icon
151 / 151
Mazanec - rodinný recept
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

Suroviny:
600 g hladké mouky
120 g cukru
120 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
30 g droždí
1 vejce
3 lžíce citronové šťávy
kdo má rád, může dát rozinky - my nedáváme
špetka soli
plátky mandlí na posypání

Odpověz
8. dub 2020
avatar
Autor komentář smazal
avatar

Děkujeme moc 🙏 vyzkouším 😁

Odpověz
8. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

Postup je naprosto jednoduchý, jednodušší už ani být nemůže 😂

Uděláme si kvásek - z kvasnic, trochy cukru a mléka (množství pak odečteme ze surovin výše). Mezitím dáme všechny ostatní suroviny do mísy a nakonec přidáme hotový kvásek. Vše pořádně promícháme - ideálně použít robot s hnětacím hákem na nízkou rychlost. Poté přikryjeme a necháme hodinu kynout. Poté těsto rozdělíme na 2 poloviny a vypracujeme bochánky. Pokud těsto hodně lepí, přisypeme trochu mouky. Bochánky dáme ne plech a potřeme vajíčkem. Nakonec posypeme plátky mandlí. Necháme cca 45 minut ještě kynout.

Troubu rozpálíme na 220 stupňů a prvních 5 minut pečeme takto zprudka. Po této době otevřeme troubu, vyvětráme a teplotu snížíme na 150 stupňů. Po dalších 10 minutách mazance přikryjeme pečícím papírem, aby se nepřipékaly a pečeme dále. Já pekla dohromady celkem asi 10 minut. Zda jsou hotové, zjistíme klasicky špejlí🙂

Odpověz
8. dub 2020
avatar

Super moc děkuji 👏🏻

Odpověz
8. dub 2020
avatar

Jaký je mazanec chuťově s jaké je hotové těsto?já třeba peču mazanec, do kterého se dávají jen žloutky a je chuťově zajímavý. Těsto je krasné vláčné, chuťově dobré. Měla jsem jiné domácí mazance a obvykle byly vysušené a chuťově naprosto strašné, ale tu chuť bych možná přisoudila tomu, že místo másla byla dána Hera nebo jiná náhražka. Tím, že to bylo chuťově strašné, neřekla jsem si o recept, takže nevím, v čem se stala chyba 😅 Takže Tvůj recept mě zaujal, protože zde by se docela ušetřilo na vajíčkách 😅 ale chuťově, je to podobné těm kupovaným?

Odpověz
8. dub 2020
avatar

A ještě by mě zajímalo, jak zajistiš ten krásný tvar? Já vždy to mám tak, že se mi to těsto totálně rozplajzne na placku 😅 manžel říkal, že nemám dělat ten kříž hned, ale až později, je v tom.ten fígl?

Odpověz
8. dub 2020
avatar

@apacheee fakt pečení jen 10minut?😯

Odpověz
8. dub 2020
avatar

@apacheee moc děkuji

Odpověz
8. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@raffaelo sakra chybička - cca 20 minut, 5 minut naprudko, 10 minut normálně a pak ještě 5 minut s papírem nahoře

Odpověz
8. dub 2020
avatar

@apacheee já jsem si právě říkala 🙂 i tak mi to přijde málo, ale jsou ty mazance menší?

Odpověz
8. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@priefi hele, my to nekupujeme, nechutná nám to. Tenhle je právě takový nesuchy, vláčny, sladoucky, ale nepreslazeny.

Včera jsem dělala 2,jeden se fakt povedl, druhý se mi trochu rozjel. Byl víc narizly než ten druhý

Odpověz
8. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@raffaelo ano, jsou menší, nám se líbí víc a líp se to i kraji. Musíš pak vyzkoušet prostě špejli no. To se těžko odhaduje

Odpověz
8. dub 2020
avatar

@apacheee a 2 z jedné dávky, anebo každý z plné dávky?

Odpověz
8. dub 2020
avatar
Odpověz
9. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@priefi z tohoto množství jsem dělala dva menší 😉 promiň, nevšimla jsem si otázky

Odpověz
9. dub 2020
avatar

@apacheee děkuji 😊

Odpověz
9. dub 2020
avatar

@apacheee Děkuji za recept. Tak krásné mazance se mi za 10 let ještě nepovedly. Ani jeden nepraskl, předtím pokaždé! Věřím, že budou i výborné, ale ochutnáme až zchládnou. Hezké Velikonoce!!

