Esᴛᴏɴsᴋý ᴋʀɪɴɢᴇʟ - s ᴍᴀᴋᴏᴠᴏᴜ ɴᴀ́ᴘʟɴɪ́
______________________
Je jen na vás, jestli upečete Kringel tradiční s ořechovou náplní, nebo jestli zvolíte jinou - vaši oblíbenou. 😍❤
______________________
📖 Recept na kynutý estonský kringel s makovou náplní :
______________________
T Ě S T O
................
300 g hladké mouky
1,5 lžíce cukru
špetka soli
sušené droždí
150 ml teplého mléka
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek
______________________
Smícháme sypké suroviny, přidáme žloutek, teplé mléko a rozpuštěné máslo. Těsto hněteme rukama dlouho a pořádně. (Dle potřeby přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo.) Dáme pod utěrku na hodinku na teplé místo - třeba pod topení. 👌Mezitím si připravíme náplň. Já mám dnes pro změnu makovou.
______________________
N Á P L Ň
................
80 g másla
6 lžic cukru
3 lžičky skořice
100 g máku nebo dle potřeby
3 lžíce polotučného tvarohu
______________________
Rozpustíme máslo. Smícháme do něj cukr, skořici a mletý mák. Přidáme tvaroh. Dáme na třicet minut do lednice, aby náplň s máslem lehce zatuhla.
______________________
Vykynutého těsto rozválíme na velký obdelník. Pomažeme náplní, zarolujeme. Zarolované, rozkrojíme ostrým nožem (pomoučeným) podélně a tyto 2 kusy zamotáme do sebe a pak jen stočíme do věnce. Pečeme na 175° 15 minut na horkovzduch a dalších 10-15 minut na stejné stupně, ale oboustranně. Podávejte klidně teplé.
______________________
D O B R O U C H U Ť
______________________
Dekuju za recept! Krásně vyfocené 👍