anunek
3. led 2018
667 

Pampers – Vyplatí se připlatit si, nebo ne?

Všeobecně jsou jednorázové pleny Pampers považovány za špičku na českém trhu (bavíme-li se o jednorázových plenách běžně dostupných v obchodech). Většina maminek na rodičovské dovolené rozlišuje jednotlivé typy plenek značky Pampers dle barvy obalu na bílé (premium care) oranžové (Sleep&Play) a zelené (Active Baby). Všechny tyto typy se liší jak materiálem, velikostí balení, tak cenou. Jak již název napovídá mezi nejdražší z výrobků Pampers patří bílé Pampersky Premium Care, k jejichž testování nás Modrý Koník vybral. Byla jsem velmi překvapená, nesmírně potěšená a zároveň jsem měla obavy: 1) nevěděla jsem jaké pleny budou a 2) jestli budu mít čas recenzi sepsat. Jak je vidět na datu zveřejnění, má druhá obava se potvrdila, mám třídenní zpoždění 😀

Mé obavy pramenily hlavně ze zkušenosti při prvním dítěti (před 2 lety), hned vysvětlím ... Tenkrát jsem pořídila Pampers Premium Care do porodnice (jako většina prvorodiček, pod nátlakem mediální a reklamní masáže v různých fórech, příspěvcích a dárečcích pro budoucí maminky – a že těch letáčků, během 9 měsíců těhotenství dostanete fakt hodně). Pampersky jsme používali od porodnice pouze do velikosti 2. Byla jsem s nimi sice spokojená, ale z finančních důvodů jsem přešla na levnější pleny drogerijních řetězců. Poté jsem od kamarádky dostala darem přebytky po dětech Premium Care vel. 3 a byla jsem z nich naprosto nadšená. Zejména z toho jakou mají savost a o kolik méně plen denně spotřebujeme. S tímto nadšením jsem okamžitě běžela koupit další balík. Ale ouha! Balení bylo trochu jiné a podivné hieroglyfy na obalu nasvědčovaly dovozu z východu… Nicméně jsem předpokládala, že u takto velké společnosti bude kvalita plen stejná. Bohužel musím popravdě konstatovat, že byť byly pleny na první pohled k nerozeznání, kvalita vnitřního jádra byla příšerná. I suchá plena byla na omak jakoby vlhká a syn je neustále pročůrával ve dne v noci a to i při malém objemu moči. Tato zkušenost mne od používání výrobků zn. Pampers na dlouhou dobu odradila. No, v podstatě, až do současného testování ☹

Konec odbočky, zpět k testování 😀 Jako druhorodička jsem již nebyla ovlivněna reklamou a do porodnice vyrazila s osvědčenou značkou místní drogerie vel.1. Jejich pleny jsou o něco menší a o hodně levnější než Pampersky. Jinak výbavu mají stejnou: vnitřní síťku na řídkou stolici, slušně savé jádro, opakovaně použitelná lepítka na kontrolu pleny a vnější indikační proužek (a navíc ještě gumičku na zádech díky které plenka lépe sedí). Dcerka byla sice mírami standardní miminko 3,33 kg a 51 cm, avšak velmi drobná, takže jí i velikost 1 byla velká a v porodniční Pampersce přímo plavala (viz foto – zapínání pomalu až na zádech).

Cestou z porodnice jsme tedy museli pořídit velikost 0 nebo některé značky uvádí vel. XS, které naší holčičce seděly perfektně.

Od Koníka jsme krátce po oslavě 2 měsíců obdrželi testovací pleny Pampers Premium Care vel. 2, která nám v současnosti plně vyhovuje, před Vánoci jsme tam sice měli ještě rezervu, ale z jedniček už malá začínala mít otlačené gumičky na nožičkách. Značka Pampers se v reklamních kampaních ohání tvrzením suchého zadečku a na obalu výrobku upozorňuje zejména na hedvábný povrch, absorpční vrstvu pro odvod vlhkosti (síťka), 3 absorpční kanálky rovnoměrně rozvádějící vlhkost do jádra, indikátor vlhkosti a tvar přizpůsobený pupíku děťátka.

Začnu asi od konce. Výřez na pupíček je super věc, zejména u velikostí 0 a 1 do porodnice na hojení pupečního pahýlku, aby ho plína zbytečně nedráždila a pupík nekrvácel. U velikosti 2, už mi přijde celkem zbytečný, avšak nechci diskriminovat velká miminka 4 a více kilogramů.

Indikátor vlhkosti (barevný proužek) mají v dnešní době i daleko levnější pleny, minimálně u malých velikostí. Nicméně Pampers byly asi jedny z prvních, které to měly. V čem mají určitě prvenství je, že tento proužek mají i u větších velikostí (tuším do velikosti 3), u jiných plen jsem na to zatím narazila pouze u vel. 1. Já osobně bych uvítala indikační proužek i na plenách velikosti 4 a 5, zejména v období učení na nočník.

Absorpční kanálky odvádějící vlhkost rovnoměrně do jádra – jistě tam jsou, když to výrobce uvádí, jejich funkci jsem však nijak výrazně nepozorovala (možná že na této fotografii ??? viditelné rozdělení jádra???). Tato funkce je jistě důležitá při větším obsahu tekutiny, tedy zejména v noci. Avšak počůraná plena mi nepřišla nijak extrémně odlišná, od jiných značek.

