icon

Střídání tinnitu a hyperakuzie. Máte zkušenost, radu?

lampa502
Včera v 10:18

Dobrý den, chtěl bych se zeptat (muž, padesátník), jestli má někdo podobnou zkušenost.
Od Vánoc (od 27.12., cca 3 měsíce) se mi nepravidelně střídají dva stavy. Buď mám hučení v uších (*tinnitus*), nebo naopak velkou přecitlivělost na zvuky (*hyperacusis*, jakoby mi rezonují zvuky v hlavě). Zajímavé je, že tyto dva stavy u mě nenastávají zároveň – spíš se jakoby „přepínají“. Jeden den nebo část dne mám tinnitus a zvuky mi nevadí, jindy tinnitus zmizí, ale běžné zvuky jsou mi velmi nepříjemné.
Před začátkem potíží (zhruba týden až dva) jsem měl jen rýmu a občas mi uši zaléhaly. Neprodělal jsem před tím v blízké době žádný zubařský zákrok/problém.

Absolvoval jsem už všemožná vyšetření:
• na ORL (audiometrie)
• magnetická rezonance (podezření na NV konflikt na levé straně – nepotvrdilo se), CT
• rentgen krku (běžné opotřebení), fyzioterapie (prý nejsem nějak ztuhlý atd.)
• neurologie
• kardiologie (echokardio, sono krčních tepen)
*Vše vyšlo úplně v pořádku.*

Další věci, které jsem vypozoroval:
• někdy je hučení v jednom uchu (střídají se), někdy v obou
• občas se to hučení zlepší, když předkloním hlavu nebo si dám horkou koupel, jednou když bylo extrémně silné, tak maličko pomohlo zavření očí
• až teď k posledu jsem měl pár dní bez příznaků (ale vrátilo se to, jinak vždy je buď tinnitus, nebo citlivost na zvuky), intenzita tinnitu i citlivosti se ale různě mění
• nepřišel jsem na žádný "vzorec", kdy se to přepne

Má někdo podobnou zkušenost, kdy se **tinnitus a hyperacusis střídají místo toho, aby byly současně**?
Čím to je, případně zlepšilo se to časem?
Děkuji za jakékoliv zkušenosti.

PS: Moje další „anamnéza“:
• beru prášky na vysoký tlak a zvětšenou prostatu
• kvůli tomu hučení mám problém usnout, tak beru antidepresivum Trittico
• v rodině nebyly žádné neurologické nebo psychické problémy
• nikdy mě nebolela záda ani krk (a pracuji převážně ve stoje)
• sportuji (běh, posilovna), mám zdravou váhu, nekouřím, nepiji, nefetuju
• psychicky jsem byl před tím zcela v pořádku, nebyl jsem nijak ve stresovém období (teď mě ale to hučení a citlivost ničí)