Jak léčit zánět kořene zubu s hnisem?
Ahoj!
Chtěl bych popsat svůj problém, možná měl někdo něco podobného.
Asi před pár měsíci jsem měl problém s jiným zubem – byl to zánět nervu. Hodně to bolelo, i když jsem na něj nekousal, a při skousnutí byla bolest ještě silnější.
Když zub čistil, hodně to bolelo a injekce moc nepomohla, zákrok jsem cítil.
Nakonec mi vyčistili kanálky a odstranili nerv a pak to přešlo.
Co je ještě zajímavé: i tehdy jsem občas cítil něco jako hnis, zvláštní chuť/zápach, ale zubař neřekl, že jde o hnis.
Teď mám problém se zubem vedle, ale je to úplně jiné:
– V úterý mě začal bolet tento druhý zub
– Dnes jsem byl u zubaře, vyčistil ho a nechal otevřený
– Zeptal se, jestli ho vytrhnout, nebo léčit – řekl jsem, že pokud to jde, raději léčit
– Teď čištění vůbec nebolelo, injekce zabrala dobře
– Nebolí pořád
– Spíš to cítím jen občas
– Když zatlačím zuby k sobě, trochu to bolí
– Ale když na něj kousnu, nebolí
– Dásně mě předtím bolely, ale už nebolí od té doby, co zub otevřel
– I teď jsem cítil chuť/zápach jako při hnisu
– Tady už ale zubař řekl, že tam opravdu je hnis a jde o zánět kořene
Moje otázky:
– Měl to někdo tak, že to nebolelo pořád, a přesto šlo o zánět kořene + hnis?
– Dá se takový zub zachránit, nebo se obvykle trhá?
– Je normální, že zub nechají otevřený?
– Co se stane, když nevyteče všechen hnis?
Upřímně se hodně bojím trhání zubu, protože mám z dětství špatnou zkušenost 😔
Děkuji, pokud se podělíte o své zkušenosti!
Ohledne toho, kdyz nevytece vsechen hnis... no, to se prave zubari fakt snazej, aby vytekl, definitivni plombu vetsinou delaji az po nekolika tydnech, a mezitim nekolikrat cisti, casto i uzaviraji provizorni plombou na zkousku.
Jestli mas prachy, tak urcite stoji za to si zaplatit cisteni korenovych kanalku pod mikroskopem. Snizi to pravdepodobnost, ze se to *****. Ale musim priznat, ze 3 zuby jsem mela cistene bez mikroskopu a drzely dlouho a dobre, 18, 12 a 9 let nez potrebovaly predelat kvuli unave materialu. Ale ta pravdepodobnost, ze to bude ok s mikroskopem je proste vetsi.
Ohledne toho, kdyz nevytece vsechen hnis... no, to se prave zubari fakt snazej, aby vytekl, definitivni plombu vetsinou delaji az po nekolika tydnech, a mezitim nekolikrat cisti, casto i uzaviraji provizorni plombou na zkousku.
Jestli mas prachy, tak urcite stoji za to si zaplatit cisteni korenovych kanalku pod mikroskopem. Snizi to pravdepodobnost, ze se to *****. Ale musim priznat, ze 3 zuby jsem mela cistene bez mikroskopu a drzely dlouho a dobre, 18, 12 a 9 let nez potrebovaly predelat kvuli unave materialu. Ale ta pravdepodobnost, ze to bude ok s mikroskopem je proste vetsi.
@anonym_30d048 Děkuju moc za odpověď, hodně mi to pomohlo pochopit situaci a uklidnilo mě to.
Momentálně mám zub otevřený, aby mohl odtékat hnis. Bolest ani otok nemám, jen občas cítím takový zvláštní pocit, jako by tam ještě něco bylo.
Chtěl bych se zeptat – co když nevyteče úplně všechen hnis? Dá se to vyřešit opakovaným čištěním, nebo je pak větší šance, že se zub bude muset vytrhnout?
A ještě – můj zubař nepracuje pod mikroskopem. Myslíte, že je to velký problém, nebo se to dá zvládnout dobře i bez něj?
Budu rád za každou radu, docela se toho bojím.

@anonym_autor laicky to, po bohuzel bohatych zkusenostech s vlastnimi zuby, chapu tak, ze ten prvni pripad, co popisujes, je zub s gigantickym zanetem, tam nezabira dobre injekce, ten druhy zub je se zanetem, ktery jeste do stadia "giganticky zanet" nedospel, ale uz neni sance, ze by se ten nerv v kanalku nejak sam uzdravil, takze se "vycisti" kanalky, tim se zub stane "mrtvym zubem," ktery ale klidne muze 20, 30, 40 let drzet na svem miste a slouzit. Muj zubar tomu taky rika "leceny zub", i kdyz mne to teda prijde jako dost divny eufemismus. Jeden takovy mam uz 20 let a porad dobry.
Pokud je ale zub zaroven hodne poskozeny, treba obrimi kazy, nebo kazy na blbych mistech, nebo nejakym jinym vaznym problemem, nebo uz dost nedrzi v kosti...tak ho zubar nemuze zakonzervovat takovym zpusobem, nemuze ho nechat, aby dal slouzil, mrtvy ale opraveny. V takovem pripade ho vytrhne, protoze jinak by ti v puse hnil dal, opravit se neda.
No a nekdy to neni uplne jiste, ktera z tehle dvou variant to bude, nez se do te prace pusti, bohuzel.