coreprincess
30. led 2019
11492 

MONO MONO jednovaječná dvojčata, aneb bojovníčci s jednou placentou a jedním bazénkem.

Za rok se u nás v ČR narodí cca 1600 x dvojčata. 

Z toho 75% dvojvaječných a cca 25% jednovaječných.

Já dnes proberu ty JEDNOVAJEČNÉ MONO MONO. :D

Jednovaječné dvojčátka se dělí do třech skupin..tj..BI-BI, MO-BI, MO-MO..

(tj z 1600 porodů.. 25% jednovaječné tedy..400 porodů jednovaječných dvojčátek

BI-BI 25%

MO-BI 70-75%

MO-MO 1-2%

(tj. bibi cca 100 porodů 

      mobi cca 300 porodů

      momo cca 4 porody)

Za rok v ČR!

JÁ měla to ,,ŠTĚSTÍ,, v podobě MO-MO, Mono Mono, Monochorialních Monoamnialních dvojčatech, které jsou velice vzácné a málo kdy se dají donosit do konce.. do šťastného konce.

Ptáte se proč? Protože.. MONO MONO dvojčátka mají  jednu společnou placentu a vyvíjelí se v jedné společné dutině plodového vejce (nejsou oddělena žádným plodovým obalem). 

Mono mono jsou nejvzácnějším případem jednovaječných dvojčat u cca 1%  je rozdělení oplozeného vajíčka mezi 8. a 12. dnem od početí. Dojde-li k rozdělení zárodku po 13. dni od početí, nemůže již dojít k úplnému rozdělení a vznikají tak dvě částečně srostlé bytosti, tzv. siamská dvojčata. 

Takže UFFFF za Mono Mono...

Pro lajky.. MOMO mezi sebou nemají žádnou přepážku. Jsou tedy v přímém kontaktu a dotýkají se sebe. Mají jednu placentu, která vyživuje oba plody, a jeden amniový vak a takových dětí je jen velmi malé procento.

U MOMO se může kdykoli cokoli stát..placenta nemusí vyživit oba plody. Jeden plod může kráct více výživy..a více růst a druhý tím pádem nerůst. Kdyby jeden plod umřel. Tak vykrvácí do plodu druhého a zemřou oba. Stejně tak se během celého těhotenství kdykoli mohou do sebe zamotat pupečními šňůrami.. a uškrtit se..

Mono mono se rodí nejpozději 34plus6 tt. (když to do té doby přežijou..)

Když jsem se dozvěděla, že čekám mono mono dvojčátka, hledala jsem všude na internetu informace a četla knihy. Bohužel tím, že je momo málo. Nikde jsem nic moc nenašla.

Do nemocnice jsem docházela každých 14 dní na uz. Stále mě strašili..dokonce mi byl nabídnut i potrat zdarma..tím, že je to velice riskantní a ohrožující i mě samotné.

Těhotenství to bylo příšerné, bylo mi zle. Hrozil porod v 19., 21., 27.tt. 

Od 31tt jsem byla hospitalizovaná v nemocnici. Rodit se mělo až 34 plus 6.

Nakonec jsme se domluvili, že budu rodit už 33 plus 3 tt. A dobře jsme udělali. Holčičky v sobě byly zamotané..placenta byla prý v kritickém stavu a pomalu mi přirůstala k tělu.

Prý to ještě neviděli.. takže prý ještě, že se ten CS udělal o těch 10dní dříve než bylo v plánu.. holky by byly mrtvé..a já možná taky.

Dva dny před CS jsem dostala injekce na dozrátí plic miminek.

Na CS jsem nastoupila hned jako první v 8h ráno. V 8:45 už bylo po všem.

Moje holčičky se narodily zdravé a bez komplikací. Byly 24h v inkubátorech a poté přesunuty na intermedialní péči na vyhřívané podložky a na monitory. 

Sofie A 1950g a Olivie B 1980g. Obě holčičky klesly váhou cca na 1650g.

Krmeny byly stříkačkama přez prst a kojeny. Žádná sonda.

Domů nás pustili, když holky měly cca 1990g. Holčičky byly zvyklé se každé 3h krmit..den i noc nonstop..takový režim mají i teď prez den..pouze v noci spí ..pokud jim tedy nerostou zuby :D

Holčičky mají nyní 8.měsíců a každá necelých 9kg.

Jsem ráda, že jsem ani jednou nezaváhala a prostě do toho šla a holkám věřila i když to byly teda jooooo nervy!! Je to s nimi hodně náročné jelikož mám ještě školkáčka, ale nikdy bych nezaváhala. Děti jsou naše budoucnost a moje štěstí a lásky.

Nemám žádné hlídání a s dětmi jsem skoro pořád sama.. manžel je vidí 3h denně když přijde z práce a pak už jsou spát..a nikdo z rodiny nefunguje. Ale nikdy bych to nevrátila.

