cobaltino
26. říj 2018
312 

Je bezplenkovka i pro vás?

Je vám sympatický zero waste trend? Děsíte se miminkovského „bezdůvodného“ pláče? Chcete zažít napojení na své dítě už od narození? Nechcete řešit opruzeniny miminka? Rádi byste předešli miminkovským prdíkům?

Máte alespoň jedno ANO? Pak je pro vás bezplenkovka to pravé! 😉

Jak jsme začali my

Nikdy jsem si nemyslela, že zrovna my s mužem budeme nadšeně provozovat něco tak alternativního, okrajového a, na první pohled i dóst ezotericky působícího, jako je bezplenková komunikační metoda (bezplenkovka).

Přišli jsme k ní vlastně jako slepý k houslím – v plánu jsem měla jen umožnit dítěti vyčůrat se po každém spaní. Ale šlo nám to tak dobře, že jsme jeden čas odchytávali veškeré kakání (a že ho v kojeneckém věku je!) a 90 % čůrání našeho prvorozeného chlapečka.

Už ve třech týdnech jeho života nám dával konkrétní signály (viz foto), když se mu chtělo čůrat. A vydržel se nepočůrat, než jsme ho vybalili a naštelovali nad kyblík.

A když víte, že se vašemu dítěti chce čůrat, máte možnost ho nechat vyčůrat mimo plenu a zároveň víte, že když to neuděláte, bude se rozčilovat – vybodnete se na to, nebo mu to umožníte?

Když vidíte, jak se nad kyblíkem vždycky skvěle vyprdí, motivuje vás to pokračovat v tom dál.

Bezplenkovku oceníte už od prvních dnů – taková smolka rozmatlaná po celém zadečku novorozence je fakt chuťovka (u holčiček obzvlášť). Děsně lepí a jenom vodou se umýt nedá. Když se vám podaří ji odchytit mimo plenu, tahle hegeš práce vás mine 😉

Už se vám stalo, že se vám čerstvě rozbalené dítko počůralo na přebalováku? Nebo vám pravidelně čůrá do čisté pleny hned po přebalení? Nedivte se – děti prostě rády čůrají mimo pleny. Tak jim to zkuste umožnit, uleví se vám oběma 😉

Kroutí se vám miminko z nenadání u kojení a pouští se prsu? Pravděpodobně se mu chce čůrat/kakat. Frajerky zvládnou kojit a u toho mít pod dítětem misku na čůrání. Pokud nemáte pomocníka, nebo pár rukou navíc, prostě kojení na vteřinku přerušte a pak zas pokračujte – děláte to v zájmu dítěte, bránit se nebude.

Jestli vám to celý furt přijde jako velký sci-fi, mám pro vás pět způsobů, jak se bezplenkovka dá pojmout – vyberte si ten, který je vaší povaze nejblíž.

Pokračování článku

Začni psát komentář...

Odešli