☆ Esᴛᴏɴsᴋý ᴋʀɪɴɢᴇʟ ☆ __________________________________________ 📖 Recept na kynutý estonský kringel s ořechovou náplní : __________________________________________ ☆ T Ě S T O 300 g hladké mouky 1,5 lžíce cukru špetka soli sušené droždí 150 ml teplého mléka 30 g rozpuštěného másla 1 žloutek __________________________________________ Smícháme sypké suroviny, přidáme žloutek, teplé mléko a rozpuštěné máslo. Těsto hněteme rukama dlouho a pořádně. (Dle potřeby přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo.) Dáme pod utěrku na hodinku na teplé místo - třeba pod topení. 👌Mezitím si připravíme náplň. Já mám ořechovou. __________________________________________ ☆ N Á P L Ň 80 g másla 6 lžic cukru 3 - 4 lžičky skořice 100 g mletých vlašských ořechů 1 - 2 lžíce bílého selského jogurtu __________________________________________ Rozpustíme máslo. Smícháme do něj cukr, skořici a rozemleté ořechy. Přidáme trošku jogurtu. __________________________________________ Vykynutého těsto rozválíme na velký obdelník. Pomažeme náplní, zarolujeme. Zarolované, rozkrojíme ostrým nožem (pomoučeným) podélně a tyto 2 kusy zamotáme do sebe a pak jen stočíme do věnce. Pečeme na 175° 15 minut na horkovzduch a dalších 10-15 minut na stejné stupně, ale oboustranně. Podávejte klidně teplé. __________________________________________ ☆ D O B R O U C H U Ť ☆
@darkwitch Tak to mám radost. Já občas udělám i z dvojnásobné dávky, aby déle vydržel. Ale je pravda, že čerstvý je lepší. 🙂 Já ho mám ráda i za horka - nakrájený vytažený z trouby.
☆ Esᴛᴏɴsᴋý ᴋʀɪɴɢᴇʟ ☆
__________________________________________
📖 Recept na kynutý estonský kringel s ořechovou náplní :
__________________________________________
☆ T Ě S T O
300 g hladké mouky
1,5 lžíce cukru
špetka soli
sušené droždí
150 ml teplého mléka
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek
__________________________________________
Smícháme sypké suroviny, přidáme žloutek, teplé mléko a rozpuštěné máslo. Těsto hněteme rukama dlouho a pořádně. (Dle potřeby přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo.) Dáme pod utěrku na hodinku na teplé místo - třeba pod topení. 👌Mezitím si připravíme náplň. Já mám ořechovou.
__________________________________________
☆ N Á P L Ň
80 g másla
6 lžic cukru
3 - 4 lžičky skořice
100 g mletých vlašských ořechů
1 - 2 lžíce bílého selského jogurtu
__________________________________________
Rozpustíme máslo. Smícháme do něj cukr, skořici a rozemleté ořechy. Přidáme trošku jogurtu.
__________________________________________
Vykynutého těsto rozválíme na velký obdelník. Pomažeme náplní, zarolujeme. Zarolované, rozkrojíme ostrým nožem (pomoučeným) podélně a tyto 2 kusy zamotáme do sebe a pak jen stočíme do věnce. Pečeme na 175° 15 minut na horkovzduch a dalších 10-15 minut na stejné stupně, ale oboustranně. Podávejte klidně teplé.
__________________________________________
☆ D O B R O U C H U Ť ☆