Postup je naprosto jednoduchý, jednodušší už ani být nemůže 😂
Uděláme si kvásek - z kvasnic, trochy cukru a mléka (množství pak odečteme ze surovin výše). Mezitím dáme všechny ostatní suroviny do mísy a nakonec přidáme hotový kvásek. Vše pořádně promícháme - ideálně použít robot s hnětacím hákem na nízkou rychlost. Poté přikryjeme a necháme hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na 2 poloviny a vypracujeme bochánky. Pokud těsto hodně lepí, přisypeme trochu mouky. Bochánky dáme ne plech a potřeme vajíčkem. Nakonec posypeme plátky mandlí. Necháme cca 45 minut ještě kynout.
Troubu rozpálíme na 220 stupňů a prvních 5 minut pečeme takto zprudka. Po této době otevřeme troubu, vyvětráme a teplotu snížíme na 150 stupňů. Po dalších 10 minutách mazance přikryjeme pečícím papírem, aby se nepřipékaly a pečeme dále. Já pekla dohromady celkem asi 10 minut. Zda jsou hotové, zjistíme klasicky špejlí🙂
Jaký je mazanec chuťově s jaké je hotové těsto?já třeba peču mazanec, do kterého se dávají jen žloutky a je chuťově zajímavý. Těsto je krasné vláčné, chuťově dobré. Měla jsem jiné domácí mazance a obvykle byly vysušené a chuťově naprosto strašné, ale tu chuť bych možná přisoudila tomu, že místo másla byla dána Hera nebo jiná náhražka. Tím, že to bylo chuťově strašné, neřekla jsem si o recept, takže nevím, v čem se stala chyba 😅 Takže Tvůj recept mě zaujal, protože zde by se docela ušetřilo na vajíčkách 😅 ale chuťově, je to podobné těm kupovaným?
Podávám hlášení - včera jsem pekla no a dneska asi budu muset zase. Ze dvou bochníků není už ani jeden.
Je pravdy, ze oba praskly, ale na chuti jim to vůbec neubralo. Pekla jsem tedy déle než 20 minut, ale asi záleží na troubě.
Každopádně tento recept zůstává u nás uložen. Takže díky @apacheee
@apacheee tak jsem se dnes ráno rozhodla, že zkusím Tvůj recept. Já si totiž vždy lámu hlavu, co udělat s těmi 3 bílky 😅 Tak jsem zvědavá. Teď si těsto kyne a čeká ve frontě na troubu 😅 dnes má trouba na pilno, vystřídájí se v ní mufinky z "berankoveho" těsta ve tvaru vajíček bez mléka a vajec pro syna, šlehačkový beránek s čokoládou, lasagnena oběd a na závěr bude se péct mazanec, resp. mazance. Jsem opravdu zvědavá, pokud bude dobrý, tak na něj přesedlám. Ten můj nám opravdu chutná, ale na 500g mouky se dává 200g másla a 3 žloutky, takže aspoň letos nepadne tolik másla a vajíček 😅




Suroviny:
600 g hladké mouky
120 g cukru
120 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
30 g droždí
1 vejce
3 lžíce citronové šťávy
kdo má rád, může dát rozinky - my nedáváme
špetka soli
plátky mandlí na posypání