteni mycky pouzivam Finish roztok, je to takova lahvicka, ktera se dava do prazdne mycky. Prijde mi, ze tu mycku umyje lepe, nez ty kapsle, co se davaji spolecne s nadobim.

madeleine31
autor
31. led 2023

@somalicats prý tam dal soli po maximum, tak, jak měl, víc ne. Navíc myslím říkal, že je tam nějaká kontrolka. Protože jede vždy striktně dle návodu, tak bych mu věřila.

madeleine31
autor
31. led 2023

Ode dneška mu říkám chemik. :D Myslím, že to možná překombinoval. Dal tam sůl, kapsli na nádobí a na čištění myčky.
Jenom doufám, že nám to nezničí zdraví, takové nádobí.

smudlinky
31. led 2023

Nam to dela mycka take, kdyz doplnime sul. Koupili jsme ted kvůli tomu sul hrubozrnnou, jestli to pomůže. Vždycky to udělá po doplnění soli. Nádobí zmatní a je jakoby sežrané. V některých návodech je prý psané, že po doplnění soli máte dát myčku propláchnout bez nádobí. Casem se povrch omyl !-)

madeleine31
autor
31. led 2023

@smudlinky To mi zní jako nejvíc pravděpodobne. A nádobí jste normálně používali? Mně je nepříjemné už na omak. A z toho hrnku, z něhož jsem pila u snídaně, tak mám pocit, že mám v puse slano, ale to může být jen v hlavě. Nicméně kůži na prstech mám změněnou, to je fakt.

adelka951
31. led 2023

A leštidlo dáváš?

novamamina
31. led 2023

Nemá se používat ta jemná sůl. Že ničí nádobí i myčku...

prochi
31. led 2023

Mě takovýto nepříjemný jakoby filc na nádobí delaji Finish tablety na nádobí. Zkoušeno opakovaně, prostě naše myčka je nesnese. Dala jsem kolegyni a u ní v pohodě.

madeleine31
autor
31. led 2023

@prochi aha, to sice není Finish tablety na nádobí, jsou na čištění, ale teoreticky to může být i tím. Předtím jsme je neměli.

verujan
31. led 2023

Možná je to blbost, ale když odstraňuji vodní kámen z rychlovarné konvice ( kyselina citronová do vody a nechat rozevřít ), pak tu vodu sleju do dřezu a nerezový dřez je krásně čistý. Nefungovalo by to na ten poškozený hrnec? Třeba by se tím mohl umýt? Tím tedy nevyřešíš ten důvod poškození, ale třeba zkrášlíš aspoň ten hrnec 🙂

martulka88
31. led 2023

@madeleine31 My tedy, když dáme na čištění myčku, vždy na prázdno. A co se týče soli - dávám jakoukoliv, co je v akci a nikdy se nám nic nestalo.

madeleine31
autor
31. led 2023

@martulka88 Ano, to mi psalo hodně lidí, ale my se řídíme návodem (teda hlavně partner) a v něm skutečně bylo, že se má myčka naplnit, umístit kapsli na nádobí a poté, kdekoliv na dno myčky, umístit kapsli na čištění. Čili proto jsme postupovali takto, to nebyl nás výmysl. 🙂

mishka87
31. led 2023

@martulka88 kapsle na čištění myčky se dávají vždy do plné myčky. Taky to tak dělám a problém nemám.

madeleine31
autor
31. led 2023

@mishka87 Jasně, už jsem si téměř jistá, že to čištění s tím nemělo co dělat, je to pozkozene vysloveně tou solí. Partner myčku dnes ručně vyčistí, dá leštidlo a pustí naprázdno. Uvidíme, jestli se to nádobí pak v té myčce na 70 nějak opraví a zbaví toho povrchu...

bbn
31. led 2023

@madeleine31 dej do dávkovače na leštidlo ocet a budeš mít po problému 😉

madeleine31
autor
31. led 2023

@bbn díky, zkusíme🙂

martulka88
31. led 2023

@mishka87
@madeleine31 My tedy máme čistič na prázdnou myčku 😊

somalicats
31. led 2023

@martulka88 Finish dělá dva typy čističů. Ty lahvičky, co se dávají do prázdné myčky, a kapsle, které se dávají do plné. Psala jsem výš, že mi lépe přijde vyčištěná myčka po těch lahvičkách, takže já už ty kapsle na čištění myčky nepoužívám. Ale existují a opravdu se dávají do myčky plné.

martulka88
31. led 2023

@somalicats Tak to jsem netušila. Ale díky za osvětu 😊 I pračku čistím prázdnou a přijde mi to logičtější :⁠-⁠)

mishka87
31. led 2023

@somalicats já jednou týdně dávám kapsle na čištění a jednou měsíčně lahvičku na čištění.

nina004
31. led 2023

@madeleine31 My sme mali presne takéto hrnce po Finish tabletách. Skúsila som kúpiť jar tablety a po pár umytiach mám hrnce opäť ako nové. Finish tablety už nechcem ani vidieť.