berynka
28. srp 2011

Lidické děti

Lidice jsou pro mne významným místem a to nejen pro historické události. Bylo to místo naplněné bolestí, slzami a neštěsím, dneš však kupodivu láká klidem, relaxací a možná i romantikou. Původní Lidice nemohou zaniknout, protože stále žijí lidmi, kteří je navštíví jednou, nebo se sem rádi znovu vrátí.

LIDICKÉ DĚTI

Osud dětí je na lidické tragédii nejsmutnější. Odloučení dětí od matek proběhlo v tělocvičně kladenského Gymnázia. Děti byly odvezeny autobusem na nádraží, pak jely vlakem do Lodže, kde žily 3 týdny ve sběrném táboře.

Nejmenšímu dítěti byl 1 rok a 6 dní, nejstarší hoši byli do 15, dívky do 16 let. Dne 2. července bylo rozhodnuto o jejich osudu. Několik dětí dostalo tajně korespondenční lístky, aby napsaly svým příbuzným. Poté byl vydán rozkaz o převozu do vyhlazovacího tábora v Chelmnu nad Nerrem.

Přivezené oběti byly do zámečku přiváděny s tím, že pojedou dále. Musely se svléknout, ponecháno jim bylo jen prádlo, ručník a mýdlo, aby se mohly před cestou vykoupat. Nato byly odváděny do nákladního auta zvlášť upraveného pro 80-90 osob, kde byly během 8 minut usmrceny výfukovými plyny. Zde končí poslední stopy lidických dětí.

Ze 105 lidických dětí zůstalo naživu jen 17. 9 adoptovaných německými rodinami a 7 nejmenších do 1 roku, které byly umístěny v Praze v německém dětském domově. Jeden chlapeček v domově zemřel. Po lidické tragédii se matkám narodilo 7 dětí, naživu zůstaly jen dvě. Jeden chlapec se narodil v koncentračním táboře, ale po porodu byl ihned usmrcen.

10. června, v den první tryzny, jedna z lidických žen, Anna Hroníková, po skončení slavnostních projevů vznesla k národu prosbu: „Pomozte nám najít naše děti“.
O jejich osudu nebylo nic známo.

Za pomoci paní Hany Benešové se pak vydala skupina složená ze dvou členů policie a dvou lidických matek po stopách dětí. Pátrání skončilo v květnu 1947, kdy bylo nalezeno poslední dítě, Václav Zelenka.
ze 105 dětí 82 dětí zemřelo v Chelmnu

6 dětí zemřelo v kojeneckém ústavu

17 dětí se vrátilo domů
(http://www.koncentracni-tabory.estranky.cz/clan...)