Musí mít dítě svůj psací stůl?
ahoj ženy, mám dotaz na zkušené maminky se školními dětmi:
Je třeba do dětského pokoje pořídit každému dítěti svůj psací stůl? Nebo stačí jeden společný?
Plánujeme zařídit dětský pokoj už pro školáky a vzhledem k nedostatku místa řešíme, zda omezit kvalitu spacího prostoru palandou, ale dát tam dva stoly, nebo velkoryseji řešit rozložení postelí, ale stůl se tam vejde jen jeden.
Prosím o zkušenosti, jak dětem vyhovuje mít společný stůl v pokoji, či každý svůj, či zda dělají úkoly nakonec úplně někde jinde🙂 Díky.
@samettka Možná blbý nápad, ale jak moc do výšky se u vás dá jít? Co třeba udělat stoly a sezení tak, že jedno bude jakoby ve výšce? Tak by se vám vešly oba. Nebo jeden zašupovací do druhého. Dneska je tolik zajímavých nápadů, které udělá šikovný truhlář...
Já osobně jsem hodně ráda malovala, psala, dělávala si u stolu úkoly. Měla jsem na stole taky vyskládáno hodně věcí.
@samettka
ja jsem teda stul nesdilela tak nemuzu posoudit.zato jsme meli poschodovku a tohle bych nikdy uz nechtela,ten dole citi kazdy pohyb toho nahore,obzvlast pokud ten nahore je vetsi,je to dost otravne
@zelenaesmolda proč byt? má podkrovní pokoj se sociálkou, půdní vestavba, do budoucna s možností rozšíření...investice. Je něco špatně?
@berenika39
ne,nahodou je to super 🙂
jenom me to prekvapilo,ze ma dite skolou povinne skoro samostatne bydleni 🙂
@zelenaesmolda však on vyroste. a bude chtít soukromí, a když vezme dráhu a bude jinde na planetě, budem pronajímat🙂. Na důchod🙂
Nečetla jsem úplně všechny komentáře, ale z toho co jsem četla se dá usoudit, že každé dítě je jiné a záleží právě na tvých dětech, co bude jejich přaním. Naši kluci měli mít původně každý svou postel a svůj psací stůl. Než jsme koupili nábytek, zjistila jsem, že čekáme třetí dítě, takže jsme pořídili patrovku s možností přistýlky. Starší syn měl nastoupit do školy, tak jsme mu pořídili psací stůl a aby to bráchovi nebylo líto dostal ho taky. Je to jejich území, sami si tam uspořádavají věci a hromadí binec. Šíma je v první třídě a už pár týdnů si píše úkoly sám, nechce, abych u něj stála, tak si je už ani nepíše v kuchyni, ale u svého stolu...takže asi záleží na dítěti☺
@samettka
My jsme se segrou meli desku a kazda z jedne strany supliky a polici. Segra na te sve pulce mela neskutecny neporadek, pokresleny stul a casem vznikla fixou i hranice... Ale segra je zivel od narozeni a ja si skladala pastelky podle barev a i kdyz jdu z prace, tak muj stul vypada, ze tam nikdo nepracuje... Brala bych to podle deti, jake jsou. Ale at ma kazdy sve supliky a treba policku, svoji zidli, to svoje...
Tohle asi budeš muset odhadnout od povahy dětí, osobní zkušenost nemám (měly jsme stůl i postel zvlášt). Ale když si vzpomenu na studentská léta na kolejích, tak tam přesně bylo vidět, že někdo je "stolový" a u stolu se i učil a někdo je "postelový" a ten na stůl odkládal maximálně hrnek s čajem. Jinak já jsem postelová, takže za mě jeden stůl a dvě postele, zvlášť, když na něm bude dost místa, aby tam měly obě děti prostor proto své.
Já si myslím, že jeden stůl stačí. To jako když je dětí v rodině víc, 3-4 to by měla mít každý svůj stůl? Já vyrůstala se třemi sourozenci a vystačili jsme si s jedním stolem. Když byla potřeba použil se stůl v kuchyni nebo obýváku. Ale chápu, každý je zvyklý na něco jiného.
A oba stejné místo? A nás se hádají, kdo bude nahoře. Toto by to vyřešilo...
https://m2.ikea.com/cz/cs/p/stuva-fritids-patro...
Každý svůj stůl, i kdyby menší.
@samettka děti měli chvíli stůl pod postelí. šlo to dokud měli jen malý stolek a byli malí. Normální pracovní stůl nedoporučuji, pokud se pod postelí nedá stát. My tedy měli málo místa i do šířky, ale je potřeba mít dost i do výšky. Je naprd když člověk vstane od stolu a pokaždý se praští do hlavy.
Naše dcery mají společný pokoj a jsou od sebe jen 1 rok, takže jako dvojčata. Když píše jedna tak i druhá. Takže mi to řešili patrovou postelí a komfortními stoly pro každou. Po čase se patravky rozdělaly a mají v pokoji míň místa. Ale je fakt, že čím jsou starší tím míň místa vyžadují... Takže za mě stůl pro každého 😀 My kupovali na ketyban.cz https://www.ketyban.cz/psaci-stoly/
nemusí ten stůl být obří, jan aby každý měl svůj prostor.

Jak si to tu čtu, tak každému dítěti, to vyhovuje jinak a jen těžko poznáte, co bude lepší pro vaše děti, dokud to nevyzkoušíte. My třeba máme palandu, která se dá rozložit na dvě normální postele plus spojovací díl. Co zatím koupit podobné postele a společný psací stůl a kdyby to dětem nevyhovovalo, tak můžete z postelí udělat palandu a dokoupit druhy psací stůl.