2 / 30
    Banánovo-karamelový dort

    tohle v noci....to je od Tebe škaredý, víš? Teď budu muset alespoň na arašídové máslo do lednice 😀

    2. dub 2015
    batul
    autor

    @rzymani trocha arašídového másla na spaní, to je vlastně lék🙂

    2. dub 2015

    Přijedu! 🙂

    16. kvě 2015
    batul
    autor

    Banánový dort s karamelizovanými banány a krémem z mascarpone
    Ingredience na jeden dort o průměru 22cm:
    Těsto:
    230 g másla
    300 g polohrubé mouky
    1,5 lžičky kypřicího prášku
    1 lžička jedlé sody
    1/2 lžičky soli
    3 velké a zralé banány
    1 kelímek zakysané smetany ( cca 4-5 polévkových lžic )
    1,5 lžičky vanilkového extraktu
    370 g třtinového cukru
    4 šťastná vejce

    krém
    500 g mascarpone
    300 ml tučné smetany ke šlehání
    50 - 100 g moučkového cukru (podle toho jak chceme krém sladký) - tedy ochutnávatemoticon

    cukr, banány, smetana

    Troubu předehřejeme na 180°C a horkovzduch na 160°C. Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou a solí. Tři banány rychle promixujeme v mixéru, přidáme k nim zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. V jiné míse smícháme změklé máslo s 370 g třtinového cukru dokud se nevytvoří "světlá pěna". Což trvá necelých pět minut. Pak zašleháme postupně všechny čtyři vejce. Pak už je na čase přisypat mouku a až poté banánovou směs. Vznikne krásně tmavé banánové těsto. Dáme do vymazané, vysypané dortové formy. Pečeme v troubě cca 30-40 minut. Poté necháme zcela vychladnout.
    Korpus rozkrojíme na 3 krát.
    V hluboké pánvi necháme na kousku másla zkaramelizovat asi 3 veliké lžíce cukru krupice, když začne probublávat,hnědnout a vonět ztlumíme plamen na minimum a přihodíme rozčtvrcené a ještě napůl rozříznuté 4 veliké banány. Karamel trochu ztuhne, toho se nelekáme, necháme karamel znovu pomalu rozpouštět, propojí se s banány v chuťový orgasmus. karamelové banány přendáme na talíř vychladnout, pánev budeme ještě potřebovat.
    Na krém vyšleháme do tuha mascarpone a šlehačku s cukrem a lžící vanilkového extraktu.

    Jednotlivé vrstvy dortu prokládáme karamelizovanými banány, krémem a třetinu krému necháme na omítnutí dortu. Dáme ho vytuhnout do lednice. My ale vytuhávat nebudeme a připravíme si polevu.

    Znovu necháme rozpustit 3 lžíce cukru , když se vytvoří karaml, zalijeme trochou smetany, než se nám vytvoří krásně krémový, ale ne moc tekutý karamel (aby tekl neochotně z lžíce) přihodíme do něj ještě jeden umělecky nakrájený banán na ozdobu a necháme vychladnou.
    Konečný styling je na vás, já jsem dala do prostřed karamelizované banány, pokapa povrch dortu polevou a dozdobila borůvkami a pistáciemi.

    zdroj byl z http://cucinare-con-amore.blogspot.cz/2014/06/b... ale pár věcí jsem si upravila

    25. kvě 2015

    dělala jsem a je úžasný, děkuji moc za inspiraci 🙂

    27. říj 2015