A nikdy něpřestanu děkovat za to, že jsou zdraví. Bez toho by to stálo za starou bačkoru.

Proto, kdyby nějaká maminka čekala MOMO dvojčátka a chtěla, klidně může napsat.. podpořím, poradím, vysvětlím 🙂

Holčičky jsou BOŽSKÉ. Ani jsem nevěděla, že je v těhotenství dvojčat takový rozdíl 🤭🙂 hlavně at jsou berušky dál zdravé a rostou do krásy jako nyní 🙂😘

30. led 2019

@pajuska_hajkova prave ze je, ja se o to hrozne moc zajimala i o statistiky takze mi prislo zajimave priblizit to i ostatnim 🙂
dekujeme ted nam rotsou zuby a jsme vseci nemocni vcetne maleho.. ale jinak jsem za ne stastna

30. led 2019

@coreprincess to znám- rostou mému 11.mesicnimu prckovi, 6,5lety má školní pubertu a manžel trable v práci .... jupiiii 🤪

30. led 2019

moc gratuluji,že jste došli do konce.Já loni v létě čekala mono/mono dvojčátka přišli na to až v 8tt.Byl to strašný šok,všechna rizika pro mě/pro ně,taky jsem měla problém spoustu věci o mono/mono dohledat,takže super,že někdo kdo byl úspěšný a dovedl to zvládnout do šťastného konce se k této problematice vyjádřil 🙂.Já jsem o jedno jsem přišla v 9tt a o druhé v 16tt,takže nakonec nemám ani jedno,říká se,že jakmile člověk čeká jednou dvojčátka,tak je větší šance,že se to bude opakovat,takže jsem zvědavá co nám osud přinese tentokrát 🙂 hlavně moc zdravíčka holčičkám

30. led 2019

@kkaajinka dekuji, ze jste k tomu napsala. 🙂 budu drzet ✊aby Vám miminko bylo nadeleno ❤️
Chtěla jsem upozornit na problematiku jednovajecnych tehotenstvich konkrétně momo a přiblížit i těm, kteří vidí pouze stejne oblečená krasna miminka a ne to šílené před tím

30. led 2019

@coreprincess plně vás chápu u nás rodina byla nadšená a já naprosto zdrcená,když jsem si o tom vše zjišťovala.Dříve jsem také nechápala jak moc nebezpečný tento typ těhotenství je.Dokonce u nás padla ta nejhorší varianta,že to vypadá na siamské dvojčata,a dr.mě rovnou upozornil,že pokud jsou jsou některou končetinou srostle,můžeme operovat,ale pokud je to hlavičkama radí mě přerušeni,no nakonec to dopadlo samo a příroda si to zařídila po svém,první miminko to vzalo samo,ale o druhém jsme museli rozhodnou my,jelikož mělo těžkou vv srdce.Dodnes mě nikdo nedokáže říct,proč druhé mělo vv,je tam i malá možnost,že právě díky tomu,že byli dvě mono/mono neměli šanci být obě zdravé a něco bylo špatně od začátku.Proto strašně ráda čtu,že né vždycky to musí dopadnout špatně!!!

30. led 2019

@kkaajinka asi to tak bude kdyby bylo kazde zvlášť tak by třeba jedno zachranili, ale tím, ze byly propojeny tak to mladší stáhlo v určitě době růstu i to starší.. a nejspíše ro tedy nemohlo dále pokracovat

30. led 2019

mě by zajímala jedna věc 🙂 holčičky jsou si určitě hrozně podobné, měla jsi je nějak označené, popsané, abys je nepopletla?

30. led 2019

@ajka198 nechala jsem jim pro začátek doma naramky z nemocnice se jmény. ☺️ Ale pak jeden spadl 😂☝️ Naštěstí holcicky mají kazda od narození úplně jinou povahu. Jedna klidas a jedna urvana. 😄 takže ja je poznám hned. Jinak pro široké okolí jsme je začali oblékat tak, ze Sofinka je vždy více ruzova a Olivka jiná barvicka. A když maj oblečení stejne tak Sofi má ruzove navleky na položkách a Oli jiné. Případně i nausnice. Vzor mají stejny ale Sofi má ruzove zlato a Olivka bílé. ❤️

30. led 2019

teda to jsou šikulky už odmalinky, krmeny přes prst, v 8. měsících 9 kilo, to je nádherný, jen tak dál ....
a i zajímavý článek o dvojčátkách toho moc nevím 🙂

31. led 2019

@zdenina22 dekuju 🥰 chtěla jsem rozšířit obzory 😊

31. led 2019

@kkaajinka o tech dvojcatkach jsem to nikdy neslysela,ale u me to opravdu plati. V roce 2014 jsem cekala jednovajecna dvojcatka,ale ve 21.tydnu jsem o ne prisla.Nyni jsem znovu tehotna,mam teda 3,5 letou dceru, a cekam zase jednovajecna dvojcatka.

4. únor 2019

Je krasne vidět i šťastný konec momo dvojcatek 😍 Prave prochazim tím horším scenářem, nicméně hodně pomáhají informace, které jsem se tady dozvěděla. Těhotenství bylo pro mě velkým překvapením, pak další po oznámení dvojcatek... nicméně od 7tt se moc nevyvíjela a teď v 10tt mám v ruce zadanku na revizi...missed ab, gemini mono mono.. Vzhledem k tomu ze mi nic není, žádné krvácení nic, dávám tomu ještě čas a rozhoduji se jestli to nechat na přírodě... Čím víc se ale dozvídám o momo, vím ze příroda vi co děla a ze to tak mělo být.

25. dub 2019

To je prostě zázrak. Nikdy jsem ani netušila, že to jde aby takto dvojčátka v břiše mohla růst. Jste skvělá, že jste jim věřila a že to takhle zvládáte. Také jsem na děti většinou často sama. Je to náročné, ale se naučí spoléhat sám na sebe.

15. čer 2019

@floka tady mas článek co sem psala o momo

23. srp 2019

Prajem princeznam vela zdravicka... mame mono mono, skoro 14.mesacnych chlapcov. Denne dakujem, ze ich mame. Narodili sa 34+1. Pozdravujeme kamosky 😉

18. zář 2019

@lentilka135 ❤️❤️ Zdraví i pro Vás

19. zář 2019

Jsem ráda, že vám to dopadlo dobře 😊 i my máme mono mono holčičky ❤️ teď jim bylo 7 měsíců a jsem za ně neskutečně ráda. Těhotenství byl očistec. Se všema těma informacema bylo těžký to celý projít bez stresu ale zvládla jsem to a holky byly statečný. Už na začátku nám bylo řečeno že jinak než císařem jít nemůžou a tak to i bylo. 32+0 se holky narodily s váhou 1500g a 1600g. Obě v pořádku 🙏 teď uz mají obě 9 kilo takže tu nedonošenost krásně dopapaly 😁 přeju hodně štěstí a pevný nervy 😉

10. čer 2020

Ahoj, je to trošku jiné, ale mám podobný problém. Dnes jsem došla od lékaře a ten mě dost vyděsil všemi riziky...čekám tedy MONOBI dvojčata a mám se do pondělí rozhodnout, jestli potrat, nebo ne. Mám doma ročního syna, takže představa, že nesmím půl roku nic dělat a starat se o něj je šílená, ale říkala jsem si, že bych to přece měla zkusit a dát jim šanci...vždyť to by se dvojčata vůbec nerodily, kdyby to každý vzdal...má někdo zkušenost s monobi prosím?

17. zář 2020

@pumplu přidej se na skupinku Dvojčata na facebooku. Je tam hodně takových maminek s mobi 🙂

20. zář 2020
Autor komentář smazal

Ahoj maminky 😊 Mockrát děkuji za tento článek a moc prosím, držte nám všichni palce, i já jsem těhotná s mono mono chlapečky, jsme ve 24. týdnu 🙏🏻 Musím souhlasit s tím, že od začátku to je náročné nejen psychicky, pro mě teda už i teď fyzicky. Už mám jednu dceru, ale s ní bylo těhotenství procházka růžovou zahradou. Teď už skoro od 20.tt ležím, naštěstí ještě můžu být doma. Maminky co jste měli mono mono, můžu se zeptat, od kdy začali miminka nějak víc monitorovat? Momentálně jezdím každý týden na klasickou kontrolu, ale ráda bych, aby mimča pak už víc kontrolovali... Koukala jsem jak je to v cizině, u nás je to jinak.. Děkuji za zkušenosti 💕💕

13. únor 2021

@katkaryplova Ahojky 🙂 já měla kontroly co 14dní plus. CCa od 24 týdne jsem chodila každý týden na velký ultrazvuk na scan. Nebo kdykoli se mi neco nezdalo mohla jsem prijit. Mojim holkam uz jsou skoro tři roky 🙂 24tt to už si docela daleko 🙂 Kampak chodíš na kontroly odkud jsi?

18. únor 2021
Autor komentář smazal

@coreprincess ahoj, prosím ťa, chcela by som sa opýtať ak môžem ako sú na tom tvoje dievčatá? Je všetko v poriadku? Môžem ti napísať sukromne prosím 🙏

1. kvě 2021

@silviamnichov Ahojky určitě napis. Budu cekat zpravu 🙂

4. kvě 2021

Začni psát komentář...

Odešli