agneszka88
17. zář 2021
132 

Obnova živnostenského oprávnění na mateřské

Setkala jsem se s tím celkem často. Maminky si chtějí přivydělat k rodičáku, tak obnoví živnost a nárazově si přijdou na nějakou tu kačku. Pokud pobíráte rodičovský příspěvek, je SVČ (samostatně výdělečná činnost) vedena jako vedlejší. Za určitých podmínek, které si velice rychle dohledáte v různých odborných článcích na internetu. Nebo, já jsem to alespoň nikde nečetla a to jsem si o podnikání při mateřské/rodičovské přečetla fakt hodně. Je těhotenství.

Pokud čekáte miminko a nepřerušíte před porodem živnost, vyvstává velký problém u zdravotních pojišťoven. Rodičovský příspěvek na dítě o které už pečujete se vyplácí jen k poslednímu dni měsíce předcházejícího porodu. Příspěvek na miminko pobíráte ode dne porodu. Dny mezi tím bude SVČ vedena jako hlavní a i kdyby šlo jen o jeden den, budete platit zdravotní pojištění v plné výši.

U mě to reálně vypadalo tak, že se mi 3.11.2020 narodil syn. Od toho dne jsem začala pobírat rodičovský příspěvek na syna. Na dceru mi byl ukončen ke 31.10.2020. Tudíž za za ty 2 dny jsem doplácela 2110kč. Mě to připadá postavení na hlavu, ale takový je zákon. Proto, pokud podnikáte na rodičovské a čekáte miminko, i kdyby jen na jeden měsíc, tu živnost si přerušte.

Btw. stejný princip platí i v případě, že jste zaměstnaní a máte živnost jen pro nárazové zakázky. Pokud máte tak geniálni personalistku na jakou jsem narazila já, že vám vždy na začátku nového roku vystavuje novou smlouvu platnou vždy jen do konce roku. Dejte si pozor, aby začínala vždy 1.1. Byť je to státní svátek, pokud bude uzavřena 2.1, budete opět platit pojistné za celý leden.

A stejný princip je uplatňován i v případě, že jdete na nemocenskou.

Dneska už se dá živnost snadno přerušit online přes datovou schránku a může vám to ušetřit cenné tisíce. Tak na to myslete a přerušujte. Já na svou neznalost doplácím celkem často :D, tak snad tohle někomu pomůže a já se konečně poučím 🙂

Hezký den maminky 

Moc díky za informaci, tohle jsem vůbec nevěděla.. Chápu tedy, že v cca měsíc před termínem porodu je potřeba si přerušit živnost a pak zas až naskočí rodicak, tak obnovit?

17. zář 2021

@blanapa Ano, přesně tak. Aby v měsíci, kdy se narodí miminko byla živnost přerušená. Obnovit klidně v den porodu 🙂

17. zář 2021

Díky Ti za info 🙂 klidně sem hazej svoje poznatky častěji, než se teda poucis :D sranda ;)

17. zář 2021

@blanapa jeste mi dochazi, ze pokud to lze, mit radeji zivnost přerušenou cely mesic, ve kterem se miminko narodi, at v prehledu vubec neni u tohohle mesice krizek. Pokud to nelze, tak s prohlasenin pro pojistovnu radeji poslat i doklady o preruseni zivnosti. Ono to z toho prehledu jinak nepujde poznat.

18. zář 2021
18. zář 2021

Začni psát komentář...

Odešli