icon
61 / 151
Rozmarýnové houstičky
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

hladká mouka 250 g
polohrubá mouka 175–200 g
sušené droždí 1 balíček
cukr 1 lžička
vlažná voda 250 ml
rozmarýn 2 lžíce
olivový olej 1 lžíce
sůl 1 lžička
čerstvě namletý pepř
žloutek na potření 1 ks
trochu vody

Odpověz
12. únor 2018
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

V míse promíchejte obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, olej a rozmarýn. Přidejte vlažnou vodu. Vypracujte důkladně – mělo by vám to zabrat alespoň pět minut – hladké těsto, které nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2
Z vykynutého těsta vyválejte tenké válečky, které zapleťte do tvaru housek: Ze tří, ze dvou nebo z jediného pramínku. Ze tří je pleťte jako cop, konce na obou koncích zahněte pod housku. Budete-li plést ze dvou, uprostřed je překřižte, všechny konce položte na jednu stranu a pleťte jako základ na vánočku ze čtyř copů. Na jediném pramínku jednoduše udělejte uzel.

3
Předehřejte troubu na 180 °C. Housky přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechejte patnáct minut kynout a poté potřete prošlehaným žloutkem s vodou. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

Odpověz
12. únor 2018