Jaká je pravděpodobnost roztroušené sklerózy po vyšetření?
Dobrý den. Byla jsem na lumbální punkci kvůli dlouhodobému brnění levé nohy (už cca 2 roky). Tam byla negativní borelióza, ale byly zde oligoklonální pásy 7 v likvoru a 1 v séru. Jsem poslána na MR. Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost roztroušené sklerózy? A co jiného by to mohlo být? Podstoupila jsem před časem i EMG a to bylo bez nálezu. Děkuji a prosím o upřímnou odpověď.
@nikishkaaaa 7 je dost, já měla tři a RS nebyla potvrzena... Ten kdo ti sděloval výsledky nic neřekl?
Lékaře jsem se samozřejmě ptala, ale ten řekl jen, že nebudeme plašit a předbíhat a posílá mě na magn.rezonanci. Já to spíše beru, že výsledek neovlivním, jen mě trápí to čekání, tak zjišťuji, jak je to pravděpodobné. Moc děkuji za odpovědi. ☘️🫶
Lékaře jsem se samozřejmě ptala, ale ten řekl jen, že nebudeme plašit a předbíhat a posílá mě na magn.rezonanci. Já to spíše beru, že výsledek neovlivním, jen mě trápí to čekání, tak zjišťuji, jak je to pravděpodobné. Moc děkuji za odpovědi. ☘️🫶
@nikishkaaaa chápu, to čekání je na tom nejhorší a člověk přemýšlí, zjišťuje a je nervózní.... Taky jsem tady tenkrát zjišťovala informace...
Takhle... bez MRI to nejde potvrdit. Pokud se na MR najdou typické léze, pravděpodobnost RS je vysoká, pokud MR bude čisté, pravděpodobnost výrazně klesá, ale ne na nulu.

@nikishkaaaa tohle je férová otázka na toho, kdo tě na MR poslal a kdo ti vysvětloval výsledky té lumbálky a kdo ti měl vysvětlit, co se bude dít dál a co se čeká za výsledky.
Za mě 7 nekorelujících oligopásů bohužel je z dg. Roztroušené sklerózy dost podezřelých.
Viděla jsem nekoreláty, které nebyly RS, ale byl naprosto jiný klinický kontext.