antmi
25. říj 2017
845 

Vyrobte si domácí mýdlo, třeba jako dárek pod stromeček!

Vyrobit si domácí mýdlo není tak těžké, jak si většina lidí myslí. Ručně vyrobené mýdlo je milým dárkem a pokud je chcete někomu věnovat k blížícím se Vánocům, je třeba se do výroby pustit nyní. Máme pro vás recept na mýdlo s přídavkem kozího mléka.

                                                                foto: Pixabay.com

Mýdla z kozího mléka jsou vhodná pro všechny druhy pleti, včetně té dětské. Tradičně se používají u ekzematiků a lidí se suchou kůží. Protože pomalu končí sezóna kozího mléka, vyrobte si mýdlo do zásoby. Kozí mléko seženete třeba na farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy a lokálních potravin.

Pro výrobu cca 650g kozího mýdla budeme potřebovat:

  • 400g olivového oleje (pomace)
  • 283g kokosového oleje
  • 170g palmového oleje
  • 51g kozího mléka
  • 343g destilované vody
  • 131g hydroxidu sodného
  • 0,5g extraktu z grepových jader

Doporučuji nakupovat suroviny přes e-shopy specializující se na potřeby pro výrobu domácí kosmetiky. Dnes se již dají sehnat přímo sady pro začínající mýdlaře. V takové sadě obvykle naleznete právě suroviny z našeho receptu (vyjma kozího mléka).

Olivový olej používám v kvalitě pomace, je méně aromatický. Extrakt z grepových jader prodlužuje trvanlivost mýdla asi na jeden rok. Bez něho spotřebujte mýdlo do 5 měsíců.

Všechny suroviny je třeba vážit co nejpřesněji. Budeme také potřebovat kuchyňský teploměr, tyčový mixér a formu, do které mýdlo odlijeme. Pro uvedené množství je dobrá forma na biskupský chlebíček vystlaná pečícím papírem. Také můžete použít jakékoli silikonové pečící formy.

Před začátkem výroby vvyžeňte z kuchyně děti a domácí mazlíčky. Budeme pracovat s hydroxidem, který je žíravý a dráždivý při vdechnutí. Buďte proto opatrní a větrejte.

Postup

1. Navážíme si 343g destilované vody a 131g hydroxidu sodného (každé zvlášť). Poté opatrně nasypeme hydroxid do vody. Nikdy ne naopak, snadno bychom se tak mohli potřísnit žíravinou!!! Hydroxid zamícháme. Dojde k reakci, při které se roztok zahřeje na vysokou teplotu (přes 90°C) a uvolní se dráždivé páry. Tento krok doporučuji dělat u otevřeného okna a zadržet dech. Mísu s roztokem nechte u okna, dokud nezchladne na cca 30°C.

2. Mezitím, co nám chladne roztok hydroxidu, navážíme si oleje a mléko.

3. Olivový, kokosový a palmový olej v hrnci rozpustíme a necháme zchladnout na cca 30°C.

4. Z rozpuštěných olejů odebereme pár lžic do hrnku a rozmícháme v něm 0,5g grepového extraktu. Vrátíme zpět do hrnce.

5. 51g kozího mléka zahřejeme v hrnci na cca 30°C.

6. Ve chvíli, kdy máme všechny složky (roztok hydroxidu, mléko a oleje) zhruba stejně teplé (cca 30°C), můžeme přistoupit k míchání. Nejprve vlijeme hydroxid do kozího mléka.

7.Připravíme si tyčový mixér do hrnce s oleji a za stáleho míchání pomalu vléváme hydroxid s kozím mlékem. Hmota začne brzy houstnout.

8. Mícháme dokud není hmota hladká a hutná (asi jako hustší puding). Poté můžeme přelít do formy, pomůžeme si stěrkou a povrch uhladíme. Mýdlo necháme ve formě 24 hodin na teplém místě.

9. Po 24 hodinách by měla být hmota dostatečně tuhá. Vyklopíme mýdlo z formy a nařežeme ho na jednotlivé kusy. Mýdla si naskládáme na tác, kde budou cca 6 týdnů zrát. Podkládám je špejlemi, aby k nim mohl vzduch ze všech stran.

Po 6 týdnech můžeme mýdla pěkně zabalit a věnovat nebo sami použít.

Už jste zkusili vyrobit vlastní mýdlo? Pochlubte se v komentářích.

Začni psát komentář...

Odešli