amenophus
14. črc 2019
966 

Péče o miminka u protinožců

Už jsem tu popisovala péči v těhotenství. A po třičtvrtě roce můžu říct jak to bylo dál.

Stejně jako v minulém článku platí, že na Novém Zélandu trpí nedostatkem specialistů. Takže pokud řeknete, že jdete k pediatrovi, dostane se vám spousta soucitných pohledů, objetí a povzbudivých slov - znamená to totiž, že má vaše dítě závažný zdravotní problém a jedete do nemocnice. Nikoho by nenapadlo, že jdete jen na půlroční kontrolu nebo očkování.

Do 6 týdnů věku vývoj dítěte sleduje porodní asistentka. Chodí za rodiči a miminkem domů - poprvé den po propuštění z porodnice, pak za další dva až tři dny a pak jednou týdně. Zkontroluje v jakých podmínkách rodina žije, zkontroluje matku, zda se dobře hojí po porodu, zkontroluje její psychycký stav (hodně se tu řeší poporodní deprese), zkontroluje jak jde kojení, případně pomůže nebo doporučí laktační poradkyni, a samozřejmě zkontroluje miminko (váhy, míry, reflexy, celkový zdravotní stav apod.).

Na konci šestinedělí pak předá miminko do péče navazujících institucí.

Plunket (a další "Well child" poskytovatelé, tedy instituce dohlížející na zdraví a pohodu dětí do 5 let) je organizace, pod níž spadají dětské sestry se svými ordinacemi, kam miminka chodí na pravidelné prohlídky a hodnotí se jejich růst a psychomotorický vývoj. Kromě toho pořádají různé workshopy (o pohybových aktivitách pro miminka, o příkrmech), předporodní kurzy a neformální setkání (maminek s podobně starými dětmi, společné vycházky apod.). Péče Plunketu končí ve 4-5 letech závěrečnou prohlídkou před nástupem do školy (na NZ se chodí do školy už v 5 letech).

O zdraví se zde starají rodinní doktoři. Na konci šestinedělí jde miminko na první prohlídku a očkování, obvykle ke stejnému obvoďákovi, k němuž chodí maminka.
Výhodou je tedy znalost rodinné anamnézy, nevýhodou je nedostatek odbornosti co se týče typicky dětských neduhů.

Očkování je na NZ nepovinné, ale velmi propagované. V každé ordinaci dětských sester i rodinných lékařů jsou k dispozici letáčky s očkovacím schématem, popisem nemocí (způsob přenosu, inkubační doba, symptomy, způsob léčby, následky), možných reakcí na očkování, kontraindikace daného očkování, rady co dělat a co nedělat po očkování. Základní zdravotní péče včetně očkování národního očkovacího schématu jsou pro miminka zdarma. 

Začni psát komentář...

Odešli