Odpověz
10. dub 2020
avatar

@lochmar Můžu mít dotaz? Dělala jste na mazanci ten křížek? Nebo jste jen potřela vejcem, posypala mandlemi a nechala tak?

Odpověz
10. dub 2020
avatar

Děkujeme!Nemám ho sice tak krásný,trochu spadnul,když jsem do něj pichla špejli.Nicmene nejlepší mazanec,který jsem jedla,úžasné vláčný,super😋

Odpověz
11. dub 2020
avatar

@lendulkam Křížek jsem nedělala, tak jak píšete, jen jsem potřela vejcem, posypala mandlemi a podle receptu po 45 min dala péct. Je luxusní, opravdu @apacheee moc děkuji za recept!

Odpověz
11. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@lendulkam já jsem křížek dělala, jeden se povedl, druhý se mi trochu rozjel, ale asi to bude hloubkou a velikostí řezu, ten jeden jsem narizla fakt víc

Odpověz
11. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@terka_37
@lochmar holky, mám fakt radost, že vám taky tak chutná ❤️

Odpověz
11. dub 2020
avatar

Podávám hlášení - včera jsem pekla no a dneska asi budu muset zase. Ze dvou bochníků není už ani jeden.
Je pravdy, ze oba praskly, ale na chuti jim to vůbec neubralo. Pekla jsem tedy déle než 20 minut, ale asi záleží na troubě.
Každopádně tento recept zůstává u nás uložen. Takže díky @apacheee

Odpověz
11. dub 2020
avatar
apacheee
autorAMBASADORKA

@spravkyne

sticker
Odpověz
11. dub 2020
avatar

@apacheee tak jsem se dnes ráno rozhodla, že zkusím Tvůj recept. Já si totiž vždy lámu hlavu, co udělat s těmi 3 bílky 😅 Tak jsem zvědavá. Teď si těsto kyne a čeká ve frontě na troubu 😅 dnes má trouba na pilno, vystřídájí se v ní mufinky z "berankoveho" těsta ve tvaru vajíček bez mléka a vajec pro syna, šlehačkový beránek s čokoládou, lasagnena oběd a na závěr bude se péct mazanec, resp. mazance. Jsem opravdu zvědavá, pokud bude dobrý, tak na něj přesedlám. Ten můj nám opravdu chutná, ale na 500g mouky se dává 200g másla a 3 žloutky, takže aspoň letos nepadne tolik másla a vajíček 😅

Odpověz
11. dub 2020
avatar

@apacheee Tak dnes jsem jich pekla rovnou 5 a musím říct, že lepší jsem ještě nikdy nejedla 👍. Mockrát děkuji za zveřejnění receptu a ukládám do oblíbených 😉👍

Odpověz
12. dub 2020
avatar

@apacheee prosimtě, nemám čerstvé droždí...jen sušené, toho mám dát kolik prosím?

Odpověz
13. dub 2020
avatar

delam podobne, ale ja do nej davam ještě vanilku, šleham zloutky s mlikem a tekutym maslem.

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@priefi já už léta dělám v podstatě úplně stejný recept jako tady autorka, ale do těsta dávám jen žloutek a mazanec pak potírám bílkem....takže žádné zbytky a na celý mazanec padne jen jedno vajíčko....ale já dělám vždycky jen jeden velký, máme radši kola od vozu 😀 😀

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@jijulka jj já dávám citronovou kůru a vanilku, tedy extrakt....

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@koncita ja podle toho co mam. A na pul kila mouky davam 2 zloutky 😄 citronovou kuru davam taky

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@boban 1 pytlik je na 500gr mouky. Ja bych dala 1 pytlík

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@jijulka no já na 600g jeden a gut 😀

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@koncita a teda davam jen 70gr cukru. A 100gr masla. davam pul na pul hladkou s polohrubou. 😄 jinak ty recepty jsou takrka totozne

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@jijulka no jasně, úplně stejné recepty 😀 😀 akorát každá ingredience úplně jinak 😀

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@koncita mi to nevadilo, že jsem potřebovala ještě 1 vajíčko, protože jsem potirala i něco jiného, ale děkuji moc za tip

Odpověz
13. dub 2020
avatar

@koncita já taky 20g cukru vyměnila za vanilkový 😉

Odpověz
13. dub 2020
avatar

Já osobně tedy změnila v receptu ten van.cukr a droždí snížila na 20g, jelikož mi ta pachuť droždí vadí. A zjistila jsem, že když ho dám méně, efekt stejný, chuť lepší

Odpověz
13. dub 2020