Speciální absorpční vrstva pro odvod vlhkosti (síťka). Tak v tomhle ohledu je Pampers topka. Zejména u kojenců se stolicí v podobě míchaných vajíček a řidší, je tato funkce k nezaplacení. Voda se rychle vsákne a u zadečku zůstane opravdu jen to husté. Díky tomu není miminko zašpiněné až za ušima a tužší zbytky se dají pohodlně utřít a zadeček umýt. Po vzoru Pampers i tuto vymoženost rychle přejala konkurence, tudíž to nyní již není nic neobvyklého.

Povrch pleny, aneb hedvábná hebkost. Pleny Pampers jsou na omak jednoznačně příjemné, zevnitř i zvenčí, není z nich cítit žádná umělotina. K zadečkům miminek je povrch opravdu přívětivý. Stejně jako většinu dětí v plenkách i naši malou už od porodnice doprovázelo zarudnutí a mírné opruzení, zhoršující se při delším pobytu v „plné“ plence. Během testování tento problém po 3 dnech vymizel a nemusíme mazat ani preventivně. Jde tedy poznat, že pleny jsou opravdu prodyšné, rychle odvádějící vlhkost a jádro extra savé, jak tvrdí reklamy. Po namočení je povrch na omak téměř suchý. Celkově plenka zadrží oprsvdu velké množství tekutiny. Díky tomu v noci nepřebalujeme, protože nemusíme 😉

Zapínání, aneb co matku dvou dětí dokáže u plenek nejvíc nakrknout … Osobně tomu říkám „lepíky“, i když vím, že se ve skutečnosti jedná o suchý zip. Nevím jak jiné maminky, ale já jednou rukou držím plenku na bříšku a druhou lepím zapínání. A tady přichází největší kámen úrazu. Spousta plen má zapínání k plence přichyceno tak pevně, že oddělat jej jednou rukou do pohotovostního stavu je téměř nemožné, nebo ho v lepším případě urvete celé a plenku můžete rovnou vyhodit. Takže si zapínání musíte nachystat předem, při zapojení obou rukou, kdy pomalu a pečlivě oddělujete lepíky od nosného prvku (jako byste z obálky sundávali známku Modrého mauricia) aby byly v pohotovosti.

Načež následuje druhé nervy drásající drama „Bude to držet?“; neboť při instalaci pleny na dítě, se vám lepík chytá všude možně, na gauč, polštář, vnitřní šev overálku či bodynka dítěte, váš rukáv, drží všude možně, jenom na tom ideálním místě – ve vyznačeném pruhu na plence – nedrží, nelepí a matka jde do mdlob, neboť vynaložila nemalé úsilí (asi jako pyrotechnik při deaktivaci bomby) aby trefila to správné lepící místo. Ještě že existují body a legínky, které plenku přidrží na svém místě, jinak bych vyházela asi půl balíku běžných plenek s nelepícíma lepíkama. Taky to znáte? Tak uf! U Pampersek tohle nehrozí. Lepíky jdou krásně snadno oddělit od nosného proužku a stejně snadno i připnout na určené místo. Navíc u Pampersek je úplně jedno kam se trefíte, drží krásně kdekoliv na plence, ne jenom ve vyznačeném pruhu, což bohužel o většině plenek neplatí. Co mne ještě mile překvapilo, je velmi pružný ale dostatečně pevný pásek (chcete-li ouška na jejichž konci jsou ty lepíky). U staršího syna se mi s jinými plenami různých značek nejednou stalo, že se mi plena právě v tomto místě při zapínání roztrhla a v tom případě ji můžete opět akorát vyhodit.

Co mne na zapínání ještě zaujalo jsou nenápadné červené čárky na potisku zapínacího proužku. Přemýšlela jsem zda mají nějakou funkci, když jsou tak výrazně vyznačeny. Možná mám jenom bujnou fantazii, ale napadlo mne, že možná ukazují kam nejlépe lepíka umístit, aby byla plena dítěti pohodlná. Aby nebyla ani příliš volná, ani příliš utažená. Ale možná se mýlím, třeba se opravdu jedná jen o naváděcí značky pro řezací stroj, který tyto proužky odděluje z většího archu.

Textový editor mně ukazuje, že načínám už třetí stranu, tak budu raději končit. Celkově musím konstatovat, že jsem byla s plenkami velmi spokojená. Náprava pošramocené reputace provedena na výbornou. Vyplatí se tedy připlatit si za kvalitu? Jednoznačně ano, i když je to velmi relativní, jestliže díky dražším plenám snížím denní spotřebu plenek, bude to jistě věc ekologicky velmi záslužná avšak ekonomicky zcela bezvýznamná, neboť ve výsledku je moje týdenní útrata za pleny téměř stejná , většinou o stovku nižší (jen levnějších plen pravděpodobně spotřebuji o pár kusů víc).

Celkové shrnutí:

KLADY:

1) za největší pozitivum plenek považuji zejména prodyšnost a rychlý odvod tekutiny do jádra minimalizující opruzení

2) indikační proužek i u větších velikostí (většina značek jen u vel. 1

3) velkým plus jsou variabilní velikosti balení (minimálně u velikostí 0, 1 ,2) – velká na doma a menší na cestování či návštěvy

ZÁPORY:

1) chybí gumička na zádech, plenky s nimi lépe sedí a zabraňují řídké stolici vyklouznout na záda, zejména u aktivních dětí

2) čpící zápach při počurání

3) odrazující cena

#test_pampers

Premium maji indikacni prouzky na vsech velikostech. Pouzivame 4 a jen premiovky.

19. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli